петак, 5. децембар 2014.

Kačamak



Znam puno ljudi koji kažu da ga ne vole. Mislim da nikad nisu jeli "pravi" kačamak. Ja ga jedem iz šerpe, iz frižidera, iz rerne, viljuškom, varjačom, kutlačom :-) Niko ga ne sprema kao baka:-) Brz i ekonomičan način da Vaše dete pojede sir, kukuruzno brašno, a ako volite, i mleko, jer moja mama uvek jede kačamak sa mlekom.
Ako imate domaće belo kukuruzno brašno ( sa potočare ) Vi ste na konju. Kad se nađete u prilici da ga nabavite, obavezno to učinite. Jer slavni kukuruz "osmak", ta neprofitabilna ali slatka sorta polako je u nestajanju. Isto važi i za vodenice. 
A slast koju nude zajedno u samo jednoj kutlači sipkavog brašna neopisiva je. Kao i moja radost kada me, u nekim prošlim danima, šerpa puna belog kačamaka sačeka i kad pođem u školu i kad se vratim. 
Opet, ako nemate to domaće brašno, nemojte da odustanete. Pravimo i proje sa onim brašnom iz marketa, pa možemo i kačamak. Šta je tu je, i bolje išta nego ništa.
Ovako kačamak prave sve stare žene u mom selu. Postoji i druga varijanta, tzv. brzanjac, to je onaj retki kačamak, kao palenta, ali ja ga nikada nisam jela. Moram da pitam baku zašto.




Sastojci :
2  manje kutlače belog projinog ( kukuruznog )brašna
 kašičica soli
 nepuna šoljica ulja ili kašika masti ( puna)
oko 100 gr. sira ( po izboru, a može se dodati i više sira) kajmak po želji.
Stavite oko litar vode na vatru i posolite. Kada provri, smanjite temperaturu na umereno-blažu i kutlačom sipajte brašno u dve kupice. Vrhovi će da vire iz vode. Pustite da se kuva oko pola sata.
Jako je važno da imate dovoljno vode, u protivnom će gadno da zagori. Ako posle pola sata bude i dalje previše vode u šerpi, odlijte u neku posudicu jer će Vam možda zatrebati.
Na vatri ugrejte masnoću, promešajte kačamak- treba da bude dosta suv, mrvičast skoro, i prelijte ga masnoćom. Izmešajte pa dodajte nadrobljeni sir.
Poslužite sa kajmakom, bez kajmaka, sa mlekom ili bez njega. Ja najviše volim hladan, jučerašnji, prekjučerašnji. :-) Baka sprema količinu za čudovišno veliku šerpu :-) Ovo je otprilike mera za dve malo veće porcije. Ili su meni gladne oči, pa može i za tri :-)




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.