среда, 27. новембар 2013.

Zima, bubrezi i element vode

Zima – element voda – bubrezi saveti za ishranu koja će vas i tokom zimskih meseci snažiti

Zima
Zima u ciklusu godišnjih doba dolazi na samom kraju. Da bi sa njom postigli ravnotežu, treba da potenciramo jin princip: treba da postajemo osetljiviji, introspektivni i skloni skladištenju. Površina tela se hladi, a unutrašnjost zagreva. Hladnoća i tama nas teraju da tragamo za unutrašnjom toplotom. Zima je vreme odmora, duboke meditacije, pročišćenja duhovnosti i skladištenja fizičke energije – u obliku malog dodatka težine – za hladnu sezonu. Iako spori, jin procesi dominiraju, te moramo ostati dovoljno aktivni da nam kičma i udovi ostanu pokretni.



Zimska hrana i njeno pripremanje
U tradicionalnoj kineskoj medicini kaže se da se bubrezi „otvaraju ka ušima“ to znači da je sluh povezan sa zdravljem bubrega, na koje zimsko vreme najviše utiče. Čulo sluha postaje osetljivije u tihim zimskim mesecima. Tople supe, integralno zrnevlje i pečeni lešnici prijaju tokom hladnih dana. Sušena hrana, tamne mahunarke, alge, zimsko povrće kuvano na pari, pospešuju rad bubrega zimi. Hrana se kuva duže, na nižim temperaturama, sa manje vode.

Slano i gorko: ukusi za hladno vreme
I slana i gorka hrana odgovarajuće su za zimu, jer ističu kvalitet utapanja, centriranja i  skladištenja. Slana hrana takođe hladi telesnu spoljašnost, a telesnu toplotu potiskuje ka unutra i na dole; sa hladnijom telesnom površinom, hladnoću primećujemo manje. Ipak, so treba uzimati sa oprezom, prevelike količine štete vodenim organima (bubrezi i bešika), uzrokujući hladnoću i preveliko unošenje vode, što šteti ovim organima, a loše utiče i na srce. Pružanje zaštite za srce-um tokom zime je važno i postiže se dodavanjem gorke hrane, jer se za njen ukus kaže da „prodire do srca“.

Najpoznatija gorka hrana nije potpuno gorka, već je kombinacija gorkog i drugih ukusa:  zelena salata, potočarka, endivija, repa, celer, asparagus, alfalfa, peršun, raž, ovas, kinoa, amarant. Gorka aroma je takođe deo zaštitnog sloja oko neke hrane, npr, kora citrusa, spoljni listovi kupusa (retko se mogu naći u prodavnicama). Najbolji kvalitet gorkog ukusa nalazi se u biljkama. Čest primer je koren cikorije, koren čička (Arcticum Lappa), rastavić (Equuisetum Arvense) i Larrea Divaricata. Pržena cikorija vrlo je popularna zamena za kafu (Inka napitak).

Slana hrana uključuje miso, soja sos, alge, so, proso, ječam, kao i svu hranu kojoj se dodaje so. U tipičnoj svakodnevnoj ishrani so se koristi previše, dok se gorka aroma retko pojavljuje. Međutim, velike doze gorke hrane nisu potrebne osim u slučajevima određenih disbalansa, ali mali, redovni unosi u okviru zimske ishrane, neguju duboko unutrašnje iskustvo i održavaju zadovoljstvo u srcu.
 



Nakon što se telo navikne na zimu odgovarajućim metodama kuvanja, kao i uz više slane i gorke hrane, hladne osobe još uvek mogu osećati hladnoću, zbog nedostatka potecijala zagrevanja (jang) u telu. U tom slučaju treba dodati više tople hrane kao što je hrana koju ćemo navesti kasnije u ovom tekstu, u poglavlju posvećenom nedostatku janga u bubrezima. Podvrgavanje zdravog tela neznatnoj hladnoći pospešuje funkciju bubrega-nadbubrežne žlezde, ali je ekstremna hladnoća slabi.

