субота, 6. децембар 2014.

BELI LUK

Bijeli luk u ishrani

Kada govorimo o bijelom luku, možemo sebi postaviti samo jedno pitanje: Želimo li mirisati malo lošije, da bismo se osjećali malo bolje? Ukoliko je vaš odgovor „ne“, preporučujemo vam da pročitate sve korisne strane bijelog luka i razmislite ponovo.

Odavno je poznato da je bijeli luk dobar za zdravlje, ali nikada nije u potpunosti bilo jasno koje su prednosti ove biljke sa izuzetno jakim mirisom. Napokon, naučnici su počeli sa otključavanjem tajni koje u sebi krije bijeli luk.
  • Djeluje kao anti-infekcijsko sredstvo i jača imunološki sistem

Bijeli luk posjeduje antivirusna, antibakterijska i anti-gljivična svojstva koja mu omogućavaju da se bori protiv gotovo svih infekcija. Problemi na koži koje uzrokuju bakterije, virusi i gljivice mogu se liječiti trljanjem sirovo nasjeckanog bijelog luka na zahvaćenim dijelovima kože.
Dalje proučavanje bijelog luka je pokazalo da se ne bori ‘samo’ protiv bakterijskih i virusnih infekcija, već i infekcija drugih mikroba, uključujući i crve. Jedna supstanca pronađena u bijelom luku, koja se zove ajoene, uspješno spriječava gljivičnu infekciju Candida albicans. Druga istraživanja su pokazala da zgnječeni bijeli luk može pomoći u prevenciji zaraze bakterijom Pseudomonas aeruginosa, koja se pojavljuje kod bolesnika sa opekotinama.
Bijeli luk je odličan za jačanje imunološkog sistema. Sadrži visoku količinu vitamina C i poznat je kao hrana koja se bori protiv raka. Zbog visokog sadržaja kalijuma, može pomoći u apsorpciji hranjivih materija, te pomoći da se izbjegnu probavni problemi i umor. Bijeli luk takođe može pomoći i kod problema u plućima i grlu.
  • Bijeli luk se bori protiv raznih upala

Istraživanja pokazuju da protivupalna dejstva bijelog luka takođe mogu imati koristi i za naš lokomotorni i disajni sistem. Dva sumpora koje sadrži češnjak, diallyl sulfide (DAS) i thiacremonone, imaju anti-artritis svojstva. Bijeli luk je takođe pokazao da pomaže i kod alergijskih upala disajnih puteva.
Enzimi prisutni u bijelom luku pomažu pri regenerisanju anti-upalnih prostaglandina i tromboksana. Alicin, jedan od spojeva koji se nalazi u bijelom luku, a koji prouzrokuje oštar miris, je snažan antioksidans koji pomaže u smanjenju upala.
  • Bijeli luk za detoksikaciju

Još jedna od mnogih zdravstvenih prednosti bijelog luka: može se koristiti za detoksikaciju. Bijeli luk  sadrži brojne sumporne spojeve za koje se zna da aktiviraju enzime jetre odgovorne za izbacivanje toksina iz tijela. Bijeli luk  u sebi takođe sadrži alicin i selen, dvije važne hranjive tvari koje igraju integralnu ulogu u zaštiti jetre od oštećenja.
Takođe je važno napomenuti da se vjeruje da su mnogi tumori uzrokovani oštećenim DNK, koji se upravo ošteti okolnim toksinima. Jedna studija provedena na Fred Hutchinson Cancer Research Center je utvrdila da konzumiranje kašičice svježeg bijelog luka i pola šoljice luka dnevno može ukloniti toksine u krvnim stanicama.
  •  Bijeli luk i visoki krvni pritisak

Australijski ljekari su proveli istraživanje na 50 pacijenata kako bi utvrdili da li bijeli luk zaista pomaže pri smanjenju krvnog pritiska. Pacijenti koji su primali po četiri kapsule ekstrakta iz bijelog luka dnevno, imali su niži krvni pritisak od onih koji su primali placebo kapsule.
Istraživač Karin Ried je izjavila: „Bijeli luk je povezan sa snižavanjem krvnog pritiska i ima klinički značajan učinak kod bolesnika sa neliječenom hipertenzijom.“
Stručnjaci opet tvrde da bijeli luk, kada se koristi u borbi protiv visokog pritiska, treba koristiti samo nakon savjetovanja sa ljekarom, jer može razrijediti krv ili imati interakciju sa nekim lijekovima.
  •  Bijeli luk je  snažan borac protiv raka

Naučnici vjeruju da izuzetna svojstva bijelog luka u borbi protiv raka mogu imati veze sa načinom na koji bijeli luk pojačava proizvodnju sumporovodonika. Nekoliko studija je pokazalo povezanost između povećanog unosa bijelog luka i smanjenja rizika od nekih vrsta raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače i dojke.
Jedna studija iz Nacionalnog instituta za rak je utvrdila da konzumiranje 10 grama (oko dvije kašičice) ili više bijelog luka svaki dan mogu značajno smanjiti rizik od raka prostate. No, to nije jedina vrsta raka koju bijeli luk može spriječiti. Drugo istraživanje provedeno na Case Western Reserve University pokazalo je da bijeli luk može pomoći pri smanjenu pojave pre-tumora (polipi) u debelom crijevu.
Dalje, nekoliko drugih populacijskih studija provedenih u Kini su takođe pokazale da je česta konzumacija bijelog luka povezana sa smanjenim rizikom od raka jednjaka i želuca.
  • Još zdravstvenih prednosti bijelog luka


Zubobolja – Alicin, aktivni sastojak u bijelom luku vam može pomoći kod zubobolje. Kada prelomite bijeli luk, alicin se otpusti i počinje djelovati kao antibakterijsko sredstvo. Sledeći put kada vas zaboli zub, prelomite bijeli luk i stavite ga na bolni zub. Zubobolja u nekim slučajevima nestane i u roku od nekoliko minuta, iako bi moglo proći i nekoliko sati prije nego bol potpuno nestane.
Bradavice – Svake noći prije spavanja, utrljajte bijei luk na bradavicu i previjte je zavojem. Osim toga, premažite bradavicu sa sokom od bijelog luka dva puta dnevno. Bradavica će nestati.
Kašalj – Skuhajte bijeli luk i pijte ga kao čaj – ne samo da ćete lakše disati, već će vam takođe pomoći i da se riješite svrbeža koji bi kašalj mogao uzrokovati.
Bolovi u uhu – Pomješajte ulje sa bijelim lukom i napravite toplu mješavinu. Koristite je kao kapi za uši. Preporučuje se da vam smjesa bude u uhu 10 minuta ili duže.
  • Štetne pojave i mjere opreza


Štetne pojave pri upotrebi bijelog luka uključuju loš dah i miris tijela, žgaravicu, uznemiren želudac i alergijske reakcije. Ove nuspojave su češće vezane za sirov bijeli luk.
Bijeli luk može razrijediti krv na način sličan aspirinu. Ovaj učinak može biti problem tokom ili nakon operacije. Koristite bijeli luk s oprezom ako planirate na operaciju, posjetu zubaru, ili ako imate poremećaj krvarenja. Izbjegnite bijeli luk u prehrani najmanje sedam dana prije operacije.
Utvrđeno je da bijeli luk ometa učinkovitost sakvinavira, lijeka koji se koristi za liječenje zaraze HIV-om.
Ako imate želučane ili probavne probleme, konzumirajte bijeli luk s oprezom.
Uvijek se posavjetujte sa svojim ljekarom kada planirate koristiti alternativnu medicinu, koja uključuje i liječenje bijelim lukom.

Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.