недеља, 21. септембар 2014.

Tajne skladnih ljubavnih odnosa

Zdravlje, 15.09.2014. (08:28) Autor: Conny Petö Đeneš

Ilustracija (relationshiprocketscience.com.au)
Ilustracija (relationshiprocketscience.com.au)

Ljubav i suosjećanje trebali bi biti temelj svakog odnosa, komunikacija i seks su najjače ljepilo svake ljubavne priče, a jaka povezanost i osjećaj emocionalne pripadnosti pružaju nam potporu, poboljšavaju zdravlje i temelj su za sretan i ispunjen život.
Strast i osjećaj privrženosti može doći i otići, ali ako je odnos ispunjen međusobnim poštovanjem, razumijevanjem, prihvaćanjem različitosti i obostranom brigom, to odnos na duge staze čini snažnim i uspješnim.
Kada živimo zajedno, osim što jedni drugima zadovoljavamo osnovne životne potrebe na način da brinemo o mjestu za stanovanje, materijalnim, prehrambenim, zdravstvenim potrebama i sl, jako važnu ulogu igra emocionalna briga – imamo odgovornost jedni druge usrećiti te pružiti ljubav i pažnju. Svakome je potreban osjećaj emocionalne pripadnosti, zahvalnost i ohrabrenje.

Savjeti za harmoniziranje odnosa

Kaže se da najveća sreća i patnja proizlaze upravo iz odnosa. Osoba može biti vrlo uspješna i imućna, ali ako ima neskladne odnose, nesretna je. Uspostava harmonije u odnosima je proces, ne događaj. To je postignuće na kojem je potrebno raditi i ulagati trud.
Evo nekoliko smjernica kako to postići:
  1. Zacijelite stare rane opraštanjem – otpustite iz sebe gorčinu, ljutnju i zamjeranje. Ponekad nas ljudi povrede, ali naš je izbor hoćemo li upasti u stanje ljutnje, mržnje, zamjeranja i zbog toga se osjećati jadno.
  2. Naučite otpuštati – da biste primili nešto novo, morate otpustiti staro. Umjetnost održavanja skladnosti i sreće krije se u balansiranju između onoga za što se držimo i onoga što otpuštamo.
  3. Uvijek iskreno komunicirajte – bez jasne i iskrene komunikacije dolazi do mnogih nesporazuma. Recite što vas muči i saslušajte partnera. Nemojte očekivati da partner uvijek zna što vam je na umu i u srcu.
  4. Priznajte kad pogriješite – iskrenost je važan temelj svakog odnosa. Ljudski je griješiti, ali važno je priznati svoje greške i dati sve od sebe da popravite učinjeno. Istina ponekad boli, ali se isplati. Priznati svoje greške i drugima ukazati na njihove možda vas neće učiniti popularnom osobom, ali će vas učvrstiti u pravim odnosima (bilo intimnim, bilo prijateljskim ili poslovnim).
  5. Dozvolite partneru da bude ono što jest – prihvatite partnera onakvog kakav jest, bez potrebe da ga mijenjate. Ne morate se u svemu slagati sa njim/njom, ali prihvatite njegovu/njezinu različitost.
  6. Dajte partneru prostora za individualnost – svakom od partnera je potrebno da se razvija i kao individua, a ne samo kao dio para. Ne mora vam sve biti zajedničko. U redu je imati vlastite prijatelje, hobije, zanimanja, aktivnosti i sl.
  7. Pustite partneru da ponekad samostalno donosi odluke – svi mi trebamo svoja iskustva na kojima se učimo i rastemo. Kada živimo sa nekim, naravno da je važno zajedno donositi odluke vezane za zajednički život, međutim, ne smijemo suditi drugima prema vlastitim iskustvima. Nikad partnera nemojte tretirati kao da ga poznajete bolje nego on poznaje sebe. Nešto što je dobro za vas, ne mora biti i za njega/nju, i obratno.
  8. Činite stvari koje vas raduju – da bi odnos bio uspješan i sretan, oba partnera moraju biti sretna sami po sebi. Kada činite stvari koje vas raduju, tu sreću automatski širite i na odnos. Ako želite eliminirati bol, tugu i patnju iz odnosa, prvo eliminirajte svoje negativno djelovanje i počnite zračiti pozitivnost na odnos. Najveća snaga koju imate u životu je moć samotransformacije. Sve što želite dobiti iz jednog odnosa, prvo dajte u taj odnos. Sva pozitivna promjena koju tražite u odnosu počinje onim kako sami sebe doživljavate.
  9. Pokazujte znakove pažnje – prečesto potcjenjujemo moć osmjeha, zagrljaja, dodira, lijepe riječi, pažljivog uha, ramena za plakanje, iskrenog komplimenta, čina brige ili smajlića u poruci. Ljubaznost je jedan od važnih načina izražavanja ljubavi, koji kroz vrijeme učvršćuje vaš odnos.
  10. Naučite se davanju i prihvaćanju bez očekivanja – potrebno je imati ravnotežu u davanju i primanju, međutim, čin davanja usrećuje puno više nego primanje. Jer, kad dajemo, ispunjeni smo ljubavlj – bogati smo. Kada dajete, dajte sa srcem, bez da očekujete nešto zauzvrat. Bezuvjetno prihvaćanje je nešto što tražimo, ali rijetko nudimo. Nikada partneru nemojte nametati svoja očekivanja, osim očekivanja da bude autentičan – ono što on/ona uistinu jeste.