Bubrezi u harmoniji i van nje
Organi vodenog elementa su bubrezi i bešika. U kineskoj fiziologiji, bubrezi vladaju metabolizmom vode i kontrolišu bešiku. Takođe, bubrezi su koren i osnova tela. Oni vladaju donjim delom, uključujući genitalne organe i njihove reproduktivne funkcije. Takođe obezbeđuju energiju i toplotu. Ovakvo poimanje bubrega prevazilazi ono koje zastupa zapadnjačka fiziologija. Objašnjenje za to kako ove dodatne funkcije mogu biti deo funkcije bubrega jeste to da se aktivnost nadbubrežne žlezde po kineskom konceptu prirodadaje funkciji bubrega. Nadbubrežna žlezda doprinosi energiji, toploti, seksualnosti i drugim telesnim atributima. Veza bubreg-nadbubrežna žlezda je jasna jer su nadbubrežne žlezde locirane direktno na vrhu bubrega i proizvode izlučevine koje omogućavaju aktivnost bubrega.

Pošto burezi predstavljaju koren i osnovu tela, oni predstavljaju i osnovu za sve jin i jang kvalitete tela. Tako, jin bubrega podržava i utiče na jin celog tela, dok jang bubrega predstavlja osnovu celokupnog janga u telu.U skladu sa tim, kineska medicina opisuje bubrege kao „palatu vatre i vode“ i u svakoj dijagnozi koja uključuje bubrege, u obzir treba uzeti i njihove jang i jin efekte. Na primer, osoba sa zdravim bubrezima je aktivna ali smirena, hrabra ali nežna, postiže puno bez stresa.

Svi problemi sa bubrezima pojavljuju se u jednoj ili nekoliko specifičnih oblasti tela. Poznavanje ovih oblasti je neophodno za procenjivanje vitalnosti bubrega.

Opšti simptomi disbalansa bubrega
•    Svi problemi sa kostima, naročito sa kolenima, donjim leđima i zubima
•    Gubitak sluha, infekcije i bolesti ušiju
•    Problemi sa kosom-glavom, gubitak kose, nekvalitetna kosa, prerano seda kosa
•    Bilo kakvi urinarni, seksualni i reproduktivni disbalansi
•    Slab razvoj uma i tela, ubrzano starenje
•    Preteran strah i nesigurnost

Emocija elementa vode je strah. Tradicionalna medicina, kao što je već u tekstu spomenuto, bubrege vidi kao koren i osnovu tela. Na isti način i strah je duboko ukorenjen u nama, i često, čak ili naročito kada su u pitanju veliki strahovi i nesigurnosti, mi ih nismo svesni. Malo zdravog straha nas čuva od gluposti. Preterani strah, naprotiv, rađa opšu nesigurnost u vezi sa životom i takođe oštećuje bubrege. S druge strane, slabi bubrezi generišu strah i blokiraju ljubav. Ovakvi bubrezi ne uspevaju da regulišu višak vode, što uništava srčanost (element vatra) i ispoljavanje radosti i sreće. Mnogi ljudi idu na psihoterapiju u pokušaju da identifikuju i prebrode svoje nesigurnosti, često sa malo uspeha jer celina bubrezi-nadbubrežna žlezda nije osnažena, regenerisana, obnovljena. Obnavljanjem bubrega stvara se osećaj neverovatnog ushićenja.

Najčešći simptomi slabosti bubrega
Disbalansi bubrega prvenstveno se manifestuju u vidu nedostatka. Dominantni tipovi su nedostatak jina i janga, takođe je važan i nedostatak životne energij, Ki energije. Nedostatak jin esencije uobičajen je za moderne ljude, ali se retko tretira.

Nedostatak jina bubrega ogleda se u tome što bubrezi ne uspevaju da telo snabdeju adekvatnim jin fluidima, što utiče na sve delove tela, ali najviše na sisteme organa kojima je jin najviše potreban – jetra, srce i pluća. Ovi organi iz bubrega crpe jin kada su sami u nedostatku. Takav obrazac se previše često može videti na zapadu kod problema sa jetrom, kada su hladni, smirujući efekti jin fluida potrebni da smire stanje pregrejanosti. Kao dodatak efekta snižavanja toplote i sedativnog efekta jina bubrega, ostala svojstva su negovanje, vlaženje, podrška, stabilizacija, izgradnja tkiva, kao opšta svojsta jina.
Simptomi stanja nedostatka jina bubrega su vrtoglavica, zvonjenje u ušima, suvo grlo, suva usta, temperatura, bol u donjim leđima, slabe noge, spontano znojenje, ubrzan puls, i izrazito crven jezik. Znaci ekstremnog nedostatka jina bubrega su iscrpljenost i tamno crven jezik.
Emocionalne i ostale karakteristike: nedostatak jin smirujućeg, receptivnog principa može se manifestovati kao uznemirenost, iritacija, nervoza, nesigurnost i strah. Ličnost nije ukorenjena i stabilna i može biti nepouzdana. Zbog duboke, često neprimećene nesigurnosti, postoji tendencija da se sa jednog problema, mesta ili veze prelazi na sledeću a da se problemi ne analiziraju.
 


