петак, 5. децембар 2014.

Digitalni detoks



Digitalni detoks

Laptop, tablet, smartfon, Fejsbuk, Tviter, Skajp, SMS… ne bismo mogli da živimo bez tih čuda morderne tehnologije. Ipak, do pre par godina, živeli smo sasvim dobro i bez ovoga. Iako mnogi tvrde da nisu zavisnici moderne tehnologije i društvenih mreža, teško da ćete ih videti da ne gledaju u svoj telefon iako sede u društvu, svaki svoj slobodan trenutak koriste da provere statuse ili poštu.
Većina ljudi je onlajn dvadeset četiri sata, na poslu, u prevozu, u kafani, na odmoru, bilo gde, panično se boje da će im promaći neka važna informacija, pa kako smo svi, neko manje neko više, digitalni zavisnici, svetom se širi nova “moda” – digitalni detoks.
Digitalni detkos je poziv da na par dana isključite svoje kompjutere i mobilne telefone, sve ono preko čega možete da pristupite Internetu i pokušate da živite, družite se, dogovarate i završavate poslove kao pre nekoliko godina.
Naravno, ovo mnogima teško pada, sama pomisao ih užasava, šta ako van radnog vremena dobiju mejl od šefa, šta ako se u svetu desi neka katastrofa a oni ne saznaju, šta ako ih neko bude tražio…
Zaista drastičan detoks, teže pada nego jednonedeljna rigorozna detoksikacia organizma. Ne morate ići tako daleko i isključiti sve svoje uređaje. Za početak, dovoljno je da kada sedite u društvu ne vadite svoj telefon iz tašne ili džepa, da se posvetite ljudima sa kojima sedite, a ne onima koji su na mreži. Sledeći korak je da kada ste kod kuće ne koristite svaki slobodan trenutak da vidite šta ima novo na Fejsbuku, odredite sat ili dva koje ćete posvetiti nečem drugom. Nekoj zaboravljenoj aktivnosti.
Digitalni detoks je iz Amerike počeo da se širi svetom i za sada ga još uvek nazivaju hirom. Mnoge hotele reklamiraju kao hotele za digitalnu detoksikaciju, u njima nije dozvoljeno korišćenje računara i drugih tehnoloških spravica, čak ni televizora, svi uređaji se predaju hotelu pri dolasku i gost ih dobija nazad kad se boravak završi.
Umesto čitanja tvitova i statusa, ljude podstiču da rade nešto drugo, pišu, čitaju, upišu kurs fotografije, bave se baštovanstvom, odmaraju se, bave sportom ili nekom drugom aktivnošću.
U Evropi za sada postoji samo par ovakvih hotela, ali da biste uradili digitalnu detoksikaciju, ne morate otići u hotel, dovoljno je da donesete odluku da par sati ili bar jedan dan odmorite od moderne tehnologije.
Foto: donnaclick.it

Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.