Pokazatelji dobrog odnosa

Definicija sretnog odnosa ovisi od toga što od njega želimo i kako ga doživljavamo. Neki od pokazatelja zdravog odnosa su:
  • obostrano poštovanje,
  • tolerancija,
  • brižnost i suosjećanje,
  • uzbuđenost pri pomisli da ćete vidjeti jedno drugo,
  • potreba da pazite jedno na drugo,
  • kemija (seksualna privlačnost),
  • iskrenost,
  • dobra komunikacija,
  • ravnopravnost,
  • podrška,
  • osjećaj zadovoljstva kad ste zajedno,
  • osjećaj stabilnosti,
  • osjećaj neovisnosti preplavljen emocionalnom privrženosti,
  • osjećaj voljenosti i emocionalne pripadnosti.

Smisao odnosa sa duhovnog stajališta

Najvažnija stvar u ljudskom životu je duhovni rast i razvoj svjesnosti. Ljubavni odnos bi taj cilj trebao podržavati, ali ga zapravo najčešće sabotira. Sa točke gledišta duhovnosti, brak ili životno partnerstvo nije uvijek dobra stvar, kao što ni razvod nije loša stvar. Ako odnos opstruira unutarnji rast, umjesto da ga podržava, takav je odnos bolje prekinuti.

Ilustracija (relationshiprocketscience.com.au)
Ilustracija (solongmediocrity.com)
U dobrom životnom partnerstvu (sa ili bez službenog braka) određeni sklad u životnom stilu i svakodnevnom aktivnostima je nužan. Nije dovoljno suditi kompatibilnost prema emocionalnoj i seksualnoj privlačnosti. Pitanja posla, djece, karijere i duhovnosti igraju veliku ulogu.
Također, odnos je uvijek individualna stvar i ne može se suditi prema generalnim pravilima. Svaka osoba ima svoje osobne životne aspiracije, tako da nije dobro projicirati socijalne, kulturalne ili religijske standarde u jedan odnos.
Brak ili životno partnerstvo omogućava vrlo moćnu psihičku povezanost, i zbog toga je važno da uvijek u odnosu damo sve od sebe, a ne da ga, bez ulaganja truda, bezobzirno prekinemo. Prekinuti ga treba samo onda kada postane prava blokada za duhovni rast i razvoj.
S vremenom seksualna privlačnost i strasti jenjavaju, te dolazi do krize, jer više ne uočavamo svrhu odnosa. Često zbog nastojanja da se popune nastale praznine dolazi i do preljuba. Kada dozvolimo da fizičku strast zamjeni duhovna spona, svoj smo odnos duboko ukorijenili i fizički kontakt više nije toliko neophodan da bi se odnos održao. Povrijeđenost koja nastaje kada otkrijemo partnerov preljub označava da nismo na duhovnoj frekvenciji, da nismo povezani na duhovnom nivou.
Kad si partneri poklone svoje povjerenje, svoje srce i pažnju, tada dolazi do promjena. Oboje se mijenjaju, htjeli to ili ne.
 http://www.parentium.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.