Hrana koja hrani jin bubrega: proso, ječam, tofu, boranija, crni pasulj, crna soja, mungo pasulj kao i većina drugih mahunarki, koren kuzua, lubenica, dinja, kupine, borovnice, dudinje, kineski vodeni kesten, pšenične klice, krompir, alge, spirulina, hlorela, seme crnog susama, sardina, krabe, jaja, svinjetina i sir. Preporučene lekovite biljke su: koren sleza (Althea Officinalis), pripremljen koren rehmanije (rehmania glutinosa, mandarinski: Shu di huang), koren asparagusa, aloe vera gel i koloid srebra.
Seme crnog susama je odlično protiv tvrde stolice i zatvora. To je naročito dobar lek za starije ljude sa ovakvim problemima kao i za sve koji pate od iscrpljenosti uzrokovane nedostatkom jina. Kod iscrpljenosti izazvane nedostatkom jina zbog parazitskih infekcija od velike koristi je aloe vera gel, kao i srebrni koloid.
Koren običnog asparagusa može zameniti koren gore pomenutog kineskog asparagusa. I koren asparagusa i koren sleza su od velike pomoći kada jin bubrega nadomešćuje jin pluća. Pripremljeni koren rehmanije je glavni sastojak u najpoznatijem kineskom toniku za jin.
Hranu životinjskog porekla, naročito jaja, svinjetinu i sir, treba jesti u malim količinama, da bi se izbeglo preterano stimulisanje jetre u stanje vreline koje cedi jin iz bubrega. Iz istih razloga treba izbegavati emocije koje izazivaju ovakve reakcije jetre: nestrpljivost, ljutina, stres i emotivni nemir.
Treba izbegavati hranu koja zagreva, kao što su kafa, alkohol, duvan, jagnjetina, cimet, karanfilić, đumbir i ostale začine koji zagrevaju. Takođe treba izbegavati prejedanje.

Nedostatak janga bubrega ogleda se u lošoj, nedovoljnoj funkciji zagrevanja, kao i stvaranja energije. Jang bubrega se često poredi sa vatrom koja greje duh i pospešuje sve životne procese.
Tipični simptomi: znaci hladnoće kao što su averzija od hladnog, hladni ekstremiteti, bledost, slabost u kolenima i donjim leđima, mentalna letargija, nedostatak seksualne želje, neredovni menstrualni ciklusi, sterilnost, često mokrenje, nemogućnost mokrenja, edemi, astma, nedostatak volje i orijentacije i uvećan bled jezik. Kod ovakvih ljudi postoji tendencija ka neaktivnosti, neodlučnosti i neproduktivnosti.



Slezina-pankreas osnažuje jang bubrega i time omogućava efikasno varenje i apsorpciju jang nutritivnih elemenata koji obogaćuju jang bubrega. Zato se nedostatak janga bubrega uglavnom ne može tretirati samim „poboljšanjem digestivne vatre“. Funkcija bubrega-nadbubrežne žlezde, kada se aktivira svojim jang i Ki atributima, preuzima i apsorbuje Ki koji prenose pluća. Ako postoji nedostatak janga ili Kija bubrega, osoba ne može da udahne duboko, ili može da razvije astmu i/ili zadihanost „izazvanu bubrezima“

