четвртак, 12. јун 2014.

Cvet bogatstva i prosperiteta- ADENIUM- PUSTINJSKA RUZA

Smatraju je biljkom koja donosi sreću i zato nosi naziv i cvet bogatstva i prosperiteta. Po feng šuiju, ako je pravilno postavljena u dnevnoj sobi, šalje dobre vibracije za finansijski prosperitet ukućana.



 
 
Adeniums India

Pustinjska ruža (Adenium) potiče iz tropske Afrike i fascinira svojim belim ili ružičastocrvenim cvetovima i impozantnim oblicima. Mada joj najviše prija pustinjska klima, uz malo pažnje 
 može  se gajiti bilo gde.


.



U mnogim zemljama pustinjska ruža smatra se “srećnom” biljkom. Najviše joj prija tropska klima i zato najbolje rezultate postižu odgajivači na Havajima, u Floridi, na Tajlandu i Tajvanu. Postoje brojni spektakularni hibridi, ali je osnovna kultura vrlo slična orhidejama. Potrudite se da vaša pustinjska ruža bude smeštena u malu saksiju i obezbedite joj dobru drenažu.
Zadebljalo stablo omogućava biljci da skladišti vodu u dužem periodu zbog čega je ne treba previše zalivati. Često su u ponudi primerci koji su kalemljeni na oleander i njima je potrebno više vlage. Ali oprez, mlečni sok iz stabla i lišća vrlo je otrovan.

Da bi se dobili specifični i neobični oblici stabla, primenjuje se jedan jednostavan trik – svaki put kad se presadjuje, biljka se podigne malo tako da gornji delovi korena budu izloženi iznad zemlje. Pustinjska ruža će pustiti nešto jače korenje koje će ići u dubinu.










Pustinjska ruža je sukulent iz porodice Apocypriceae i poznata je samo jedna vrsta jedina vrsta. Porijeklo je iz Saudijske Arabije i u svom prirodnom staništu može narasti u jako veliku biljku i to do pet metara. Naravno ovako velika neće biti kada ju mi budemo uzgajali u svome domu kao kućnu biljku, tada Adenium naraste svega neki 80-90 cm. Raste jako sporo svega 1.5 – 2 cm godišnje.


Adenium obesum voli sunčana i topla mjesta tijekom ljeta, a isto tako i preko zime ne voli da bude izložen hladnoći i hladnome zraku. Iako bude izložen velikim toplinama nije zahtjevan za vodu, tako ga treba zalijevati redovito ali treba ostaviti da se zemlja u kojoj je posadit prvo prosuši prije ponovnog zalijevanja.  Od jeseni pa tijekom zime zalijevajte samo jednom mjesečno i to će biti dovoljno za vašu biljku. Najčešći razlog ugibanja biljke je prekomjerno zalijevanje!!!!


Pustinjska ruža ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prijevodu znači debeli – ogroman. Unatoč svojoj debljini ovaj sukulent je predivan i zadivljuje promatrače svojim cvijetom. Cvijeta u početkom ljeta do kraja jeseni i to prepoznatljivom žarko ružičastom bojom koja je u sredini cvijeta svjetlija. Danas postoje raznih nijansa cvjetova , pa čak i bijela.

Biljku nije potrebno gnojiti niti joj davati kakvu prihranu, a ukoliko joj odlučite i dati neka to bude rijetko i to samo rijekom ljetnih mjeseci.

Biljka se razmnožava sjemenom i to u proljeće ili reznicama. Biljke nikako nemojte sijati ili presađivati u običnu ili običnu kupovnu zemlju nego treba biti anorganski supstrat (glinopor, mrvljena cigla...) s nešto malo organskog (glistenjak, borova kora...). Bitno je da supstrat bude jako ocjedit, tj. da voda samo prođe kroz njega. Dobro je i takav samo pripremljeni supstrat sterilizirati da bi se spriječila mogućnost gljivičnih oboljenja. Više o presađivanju i sjetvi obavezno pročitajte na forum.
Biljku presađujte u proleće i to samo onda kada joj posuda bude premala za daljnji rast, isto tako ne u običnu zemlju nego zemlju za kaktuse.
I na kraju važno upozorenje biljka je jako otrovna tako da pripazite da bude izvan dohvata djece i kada radite sa biljkom da dobro operete ruke ukoliko bude kontakta sa mlečnim sokom iz biljke.



pustinjska ruza11.jpg          

Tekst u celosti preuzet sa http://sveokaktusima.blogspot.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.