петак, 25. јул 2014.

Акатист Светом Архангелу Гаврилу



              

Кондак1.

Тебе, изабраног благовесника спасења нашег, великог слугу Божијега и радосног посланика Пречистој Дјеви Марији, прослављамо песмама и похвалама овим. Ти пак, стојећи пред Престолом Цара Славе, од свих нас невоља и жалости ослобађај, да ти с вером и љубављу похвално кличемо:

Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Икос1.

Заступника Ангела, дивног весника Тајни Божијих, чудеснога Гаврила, Архистратига Сила бестелесних, похвалимо сада, у дубоком умиљењу припадајући и вапијући:

Радуј се, чудесни благовесниче спасења нашег!
Радуј се, Тајни Божијих славни објавитељу!
Радуј се, Божијих заповести испунитељу!
Радуј се, спасења људског рода усрдни служитељу!
Радуј се, јер вернима радост од Престола Сведржитеља доносиш!
Радуј се, јер неверне на стазу правде и истине приводиш!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 2.

Видећи те, велики слуго Божанске Премудрости, као усрдног заступника и брзог помоћника свима невољнима и ојађенима, радосно због тебе појемо Богу: Алилуја!

Икос 2.

Дароватељ Божанског разума ти си, Гаврило Богомудри, јер ти се благодат даде од Предвечне Премудрости Божије. Стога и нама грешнима, огрезлима у таштини овога света, подај од Божанске Премудрости у ум и срце наше светлост истинскога разума Божијег, да ти кличемо овако:

Радуј се, разума Божанског несебични даваоче!
Радуј се, први учитељу у писању књига о роду људском!
Радуј се, јер си пророку Мојсију премудрост Божанску открио!
Радуј се, јер си му почетак постања света казао!
Радуј се, јер си стварање првог човека, Адама, и житије његово и његових потомака објавио!
Радуј се, јер си и о свим будућим поколењима и родовима, о потопу и подели језика, племена и народа вест донео!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 3.

Силом Вишњега опасан и њоме дивно укрепљен, стојиш пред Господом Твојим даноноћно, неућутно појући: Алилуја!

Икос 3.

Сав род хришћански има те, Архангеле Гавриле, као великог помоћника и доброг саветодавца, и дивнога учитеља у недоумицама, хвалећи те овако:

Радуј се, јер си пророку Данилу протумачио дивна виђења о царевима и царствима која треба да дођу, што се кроз разне звери приказаше!
Радуј се, јер си му ослобођење људи Божијих из вавилонског ропства објавио!
Радуј се, јер си му време првога Христовог доласка у свет открио!
Радуј се, јер си му оваплоћење Сина Божијега од Дјеве Марије благовестио!
Радуј се, пророка премудри весниче!
Радуј се, свих Хришћана у добру учитељу!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 4.

Бура сумње, жалости и очајања обузе свету праведну Ану када туговаше због неплодности и са сузама се мољаше у врту своме. Ти јој се, пак, по заповести Божијој јави и донесе вест говорећи: "Ана, Ана! Услишена је молитва твоја, уздаси твоји прођоше облаке и сузе твоје пред Бога изиђоше, и зачећеш, и родићеш Кћер Преблагословену, и благословиће се кроз Њу сва колена земаљска, и спасење свету кроз Њу ће доћи, и наденућеш Јој име Марија." Она пак, у великој радости, зачувши ово, завапи: Алилуја!

Икос 4.

Зачу свети и праведни Јоаким, који у то време у пустињи пошћаше, од тебе, Архангеле Божији, да ће са Аном праведном родити Кћер пре свих векова изабрану за Мајку Месије, Који ће доћи да избави род људски, те у дубоком умиљењу и радости завапи:

Радуј се, јер си бригу моју уклонио!
Радуј се, јер си срамоту моју пред људима одагнао!
Радуј се, јер си ме очајања ослободио!
Радуј се, јер си вољу Божију о мени објавио!
Радуј се, јер си свему свету неизрециво весеље тиме донео!
Радуј се, праведних Богоотаца Јоакима и Ане сладосни утешитељу!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 5.

Богом вођеној звезди ти си налик, Гаврило чудесни, јер сијањем својим мрак и таму овога света просветљаваш, и на пут спасења управљаш све што ти с вером усрдно притичу, и Христу, вечном Сунцу Правде, смело поју: Алилуја!

Икос 5.

Видећи тебе, Архангеле Божији, весника судбина Божијих и испунитеља Свете воље Његове, рођена од неплодних Богодјева Марија пажљиво и усрдно послуша свете наредбе твоје и с великом радошћу завапи:

Радуј се, јер си сузе, плач и непрестану тугу због бездетности родитељима Мојим својим неисказаним јављањем утолио!
Радуј се, Ангеле мирни и добри чувару од Бога Ми дани!
Радуј се, од првога дана Рождества Moгa на чување Ми послани!
Радуј се, чувару Богодјеве у дане детињства и младости Њене!
Радуј се, праве вере и Богопоштовања утемељитељу!
Радуј се, свима који те хвале верни заштитниче!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 6.