Hrana i začini koji zagrevaju jang bubrega: karanfilić, koromač, anis, crni biber, đumbir (poželjno sušeni), cimet – grančica, orasi, crni pasulj, svi lukovi (crni, beli, crveni luk, praziluk), kinoa, piletina, jagnjetina, pastrmka, losos.
Orasi na veoma specifičan način poboljšavaju jang bubrega i kapacitet da se „uhvati Ki“, i zato su pravi lek za hronični kašalj, šištanje i ostale simptome astme koje izaziva hladnoća i nedostatak janga bubrega. Međutim, previše oraha može izazvati osetljivost u ustima.
Efikasna vegeterijanska formula za jang bubrega: dodati nekoliko začina i hrane za zagrevanje, npr, osušeni đumbir, luk i fenel, u supu od crnog pasulja i algi. Kada zagrevamo jang bubrega, dobro je dodati jin sastojak kao što su alge da bi se zaštitio jin.
Treba izbegavati: hranu i voće koje hladi, sirove namirnice, preteranu upotrebu soli, a alge koristiti sa oprezom.

Nedostatak Kija bubrega - ukazuje na to da bubrezima nedostaje energija potrebna za kontrolisanje urina i sperme. To se može desiti usled urođenog defekta, preteranih seksualnih aktivnosti, seksualnih aktivnosti u ranoj dobi...
Tipični simptomi: bol u donjim leđima, slaba kolena, bled jezik, slab puls, često mokrenje, nemogućnost mokrenja, nekontrolisano mokrenje, nekontrolisano ispuštanje sperme.
Preporučena hrana/biljke: peršun, integralno zrno pšenice i slatki pirinač; ružin pupoljak, ljuštura ostriga, voće šisandra, lišće maline i kupine.
Slatki pirinač je blagi lek, a najveći deo lekovitog dejstva nalazi se u korenu ove biljke. Integralno zrno pšenice ima nešto jače dejstvo. Može se jesti u hlebu, kuvanim bobicama, ili ostalim nerafinisanim formama, takođe se može piti kao biljni čaj. Izmrvljena ili cela ljuštura ostrige ili školjke klepavice mogu se kupiti u kineskim radnjama, ili se naći na morskim plažama. Pre stavljanja u čaj treba ih samleti. Ružini pupoljci, voće šisandra i lišće kupine i maline se piju u vidu biljnog čaja. Peršun se može konzumirati sirov ili u obliku čaja.
Nedostatak Kija bubrega u vezi je sa nedostatkom janga bubrega (jang sadrži Ki), ali nije
podjednako dubok i presudan disbalans.

Vlažnost-vrelina u bešici (infekcija bešike) ukazuje na to da se vlažno stanje bešike kombinuje sa vrelinom. Ovo se generalno vidi u obliku infekcije, i češće se dešava kod žena, zbog kraćeg urinarnog trakta koji je više sklon infekcijama; takođe je često za ljude sa artritisom, kostoboljom, i ostalim stanjima vezanim za višak kiseline. Venerične bolesti se često odlikuju simptomima vlažnosti-vreline.
Simptomi: često ili bolno mokrenje, osećaj potrebe za mokrenjem čak i odmah nakon pražnjenja bešike, moguća temperatura, loš apetit, velika žeđ, mutan urin, ponekad sa sukrvicom.
Preporuke: infekcije nastaju u vlažnom okruženju izazvanom sa previše hrane koja stvara kiselost organizma; rafinisani šećer i ostali koncentrovani zaslađivači, previše mesa, masna hrana, previše skroba.
Gorka hrana hladi organizam i/ili alkalizuje i smiruje infekcije (vlažnost-vrelina), tako da najveći deo dijete treba da čini povrće i hrana koja uklanja vlažnost i vrelinu. To je hrana koja rashlađuje, obično sa dozom gorkog. Prejedanje takođe povećava vlažnost-vrelinu, tako da je laka ishrana koja se prvenstveno sastoji iz lakih supa i čorbi od povrća, kao i biljnih čajeva, preporučljiva tokom bolne akutne faze. Sastojci za supu mogu se kombinovati od sledećih namirnica: azuki pasulj (posebno efikasan kod ovakvih stanja), lima pasulj, celer, šargarepa, bundeva, krompir sa korom, asparagus, pečurke, kao i ostalo povrće koje ne zagreva. Preporučeno voće: limun (proceđen sok), brusnica (sok ili tablete) i borovnica. Čajevi koje treba konzumirati: čaj od uve, lista maslačka, lista bokvice, kruščice (Chimaphila umbellata), semena lana, kao i semena lubenice.

