четвртак, 19. децембар 2013.

Božićne legende

Deda Mraz

Davno, u 4. veku, rodio se Sveti Nikola koji je preteča Deda Mraza za kakvog danas znamo. Iako rođen u bogatoj porodici, priče kazuju da je bio veoma osetljiv na tuđu nesreću i siromaštvo, a jedna od najpoznatijih je da se sažalio na čoveka koji je bio toliko siromašan da nije mogao da uda svoje tri ćerke jer nije mogao da im obezbedi miraz.
Nikola je otišao ispod njihovog prozora i ubacivao im je vreće sa novcem kako bi im pomogao. Prve dve večeri je sve bilo u redu, ali treće večeri je prozor bio zatvoren. Rešen da im ipak pomogle, popeo se na krov i kroz dimnjak je ubacio vreću novca koja je upala dole, pravo na čarape koje su se sušile. Dobivši novac, čovek je najzad mogao da uda svoje ćerke.
Po drugim pričama, Nikola je delio hranu siromašnim porodicama, ali uvek anonimno, isto je ubacujući kroz prozor.


Sveti Nikola

Svetog Nokolu, starca sa dugom sedom bradom, istisnuo je Deda Mraz kakvog danas poznajemo.
A legenda kaže:
Severno od Arktičkog kruga, u Laponiji, usred šume, u jendoj kolibi, živi starac duge sede brade, obučen u crveno, svoju omiljenu boju, koji je svakodnevno radio u svom malom vrtu, bavio se duborezom i brinuo o svojim irvasima.
Bio je veoma ljubazan i velikodušan, često je pomagao drugim ljudima ali je uvek mislio da je ono što je uradio za druge malo. Želeo je da uradi još više.
Jedne noći, u san mu je došao anđeo koji mu je rekao da u svetu postoji mnogo siromašne dece kojima roditelji ništa ne mogu da priušte, da ta deca, isto kao i ona bogatija, žele igračke i slatkiše ali da ne mogu da ih imaju. Gledajući kako anđelu suze klize niz lice, Deda Mraz je pitao šta može da uradi kako bi siromašnoj deci doneo bar malo radosti.
Upregni irvase, sedi u svoje sanke, rekao je anđeo, i podeli svoj siromašnoj deci na svetu poklone, na Božić, u noći kada je rođen Isus.
Ali, odakle mi igračke za svu decu sveta, i kako mogu da ih podelim u samo jednoj noći? –  pitao je Deda Mraz.
Isus će ti pomoći, odgovorio je anđeo.
Prve igračke za decu, napravio je je Deda Mraz, drvene lutke i automobile. A onda je Isus poslao vilenjake koji su u stvari samo mali anđeli, da mu pomognu da pravi igračke, upregne sanke i dostavi ih u jednoj noći svoj deci sveta. Da bi to mogao da uradi, Isus je napravio čudo učinivši da osam irvasa koji vuku sanke polete nebom.
Svake godine, u noći između Badnje večeri i Božića, Deda Mraz svoj deci sveta podeli poklone, igračke, slatkiše i voće.


Praporci

Ako se pitate zašto se čuju praporci dok sanke deda Mraza lete nebom, kada se rodio Isus, svi su krenuli u da vide božijeg sina. Pokraj puta koji je vodio u Vitlejem, sedeo je mali slepi dečak i molio je prolaznike da ga neko povede da se pokloni bebi Isusua. Niko se nije osvrtao. Kada su već svi prošli, dečak je u daljini čuo zvona, pomislio je da se možda krava nalazi u štali u kojoj se rodio Isus i da se to čuje njeno zvono. Idući za zvukom dečak je stigao do štale u kojoj je rođen Isus i poklonio mu se.

Candy Cane
Još jedan simbol Božića, Candy Cane, crveno bela šećerlema koja uvek viri iz torbe Deda Mraza nosi veliku simboliku. Ako ne znate kako je ovaj slatkiš od trske dobio ovaj specifičan oblik i postao deo Božićnih slatkiša, nekada davno, kada su ljudi počeli da kite jelke, prvo su ih kitili voćem i slatkišima.
Candi Cane se prvi put pojavio u 17. veku u Kelnu, u kelnskoj katedrali su svakog Božića postavljali jasle u kojima je rođen Isus, a slatikiš od šećerne trske su počeli da savijaju u obliku pastirskog štapa i poklanjali su ih deci koja su prisustvovala misi.
Slatkiš je u početku bio beo, a negde početkom 20. veka je dobio svoju karakterističnu crvenu prugu. Bela boja predstavlja čistotu i bezgrešnost Isusa Hrista, a crvena pruga njegovu prolivenu krv za grehe celog sveta.
I najzad, kićenje jelke. Postoji mnogo priča o tome zbog čega se kiti jelka a jedna od najleših je ona koja kaže da su ispred pećine u kojoj se rodio Isus, rasli bor, kedar i jelka. Od sreće što se rodio božiji sin, kedar i bor su se zatresli i poklonili mu svoje plodove. Jelka koja nije imala plod počela je da plače što nema ništa što bi mu poklonila. Videvši kako jelka plače, jedan anđeo sa neba se sažalio i na vrh jelke spustio zvezdu. Srećna što sada i ona ima šta da pokloni bebi Isusu, jelka se savila i poklonila mu tu zvezdu. Odatle običaj da se na vrh jelke stavlja zvezda.



Ove priče možete ispričati svojoj deci. Do Božića ćemo vam ih ispričati još, kako su nastali ukrasi za jelku, kako je Deda Mraz postao zaštitni znak Coca Cole, zašto je Deda Mraz u Rusiji nosio plavo odelo, kada se Deda Mraz prvi put pojavio u staroj Jugoslaviji,…

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.