Рођење Јована, проповедника покајања и преславног Претече Господњег, ти си, свемудри Гаврило, благовестио родитељу његовом Захарији свештенику. А како он твоме истинитом пророчанству не вероваше, ти га учини немим док се не испуне речи твоје, и када својим очима виде натприродни догађај овај, завапи Богу, Који кроз тебе чуда чини: Алилуја!

Икос 6.

Засјао си чудесно славом, Архангеле Гаврило, када си у град Назарет послан од Бога да Богодјеви Марији благовестиш зачеће Сина Божијега осењењем и деловањем Духа Светога, вапијући Јој: "Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом, "Благословена си Ти међу женама", а ми грешни, зачувши радост ову велику коју Јој благовести, кличемо ти овако:

Радуј се, јер си Адама и Еву, прародитеље наше, овом благовести неизрециво обрадовао!
Радуј се, јер си свим праоцима и прародитељима рода људског овом благовести објавио догађај жуђеног времена, коме се они чврсто надаху!
Радуј се, јер си вешћу о јављању свету дугоочекиванога Искупитеља људског рода све патријархе, пророке, старозаветне праведнике и подвижнике увеселио!
Радуј се, јер си оваплоћење Сина Божијег свету проповедао!
Радуј се, јер си почетак нашег спасења благовестио!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 7.

Желећи да разуме речи благовести Архангела Гаврила и видећи Себе у чистоти, Пресвета Дјева Марија рече му смело: "Преславни глас твој звучи чудно души Мојој, јер бесемено зачеће Рождества објављујеш, кличући: Алилуја!"

Икос 7.

Нову и преславну вест о оваплоћењу Сина Божијег благовестећи Преблагословеној и Пречистој Дјеви Марији, Која са страхом и трепетом слушаше, завапио си, Архангеле: "He бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога; и зачећеш у утроби, и родићеш Сина, и наденућеш My име Исус. Он ће бити велики и назваће се Сином Вишњега, и даће My Господ Бог Престо Давида, оца Његова, и завладаће у дому Јаковљевом у све векове, и Царству Његовом неће бити краја". Пазећи на обећање ово и трептећи пред величином и висином његовом, и ми грешни кличемо ти овако:

Радуј се, јер си у град Назарет послан да проповедаш почетак и темељ спасења нашег!
Радуј се, јер си радост свету кроз Благовести објавио!
Радуј се, Небески житељу светозарни!
Радуј се, ангелских ликова сијање и светлости чудесна!
Радуј се, јер изблиза гледаш рај Божије неисказане лепоте и доброте!
Радуј се, јер са умиљењем стојиш пред Престолом Пресвете Тројице!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 8.

Чудну и дивну вест о рођењу Искупитеља људског рода од тебе, Архангеле Гаврило зачувши, Пресвета Дјева рече: "Како ће то бити кад Ја не знам за мужа?", а ти, одговарајући, рече Јој: "Дух Свети доћи ће на Тебе, и Сила Вишњега осениће Те; и оно што ћеш родити биће Свето и назваће се Син Божији". Речи Твоје најзад утврдише Пресвету Дјеву, Која ти рече: "Ево Слушкиње Господње, нека Ми буде по речи Твојој", вапијући: Алилуја!

Икос 8.

Сав си међу вишњима, Гаврило, стојећи пред Престолом Цара Славе, али ниси далек ни од доњих, памтећи и слушајући све који ти кличу:

Радуј се, предвечних судбина Божијих благовеститељу!
Радуј се, посланиче Божији и чудеса Његових предобри служитељу!
Радуј се, за људски род усрдни заступниче!
Радуј се, православних Хришћана заштитниче!
Радуј се, јер те сви верни хвале!
Радуј се. јер ти се сви православни радују!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 9.

Сви витлејемски пастири зачудише се веома зачувши благовест твоју, предивни Архангеле Гаврило, о рођењу Христа Спаситеља; и слушајући чудесно појање твоје и осталих ратника Небеских што сладосно појаху: "Слава на висини Богу
и на земљи мир, међу људима добра воља", завапише Богу: Алилуја!

Икос 9.

Речити говорници много се труђаху у хваљењу тебе, Гаврило Божанствени, и доброчинстава твојих, која увек твориш у овом свету; ми пак, ако и знамо немоћ нашу, усуђујемо се да те хвалимо по достојности твојој, вапијући овако:

Радуј се, јер си витлејемске пастире обрадовао!
Радуј се, јер си их вешћу о рођеном Спаситељу света неисказано развеселио!
Радуј се, јер си те ноћи са мноштвом Ангела рођеног Сина Божијег опевао!
Радуј се, јер си кротким и смиреним пастирима првима од свих људи рођење Христово објавио!
Радуј се, јер смирене, кротке слуге Божије, што не мудрују о високоме, љубиш! Радуј се, јер си увек спреман да их услишиш!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 10.