Najefikasniji biljni lekovi su svakako uva i kruščica, iako kontinuirana upotreba uve može da izazove iritaciju urinarnog trakta. Kruščica je bolja za lečenje hroničnih infekcija bešike i bubrega i za dugoročnu upotrebu. Listovi maslačka i bokvice su izvrstan dodatak čorbama. Većina sokova od brusnice se pravi sa veštačkim zaslađivačima, pa treba biti vrlo oprezan pri kupovini.

Jing: izvor vitalnosti bubrega

Poboljšanjem kija, jina i janga bubrega, poboljšava se i jing, „dublja suština“. U bubrezima se skladišti jing, koji određuje naš stepen vitalnosti, otpornosti na bolesti i dugovečnost. Jing se takđe nalazi u mozgu, jajnicima, spermi, i koštanoj srži. Čovek se rađa sa urođenim jingom, koji utiče na individualnu konstituciju i razvoj. Ova urođena količina jinga odgovara zdravstvenom stanju jinga roditelja. Jing je nezamenjiv i koristimo ga tokom celog svog života, onoga trenutka kada istrošimo jing, život prestaje. Međutim, potrebni jing se može dobiti iz hrane, i znatno uvećati aktivnost čak i male količine urođenog jinga. Jing je fundamentalan kvalitet, važniji čak i od kija - životne energije, krvi i ostalih supstanci u telu. Nedostatak jinga nema očigledne simptome hladnoće ili vreline.
Nedostatak jinga šteti rastu i razvoju i kod potomstva može izazvati defekte, retardiran fizički i mentalni razvoj, sporo ili nepotpuno sazrevanje, probleme sa moždanim funkcijama, slabe noge i kosti, impotenciju i druge reproduktivne probleme, preuranjenu senilnost. Zaključak je da osoba ne može imati previše jinga.
Ostali simptomi nedostatka jinga uključuju vrtoglavicu, klimave zube, gubitak kose, zvonjavu u ušima, slaba i bolna kolena i bol u donjim leđima.
Važnije od korišćenja lekova za jačanje jinga je očuvanje urođenog jinga i zdravlja bubrega, izbegavanjem sledećih štetnih navika:
1.    Stres, strah, nesigurnost i preteran rad
2.    U sledećim slučajevima različito kod muškaraca i žena:
a/ Preveliki gubitak sperme kod muškaraca znatno umanjuje jing, naročito u starom dobu.
b/ Žene koje se porađaju „previše puta“, naročito bez perioda obnavljanja organizma nakon porođaja. „Previše puta“ znači više nego što njihova individualna konstitucija može da podnese.
3.     Toksini u hrani i vodi, sredstva sa intoksikujućim dejstvom kao što su alkohol, marihuana, kokain, kafa, duvan; teški metali kao što su merkur i olovo, kao i aluminijum (obično od posuđa za kuvanje).
4.    Preterano zaslađena hrana.
5.    Previše proteina .

Negovanje jinga
Svima je potrebno više vitalnosti, baš svima, tako da svi moraju da neguju svoj jing. Bez adekvatnog jinga, suštinske osnove, ništa drugo u telu ne može normalno da funkcioniše. Pošto sva zdrava hrana doprinosi negovanju jinga, važno pitanje je koju hranu je najbolje koristiti u tu svrhu?

