петак, 7. новембар 2014.

Mitrovdan

sremska-kosovska-mitrovica-mitrovdan-slava-obelezena-1328585176-55569 

Srpska pravoslavna crkva u subotu slavi dan Svetog Dimitrija, u narodu nazvan Mitrovdan. Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.
Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignosao je carevo naređenje da progoni hrišćane, i javno je propovedao hrišćanstvo. Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani su ga tajno sahranili, na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.
Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije bdeo nad tim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća, a i danas se veruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izlečila mnogobrojne bolesnike. Prema predanju, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi.U srednjovekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani. Po broju ljudi koji slave tu slavu u Srbiji, Mitrovdan je na šestom mestu.
Način proslavljanja
Mitrovdan se proslavlja isto kao i sve druge Krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo Crkve. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna trpeza. To je nepokretni praznik

.LPSI7

 Narodni običaji
Za Mitrovdan i Đurđevdan u srpskom narodu se kaže da su glave od kuće. Tih dana se mrsi ako su mrsni dani, ali ne izlazi se iz kuće i ne primaju gosti osim onih koji ovaj praznik slave kao Krsnu slavu.To su ostaci verovanja iz davnih vremena kada je Mitrovdan spadao u novogodišnje praznike.
Sa Mitrovdanom počinje zimski period. U stara vremena se hajduci iz šume razilazili kućama svojih jataka da prezime, pa je ostalo u narodu poznato: „Đurđev danak, hajdučki sastanak, Mitrov danak, hajdučki rastanak.“
Na Mitrovdan mora da bude gotova kuća koju domaćin pogodi sa dunđerima oko Đurđevdana. Do Mitrovdana se jede sveže spremljeno meso, a od Mitrovdana samo ono koje se suši u toku jeseni.
Takovci u subotu, pred Mitrovdan, postavljaju spomenike umrlima. Na ovaj dan se ne ide na put, svako treba da spava kod svoje kuće. U Šumadiji seljaci u svaki ugao sobe stave belutak da ih brani od miševa. Žene na ovaj dan ne diraju vreteno, češljeve i makaze. Ako na ovaj dan bude mraza i pada sneg, takva će biti i čitava zima.




Святой Димитрий Солунский. Тропарь 

 

 


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.