среда, 29. јануар 2014.

Humus – zašto je zdrav i kako se pravi

Humus je popularno jelo koje potiče sa Bliskog istoka. To je namaz, umak ili pasta napravljena od leblebije i tahinija i obično se jede uz pita hleb, tortilje i slično, najčešće za doručak. Njegova tekstura je slična puteru od kikirikija. Njegova popularnost ne proističe samo iz ukusa, već i iz velike hranljive vrednosti.
Nekoliko sastojaka se koriste u pravljenju humusa, ali glavni sastojci su leblebije i tahini pasta. Leblebije sadrže puno proteina. Tahini je pasta od susama. Ima jak ukus, što je razlog zašto većina ljudi koristi ovaj sastojak vrlo štedljivo. Ostali sastojci humusa su sok od limuna, so, svež beli luk, paprika i maslinovo ulje. Ovo jelo se pravi tako što se svi sastojci samelju u glatki namaz. Začini se dodaju po ukusu.
1. Zašto su leblebije zdrave?
Leblebije su veoma zdrave jer ne sadrže holesterol i zasićene masti. Bogate su proteinima. Zato je humus omiljen među vegetarijancima. Leblebije su efikasne u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima. Pored toga, takođe regulišu nivo šećera u krvi.
2. Hranljiva vrednost tahinija
Tahini je, s druge strane, pun masti i kalorija. Međutim, koristi se u maloj količina u pripremi humusa i uglavnom sadrži nezasićene masti, pa ne treba da vas brine. Tahini je takođe bogat proteinima. Osim toga, odličan je izvor kalcijuma.
3. Zdravi sastojci u maslinovom ulju
Još jedan zdrav sastojak u humusu je maslinovo ulje. Kao što većina ljudi već zna, maslinovo ulje sadrži zdrave masti. Ima puno mononezasićenih masti, a malo zasićenih masti. Maslinovo ulje doprinosi regulisanju holesterola i štiti srce od raznih bolesti.
4. Zdravstvene prednosti belog luka i soka od limuna
Beli luk i sok od limuna su puni antioksidanasa koji smanjuju oksidativni stres u telu. Oni takođe rade na poboljšanju imuniteta i bore se protiv bakterija i virusa.
5. Opšte zdravstvene prednosti humusa
Humus sadrži dosta omega 3 masnih kiselina, koje su odlične za poboljšanje inteligencije i održavanje zdravog srca. Povrh svega toga, ovo jelo ima i gvožđa, vitamina B6, mangana, bakra, folne kiseline i amino kiselina. Triptofan, fenilalanin i tirozin su amino kiseline koje se nalaze u humusu i koje promovišu dobar i kvalitetan san i podižu raspoloženje.
Humus je prepun hranljivih materija koje mogu da doprinesu zdravom načinu života. Možete ga koristiti kao namaz u sendvičima, kao preliv za salatu ili testeninu ili kao umak za sirovo povrće i prilog za glavna jela.
Izvor http://www.planetazdravlja.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.