Pre nego što i najbolji jing tonici počnu da deluju, potebno ih je prvo svariti, asimilovati na pravi način. To znači da prvo treba proceniti zdravlje slezine-pankreasa u smislu njihove digestivne moći (Ki i digestivna vatra). Jetra pomaže pri varenju, a zbog njenog degenerativnog stanja kod većine ljudi, njoj je potrebno obnavljanje pre nego što se jing može poboljšati. Osnovni odnos između jetre i bubrega se može svesti na kinesko učenje da „su bubrezi i jetra od istog izvora“, zbog čega većina tonika za bubrege deluju i kao tonici za jetru.
Nemoguće je navesti pojedinačnu hranu koja ima sve potrebne nutritivne sastojke za optimalno obnavljanje jinga. Ipak, kineska tradicija precizira koju konkretno hranu treba uzimati u slučajevima teških nedostataka kada je potrebno brzo obnavljanje jinga. Ostala hrana takođe ima moć jačanja jinga, ali deluje postepeno.
U zavisnosti od telesne konstitucije i stanja,  potrebna nam je određena hrana za obnavljanje jinga, dok je druga hrana za to neprimerena. Na zapadu, na primer, mnogi ljudi su i dalje vrlo vitalni u svojim šezdesetim godinama. Njihov glas je jak, puls snažan, ten zdrav, otvoreni su i jake građe. Ipak, njihovi zubi su ispali pre više godina, nemaju seksualni nagon, i pate od hroničnog bola u donjim leđima – što su sve znaci nedostatka jinga. Njihovu jaku spoljašnjost pospešuju jaka hrana i težak rad. Određene vrste „jakog“ mesa, ako se jedu u manjim količinama mogu da osnaže jing; ako se pak uzimaju u velikim količinama što je običaj na zapadu, uz stimulanse kao što su kafa i rafinirani šećer, imaju suprotan efekat. Stres kontinuirano jede rezerve jinga. Dodatno, bubrezi jedva izlaze na kraj sa tolikim energetskim zahtevima i ne mogu da skladište jing. Dodavanje još mesa, mlečnih proizvoda i drugih namirnica životinjskog porekla ljudima čiji su problemi i potekli baš od ovakve ishrane je greška. Robustni ljudi sa ovakvim simptomima treba da konzumiraju jing tonike biljnih kvaliteta, i ako je potrebno male količine namirnica životinjskog porekla, kako telo ne bi burno reagovalo na drastičnu promenu u ishrani.



Pronalaženje sopstvenog načina negovanja jinga
Jačanje jinga putem dijete zahteva korišćenje hrane koja pomaže rast i razvoj uma i tela; takva hrana takođe obezbeđuje regeneraciju, dugovečnost, reproduktivni kapacitet i zaštitu od preranog starenja. Sledeća hrana u određenom stepenu ima ove kvalitete:
1. Mikro-alge (hlorela, spirulina, plavozelena) riba, jetra, bubrezi, mozak, kost i koštana srž, ljudska placenta i žitarice (trava). Ova hrana je bogata nukleinskim kiselinama (DNK/RNK), koje telo štite od propadanja. Namirnice životinjskog porekla su takođe bogate vitaminom B12. Zapadni nutricionisti su pokazali da B12 utiče na proizvodnju nukleinske kiseline, kao i da inicira i pospešuje razvoj i rast.
Vitamin A, koji se u velikim količinama nalazi u gore navedenoj hrani kako biljnog tako i životinjskg porekla, jača seksualni razvoj i reproduktivnost, a štiti i od urođenih defekata pri porođaju, što je sve u domenu jing aktivnosti. U isto vreme, većina ove hrane sadrži i Omega-3 masne kiseline, čija se koncentracija u telu može naći tamo gde se nalazi jing: sperma, mozak, jetra, bubrezi, koštana srž i placenta. Omega-3 masne kiseline grade i održavaju nervni sistem, čiste areterije i čuvaju integritet ćelija.
Savet: iako su mikro-alge najbolji izvor vitamina B12, veliki deo ovako uzetog vitamina iz mikro-algi može biti neefikasan, pa se ljudima koji su na dijeti koja nema drugi izvor vitamina B12 osim mikro-algi, savetuje da uzimaju dodatne količine ovog vitamina. Ovo naročito važi za starije ljude, koji imaju veću potrebu za vitaminima.
Žitarice u obliku mlade trave sadrže veliku količinu nukeinske kiseline, ali ni približno onoliko koliko mikro-alge. Ove su uključene jer sadrže sastojak koji pomaže lečenje oštećene nukleinske kiseline u telu. One su takođe izvor omega-3 ulja i bogat izvor provitamina A. Jedan od najboljih razloga za njihovo korišćenje je stimulacija rasta i poboljšanje reproduktivne funkcije.
Namirnice životinjskog porekla se smatraju jakim tonicima za rast i razvoj, kako na Zapadu, tako i na Istoku. U Kini se ljudska placenta smatra jednim od najsnažnijih tonika za istrošenost i iznurenost. U kineskim apotekama može se kupiti u osušenom obliku u vidu praha. Za korišćenje sveže placente, pere se u vodi u zatim kuva u supama. Za kasniju upotrebu može se sačuvati zamrzavanjem. Placenta se koristi kod hroničnih poremećaja: kontinuiranih pobačaja, sterilnosti, impotencije, nedovoljne laktacije. Placenta je univerzalni narodni lek za revitalizaciju nakon porođaja, kada je nedostatak jinga najučestaliji kod žena. Za placentu se kaže da je jedino meso koje nastaje rađanjem, a ne smrću.
Važno je napomenuti da se bubrezi, jetra i ostale namirnice životinjskog porekla koriste samo od organski uzgajanih životinja, što se naročito odnosi na kost i koštanu srž.
Kineska medicina smatra da su jing i krv u bliskoj vezi pa su neki jing tonici ujedno i tonici za krv, kao što su B12 i mikro-alge, jetra, bubrezi i placenta. Takođe, kineska medicina zdravlje kose pripisuje kvalitetu krvi i vitalnosti jinga bubrega.