Хотећи да свет спасе и искупи од греха, проклетства и смрти, Господ наш Исус Христос у ноћи у Којој се предаде пребиваше у молитви у врту Гетсиманском и мољаше се до крвавог зноја, и ти Гаврило, у подвигу крепљаше, јер си уистину крепост Божија, што укрепљује у подвизима хришћанским све који вапију: Алилуја!

Икос 10.

Стена си, Гаврило чудесни, светим женама мироносицама, када оне у једно суботње свитање дођоше на гроб, носећи миро и све што приуготовише али не обретоше тело Господа Исуса, и ужас их обузе и велика брига због Љубљенога
Учитеља њихова. А ти рече женама: "He бојте се, јер знам да тражите Исуса Распетога. Није овде, него устаде", и још им каза: "Дођите да видите место где лежаше Господ". А оне, обрадоване речима твојим, Архангеле, завапише ти овако:

Радуј се, светле и радосне вести о Васкрсењу Христовом први благовеститељу! Радуј се, победе Христове над смрћу и адом слаткогласни објавитељу!
Радуј се, јер си с Неба, у потресу великом, на Живоносни Гроб сишао!
Радуј се, јер си запечаћени камен са гроба одвалио!
Радуј се, јер си зраком Твојом попут муње стражаре уплашио!
Радуј се, јер си Саздатељу Твоме и Владици Господу, добровољно и чудесно Васкрсломе, послужио!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 11.

Појање похвално приносимо ти, Архангеле Божији Гаврило, а Ти, као брзи заштитник наш и у свакоме добру учитељ, покриј нас покровом крила твојих, одагнај од нас грешних духове злобе поднебесне и сачувај од напасти и клевета злих људи све који вапију Богу: Алилуја!

Икос 11.

Светлоносни служитељу и благодатни весниче воље Божанске, Гаврило премудри, ти си опет био послан Пречистој Дјеви Марији да Јој најавиш мирно узношењеславно Успење Њено које се приближи, носећи Јој награду рајску. Она пак, примивши радосну вест о пресељењу у Царство Горње, вапијаше ти овако:

Радуј се, јер си Ми с Неба целивање донео!
Радуј се, јер си Ми при Тајни Богоочовечења послужио!
Радуј се, јер си Ми опет послан да се припремим за исход из овог живота!
Радуј се, Сина Moгa и Бога Божанске воље о Мени објавитељу!
Радуј се, часнога и славног Успења Богомајке служитељу!
Радуј се, јер си Јој с Неба донео радосног раја награду!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 12.

Благодат Божију с Неба измоли нама који појемо у славу свечасног имена твога, Архангеле Гаврило, да осењивани твојим заступништвом, у свакој побожности и чистоти поживимо све док се, смрћу одрешени од плотских уза, не удостојимо да станемо пред огњевити Престо Цара Славе и са Ангелским чиновима завапимо: Алилуја!

Икос 12.

Опевајући твој свечасни сабор, хвалимо те, премудри Архангеле Божији Гаврило, и молимо Господа и Владику свих да твојим заступништвом подари мир свету, да свету Цркву Своју утврди и сачува непоколебиву до скончања овог
века и у вери укрепи православне Хришћане, што ти овако поју:

Радуј се, јер си у Старом Завету много пута спасењу људи послужио!
Радуј се, јер си се и у Новом Завету много пута за спасење људи потрудио!
Радуј се, добри наш путеводитељу у Царство Горње!
Радуј се, спасења нашег усрдни заступниче!
Радуј се, рода хришћанског велики добротворе!
Радуј се, православне земље наше покровитељу!
Радуј се, велики Архангеле Божији Гаврило!

Кондак 13.

О, предивни и преславни Архангеле Божији Гаврило, предвечних судбина Божијих објавитељу и усрдни помоћниче наш! Услиши нас који ти приносимо мале молитве ове, и као милостив, умоли Цара Славе да се избавимо од свих невоља, напасти и јада у привременом животу овом; a у будућем, вечном животу измоли да се стајања с леве стране и вечних мука избавимо, и да се удостојимо да у Царству Небескоме са Ангелским чиновима непрестано појемо: Алилуја!

(Овај кондак се чита три пута, па затим: Икос 1. и кондак 1. и молитва, на крају.)

Молитва

О, предивни Архангеле Божији Гаврило, усрдни молитвениче за душе наше, смирено те молимо као заступника нашег: измоли нам твојим светим свемоћним молитвама које пред Престолом Божијим свагда узносиш, (да се свети храм овај
до краја овога света одржи), да се вера Христова учврсти, укрепи и рашири, да православни Хришћани светоотачку Православну веру до краја наших дана непорочно сачувају, да у свим заповестима Божијим непоколебиво ходе, да истинско покајање за грехе увек Богу приносе, и да се удостоје мирне кончине хришћанске и доброга одговора на Страшном Суду Божијем. Умоли да Царство Небеско наследимо и да скупа с тобом прославимо Пречасно и Величанствено
Име Пресвете Тројице, Оца и Сина и Све-тога Духа, сада и увек, и у све векове. Амин.

Свети Архангел Гаврило својим заступништвом пред Богом има благодатну силу да доноси благе и лепе вести.

http://www.pravoslavniforum.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.