субота, 2. новембар 2013.

Ljubav kao pijaca

Osećanja nemaju gramažu

Koliko ste puta čuli -Želim da biram i da budem izabran/a.? Želite da prepoznate vašu drugu polovinu, da volite i da vam ljubav bude uzvraćena. Neodlučnost i stalno "vaganje" u odnosima, asociraju na ljubavnu pijacu. Sve se meri, sve je na kantaru, a cene visoke...
 

Kada odete na pijacu, gledate vitaminsku i kalorijsku vrednost voća i povrća. Okrećete ih dugo i zagledate. Hoćete da bude  ni  previše mlado, ni prezrelo, nego upravo sazrelo! A na pijaci svega. Šareni se voće i povrće, pamet vam zavrtelo. Mirišu breskve,maline, jagode, mami vas dinja, a paprike se samo crvene. Šetate od tezge do tezge. Naiđete na vaše omiljeno voće koje izgleda baš po vašem ukusu, a i cena je prihvatljiva. Pođete dalje i ugledate drugo voće, primamljivo, lepog izgleda, ma kao iz časopisa zdrava hrana. Pitate prodavca Koliko kilo?, pa krenete da se cenkate. Prodavac ne popušta, a vi onda glumite nezainteresovanost. Okrećete se i krenete prema susednoj tezgi. Međutim, prodavac se u poslednjem trenutku predomisli i vrati vas razumnom cenom. Stavi vam robu na kantar, kad ono ni cela kila! Iako ste kupili traženu robu po vašoj ceni, osećate se prevarenim.Odete na drugu stranu, kad tamo svakojakog voća, a vi prosto ne znate šta da odaberete. Odlučite se da skratite muke i uzmete od svega pomalo. Kod kući pogledate kupljene voćke i ne znate koju prvo da probate... Za jednu vas vezuje iskrena ljubav, dok vam druga pomalo zaseda u grlu, jer vas potseti na prevaru. Na kraju izgubite apetit i nestaje potreba čak i za omiljenim voćem.
 U ljubavi je često isto kao i sa voćkama. Merimo je, premeravamo, zagledamo, upoređujemo... Da li je dovoljno slatka, zrela, sočna, korisna?.. Da li je On pravi?, Ona prava? Šta dobijam, a šta gubim? Da li želim takvu osobu pored sebe ?... Neki se ipak odlučuju za Probam sve, pa šta mi se svidi. Period vaganjadegustacije se lako prepoznaje i partner to svakako oseti. Promenljivog ste raspoloženja, a pritom niste ni svesni koliko je to očigledno. Na kraju se i kantar od silnog premeravanja pokvari, a voće koje se toliko puta vagalo izgubi na svojoj svežini.
 Bilo da ste onaj koji vaga ili onaj koji je na kantaru, jedno je sigurno, nijednom nije lako. Prava ljubav nema gramažu. Ona je nekad teška, nekad laka, ne podnosi vaganje niti trgovanje. Ne igrajte se sa njom kao sa voćem na pijaci. Ako vam jednom isklizne iz ruku, nikad više neće biti ista.

 Sanja Rešćanski, 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.