2. Biljka Solomonov pečat, bademi, mleko, prečišćen puter (gi) - jing ishrana može uključiti i hranu koja gradi kosti i deluje kao nutritivni tonik. Jedan od zapadnjačkih biljnih tonika je Solomonov pečat (Polygonatum officinale, mandarinski Yu zhu). Ovakav biljni tonik se na Istoku vrlo često koristi, zahvaljujuću formuli koju su razvili taoistički monasi sa kineskih planina, koji prema legendi, ovu biljku koriste pri učenju levitacije.
Bademi, mleko i prečišćeni puter podržavaju ojas, telesnu esenciju opisanu u ajurvedskoj medicini, koja umnogome paralelno opisuje koncept jinga. Mleko bilo koje životinje predstavlja suptilnu transformaciju njene krvi. Bebe obično dobijaju svu jing negu tokom prvih meseci svog života preko majčinog mleka. Svi mlečni prozvodi, ako su visokog kvaliteta i ako nema netolerancije prema ovoj vrsti proizvoda, podržavaju jing. Prečišćen puter, kada se koristi kao ulje za prženje, poboljšava asimilaciju hranljivih sastojaka, što je najvažniji faktor u formiranju jinga.
3. Kopriva je pravi tonik za bubrege na Zapadu. List koprive takođe jača koren kose i obogaćuje krv. Milarepa, drevni tibetanski mudrac, jeo je samo koprivu dok mu koža nije dobila bledo zelenu boju. Tokom vremena je razvio legendarne fizičke i psihičke moći. Kopriva se širom Evrope koristila za poboljšanje vitalnosti. Može se konzumirati blago kuvana, ili kao čaj.
4. Propolis i polen pčela. Smatra se da ovi proizvodi u sebi sadrže najkompletniji raspon hranljivih sastojaka od bilo koje druge hrane. Propolis je koncentrovaniji od polena što se tiče hranljivih sastojaka. Oba su energetski tonici i koriste su u slučajevima opšteg nedostatka jinga. Propolis stimuliše seksualnost i podstiče dugovečnost. Polen sadrži iste hranljive sastojke ali u manjim količinama i pogodan je za održavanje jinga i blage slučajeve nedostatka jinga.
5. Seme viline kose (Semen cuscutae, mandarinski Tu si zi), pripremljen koren rehmanije, rogovi jelena, kornjačin oklop, piletina i dagnje. Seme viline kose i rogovi jelena su važni tonici za ozbiljne slučajeve iscrpljenosti. Rehmanija je postepen lek, kao i piletina i dagnje.
6. Kao osnovu za korišćenje gore pomenutih tonika, treba koristiti hranu koja generalno energiju usmerava ka bubrezima. Preporučuju se mahunarke i naročito tamna hrana slanog ukusa, kao što je crni pasulj kuvan sa malo morskih algi, sa prstohvatom nerafinisane morske soli. Kineska tradicija za bubrege smatra korisnom i sledeću hranu: proso, pšenicu, seme crnog susama, crnu soju, kesten, dudinje, maline, jagode, orahe.

7. Crna ili tamna boja u odevanju i ishrani neguje bubrege i čuva jing.

 

Idealno negovanje jinga mora uključivati i duhovne vežbe koje pokreću jing, dodaju mu duh i energiju, i transformišu ga u Ki i Šen.

