понедељак, 14. април 2014.

Sveti bosiljak čisti vodu od fluorida

Sveti bosiljak čisti vodu od fluorida
Objavljeno je novo otkriće koje će omogućiti uklanjanje fluorida iz vodenih zaliha i najsiromašnijih zemalja. Istraživači sa Sveučilišta Rajasthan u Indiji otkrili su biljku tulsi, poznatu i kao sveti bosiljak, koja može biti korištena za značajno smanjivanje razine fluorida u vodi. Trenutno su sve metode za uklanjanje viška fluorida iz pitke vode ili preskupe ili neprikladne za okolinu kojoj su najpotrebnije.
Novo otkrivena metoda je sigurna, jeftina i već je dostupna. To je čini idealnom alternativom društvima koja si ne mogu priuštiti napredne tehnike sa Zapada.
Eksperiment je urađen u selu Yellareddyguda u Narketpally Mandal. Istraživači su namočili 75 mg tulsija u 100 ml vode koja je sadržavala 7.4 ppm fluorida.
Nakon samo osam sati namakanja, otkriveno je da su razine fluorida pale na samo 1.1 ppm.
Trenutno Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje doze fluorida u pitkoj vodi od 0.5 – 1 ppm.
Opasnosti vode sa previše fluorida opće su poznate. Neke poznate nuspojave pijenja vode s previše fluorida su dentalna fluoroza, smanjeni IQ u djece i oštećenje živčanog sustava.
Ova nova mogućnost tretiranja vode mogla bi omogućiti najsiromašnijim dijelovima svijeta priliku za uklanjanje velikih količina fluorida iz njihovih zaliha pitke vode.
Dakako, potrebno je još istraživanja za identificiranje i ocjenjivanje učinkovitosti korištenja lišća tulsija za uklanjanje fluorida iz vode.
S obzirom na visoku cijenu drugih pouzdanijih tehnika za tretiranje vode, ako se tulsi pokaže dokazano učinkovit, onda ćemo svjedočiti revoluciji u tretiranju vode, dajući opcije područjima koja trenutno nemaju nikakve mogućnosti.
Izvori:

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.