уторак, 28. јануар 2014.

Probajte stepenastu dijetu

Osnova ove dijete je "razdvojena" ishrana, odnosno odvojeno konzumiranje ugljenih hidrata od belnančevina.

Ovu dijetu smislio je dr Hovard Haj, američki lekar, još dvadesetih godina prošlog veka. Svakoga dana naizmenično treba uzimati jedan obrok ugljenih hidrata i jedan obrok belančevina. 
Osnovu ove dijete čini pojedinačno uzimanje ugljenih hidrata i belančevina. 

Sigurno znate podelu namirnica u grupe, ali da se podsetimo: 

Ugljeni hidrati - testo, pirinač, žitarice, krompir, hleb, suvo voće, banane, sveže smokve i urme, svi zaslađivači... 

Belančevine - meso, živina, riba, jaja, mleko, sirevi, voće, tofu-sir, preraoeevine od mesa... 

Neutralne namirnice - povrće, zelena salata, beli sir, ali s malim stepenom masnoće, dimljena riba... 

Dijeta se, kako joj ime i kaže sprovodi u nekoliko koraka, odnosno stepena. 

Prvi stepen 
Dvodnevno čišćenje organizma, unošenje dovoljno vitamina, minerala i enzima. Rezultat je jedan kilogram manje. 

1. dan - Pet puta dnevno voće ili sveže ispasiran voćni sok. Idealno voće: jabuke, kruške, ananas, kivi, dinja. Banana je zabranjena. 
2. dan - Pet puta dnevno salata, odnosno presno povrće ili pet puta dnevno obareno povrće. Izbegavajte ulje i so, začinite salatu mirođijom, peršunom ili drugim začinima. 
Drugi stepen 
Petodnevno slabljenje odnosi tri kilograma. 

1. dan - Za doručak surutka sa jednom voćkom, za užinu 75 g posnog sira sa kašičicom peršuna. Ručak: račići sa šargarepom i limunovim sokom, a popodnevna užina su dve sveže paprike. Uveče pojedite salatu od svežeg krastavca sa komadom obarene pastrmke. 
2. dan - Ujutru komad prepečnog hleba sa nemasnim belim sirom i rotkvicama (ili krastavcem). Užina je 100 grama dinje (ili neko drugo sezonsko voće), a ručak mešano, dinstano povrće sa obarenim pirinčem. Popodne pojedite jedan kivi, a uveče mešanu salatu sa dva fileta dimljenog lososa. 
3. dan - Salata od dinje i manga sa malo posnog jogurta i dve kašičice soka od pomorandže. Užina je komad crnog hleba sa dva paradajza, a ručak: pileće grudi (belo meso) sa dinstanim paradajzom i prazilukom. Popodne - jedna šargarepa i 50 g posnog jogurta. Večera - salata od špargle sa krompirom i zelenom salatom.
4. dan - Ujutru surutka sa ispasiranim komadom dinje (ili nekog drugog sezonskog voća - 125 g), a za užinu komad prepečenog hleba sa posnim sirom i 50 g svežeg krastavca. Za ručak skuvajte krompir, pojedite ga sa belim sirom i rukola salatom. Popodnevna užina - 100 g dinje (ili sezonsko voće). Večera je salata od mladog luka i sveže paprike, uz to komad kamember sira ili nekog drugog žutog sira, do 30 odsto masnoće. 
5. dan – Doručak: Pomešati sremski sir sa dve kašičice soka od pomorandže i malo džema od jagoda. Užina je jedna presna keleraba, a ručak 100 g svinjskog fileta sa nekoliko špargli i jednim paradajzom. Popodne - jedan kivi, uveče tost sa šunkom, (obavezno otklonite masni deo) i još 150 g dinje (ili drugog voća). 
Treći stepen 
Za sedam dana kilogram i po manje. Dnevni unos od 1.000 kalorija, što zapravo predstavlja održavanje željene težine, više nego mršavljenje... 

1. dan - Komad hleba sa 30 g gorgonzole za doručak, užina - pola grejpfruta. Za ručak špagete sa sosom od paradajza, a za užinu jedna paprika i 30 g kvark sira. Uveče pojedite jedan punjeni avokado sa škampima i prazilukom. 
2. dan - Za doručak kajgana od dva jajeta. Užina je opet pola grejpfruta, a ručak pileći batak sa obarenom boranijom. Zelena salata za užinu, a salata od testa sa brokolijem za večeru. 
3. dan - Jedna zemička sa belim sirom i paradajzom za doručak, a 250 g šargarepe za užinu. Pekarski kromir sa paprikom i lukom, uz dodatak belog sira - to je ručak. Užina je jedna jabuka, a večera salate od špargli sa kriškama pomorandže. 
4. dan - Ujutru mango sa voćnim jogurtom, za užinu jedan kivi, a za ručak jagnjeća šnicla na luku. Popodnevna užina je jedna paprika sa 30 g posnog sira. Večera: salata od krompira sa ribom. 
5. dan - Ovsene pahuljice osvežavaju ujutru, dodajte im malo suvog grožđa. Užina je 150 g jagoda, ručak - riba sa dinstanom kelerabom. Popodnevna užina je jedna jabuka, a uveče hleb sa kamemberom. 
6. dan - Ujutru salata od papaje i kivija. Pre podne pojedite malo ananasa. Ručak: spanać sa obarenim pirinčem. Popodne, komad tosta sa belim sirom. Uveče: salata od belog pilećeg mesa sa soja-sosom. 
7. dan - Ujutru banana sa sremskim sirom. Užina je jabuka, a ručak: rezanci sa dinstanom šargarepom. Popodne jedna šargarepa i 50 g kvark sira. Uveče salata od povrća začinjena kari sosom. 

 Izvor  http://zenskimagazin.rs/kategorije/fitnes/2014/jan/probajte-stepenastu-dijetu

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.