Biranje pravog jing tonika
Osobe sa znacima vreline (averzija prema toploti, velika žeđ, crveni jezik, žuti sloj na jeziku, zajapureno lice, zakrvavljene oči), ili malim znacima vreline nedostatka jina (vreli tabani i dlanovi, popodnevne ili periodične temperature, mala ali učestala žeđ, noćno znojenje, rumeni obrazi i jezik) treba da izbegavaju, ili da sa oprezom koriste tople jing lekove kao što su rogovi jelena, piletina, jetra i goveđi ili jagnjeći bubrezi, orasi, dagnje, pastrmka, losos. Najprikladniji jing tonici za osobe sa znacima nedostatka jina su: pripremljena rehmanija, Solomonov pečat, supa od koštane srži, placenta (naročito kod noćnog znojenja i iscrpljenosti), hlorela, spirulina, i crni pasulj sa algama. Ovi tonici, osim pripremljene rehmanije, od koristi su i osobama sa simptomima vreline. Dodatno su za ove simptome korisne i mladice žitarica i plavozelene mikro-alge.
Oni koji pate od viška ( robusno telo, rumen ten, snažan puls, jak glas, debele naslage na jeziku) treba da biraju među sledećim lekovima: proizvodi od mladica pšenice ili ječma, mikro-alge, kopriva, morske alge, polen, bademi, Solomonov pečat, supa od koštane srži, riba i bubrezi. Seme viline kose, rogovi jelena i placenta previše toniziraju da bi bili preporučeni u ovakvim slučajevima. 
Osobama sa simptomima nedostatka (krhkost, bled ten, slab puls, introvertna ličnost, malo ili bez naslaga na jeziku) najviše će prijati seme viline kose (naročito u slučajevima mogućeg pobačaja ili retke stolice), pripremljena rehmanija, propolis, polen, mleko, prečišćen puter, placenta (naročito kod iscrpljenosti) i rogovi jelena. Međutim, mladice pšenice i plavozelene mikro-alge treba izbegavati.
Kod osoba sa simptomima hladnoće (povremeno osećanje hladnoće, averzija prema hladnoći, bled ten, uživanje u toploj hrani i piću), najviše će koristiti seme viline kose, prečišćen puter, rogovi jelena, dagnje, losos, pastrmka, inćuni, placenta, piletina, jetra (naročito pileća ili jagnjeća) i bubrezi (naročito jagnjeći). Izbegavati mladice žitarica, plavozelene mikro-alge, morske alge, kopriva, Solomonov pečat.
Kod dece, veliki nedostatak jinga manifestuje se kroz usporen razvoj, mentalnu retardaciju, teškoće pri učenju, usporene pokrete, slabost i deformitete kostiju, kao i nemogućnost kostiju lobanje da srastu. Za ove simptome rogovi jelena su poseban lek. Kornjačin oklop se koristi u slučajevima nedovoljno sraslih kostiju lobanje i problematičnog razvoja kostiju.

Pažnja: Svi tonici se uzimaju sa veliki oprezom, a naročito kod tonika životinjskog porekla.

Makrobiotika o zimskoj ishrani
I tokom zime, u makrobiotici postoje opšta pravila koja je vrlo jednostavno poštovati. Iz kineske tradicije preuzeti su bitni principi: Svet oko nas i u nama sastoji se od suprotnosti jina i janga koji su u međusobnoj ravnoteži. Svaka namirnica u sebi sadrži jin i jang u različitim proporcijama. Promena i stalno menjanje je zakon prirode. Naše telo se menja svakodnevno, tokom svakog godišnjeg doba, tako se i naše potrebe za hranom stalno menjaju. Bitno je pratiti promenu i održati ravnotežu u skladu sa našom ličnošću, godišnjim dobom, pa čak i dnevnim promenama vremenskih prilika. Zimski period je jin. Da bi ostali u ravnoteži sa zimom, potrebno je da sami postanemo više jang. Preporuka je da tada integralne žitarice u zrnu čine 50% do 70% našeg obroka. Takođe, način kuvanja treba prilagoditi zimi, tada namirnice kuvamo duže, u poklopljenm posudama, pržimo ih u dubokom ulju, pečeno u rerni, nituke i ankake.
Načini: Što se tiče makrobiotike jedan princip se nikako ne sme zaboraviti: potrebe za ishranom koje nalaže zdravstveno stanje, uvek su ispred potreba koje nalaže godišnje doba.


  


Izvor http://www.biospajz.rs/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.