петак, 8. август 2014.

SVETI PANTELEJMON

 Sveti Pantelejmon (grčki:Παντελεήμων - pun samilosti, saosjećajan) rođen je u 3. vijeku u Nikomidiji od majke hrišćanke i oca neznabošca.
Kao mladić izučio je ljekarske nauke, a sveštenik Ermolaj prizvao ga je k sebi, naučio ga vjeri Hristovoj i krstio ga. Pantelejmon je čudotvorno izliječio jednoga slijepca imenom Hristovim i krstio ga. Drugi ljekari koji su bezuspješno liječili starca iz zavisti optuže Pantelejmona kao hrišćanina i Pantelejmon izađe pred cara Maksimijana na sud. Pred carem on se slobodno objavi hrišćaninom i na oči careve izliječi jednog čoveka od dugotrajne bolesti. Ovo čudo mnoge neznabošce je privuklo vjeri Hristovoj. Car ga stavi na muke, ali Gospod mu se javi u nekoliko mahova i izbavi ga cijela i nepovrijeđena. Osuđen na smrt, Pantelejmon kleče na molitvu. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi kao da je od voska.

 


I dželat ga nije mogao pogubiti sve dok Svetitelj nije dovršio molitvu i sam rekao da ga posijeku. Sveti Pantelejmon postradao je 9. avgusta (27. jula po julijanskom kalendaru) 304. godine.

Maslina pod kojom je posječen Sveti Pantelejmon postala je sva okićena plodom, a njegove mošti postale su iscjeliteljske.
Sveti Pantelejmon priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju, zajedno sa svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima. Najljepši hram i manastir posvećen ovom Svetitelju je ruski Manastir Svetog Pantelejmona (Rusikon) na Svetoj Gori.
 


MANASTIR SVETOG PANTELEJMONA NA SVETOJ GORI

http://www.sobijeljina.org/


http://crkvasvpantelejmona-nis.com/index.php/zitija/zitije-svetog-pantelejmona

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.