уторак, 17. децембар 2013.

10 iznenađujućih činjenica o jabukovom sirćetu

Nekovencionalni tretmani ljepote postaju sve zastupljeniji. U kuhinji sve češće pronalazimo namirnice koje nam ne služe samo za ishranu, već i za negu.

Jabukovo sirće (Foto: Haber.ba)
Jedna od njih je i jabukovo sirće, koja osim što daje dobar ukus jelima, može da posluži za njegu tijela i održavanje njegovog zdravlja.

Evo 10 načina kako da upotrebite jabukovo sirće:

1) ISPRIRANJE KOSE

Zaboravite na jake šampone. Pomešajte malo jabukovog sirćeta sa sodom bikarbonom, operite time kosu i ona će zasijati. Pored toga, sirće će stimulisati rast dlake.

2) TONIRANJE

Nanesite nekoliko kapi jabukovog sirćeta na komadić vate i time istrljajte T- zonu i druga suha mjesta na licu. Time ćete spriječiti nastanak tankih linija na koži.

3) ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE

Pomiješajte jabukovo sirće sa vodom i tom smjesom isperite usta. Ona će antiseptičkim dejstvom uništiti plak na zubima i spriječiti nastanak bakterija koje dovode do lošeg zadaha.

4) NJEGA LICA

Jabukovo sirće izmiješajte sa indisjkom glinom, u istim količinama i dobićete sjajnu masku za lice. Nanesite na kožu lica, ostavite sa stoji 10 -15 minuta i isperite mlakom vodom.
Ova maska će licu dati blistav izgled.

5) KUPANJE

Sljedeći put kada sebi pripremate toplu kupku, sipajte u vodu nekoliko kašičica jabukovog sirćeta. Ono će eliminisati toksine iz tijela, a koža će nakon kupanje biti tonirana i hidrirana. 

6) UKLANJANJE BRADAVICA

Komadić vate natopite jabukovim sirćetom i stavite na bradavicu. Preko toga uvijte zavoj i ostavite da stoji preko noći. Ukoliko ovo budete radili nedjelju dana, riješićete se bradavica.

7) PEDIKIR

Probleme sa bolnim i otečenim nogama možete da riješite jabukovim sirćetom. Ono može da posluži kao odlično prirodno sredstvo za pedikir, pravi je instant lijek za trudnice, sportiste i ljubitelje visokih štikli.

8) LIJEČENJE OPEKOTINA

Izlaganje sunce ponekad izazove iritacije i upale kože. Da bi se bol umirila, peškir natopljen u jabukovom sirćetu postavite iritirano područje,

9) LIJEČENJE PROŠIRENIH VENA

Mnoge žene tvrde da konzumiranje jabukovog sirćeta dopinosi njihovom mladalačkom izgledu. Međutim, ono može da ih spasi i proširenih vena. Dovoljno je da se prije odlaska u krevet njime istrljaju noge.

10) OTKLANJANJE NEPRIJATNIH MIRISA

Možda jabukovo sirće ne miriše najbolje, ali je njegov miris svakako primamljiviji od mirisa znoja koji ćete otkloniti sa nekoliko kapi sirćeta.
  Izvor   http://www.haber.ba/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.