уторак, 5. новембар 2013.

JUPITEROV HOROSKOP 2013-2014

Jupiter je krajem svibnja/maja ušao u sideralni znak Blizanaca i zadržati će se ovdje do19. lipnja/juna sljedeće godine. Pošto se planeta koja vlada inteligencijom i znanjem ulazi u znak u kojem će se zadržati sljedećih godinu dana dobro je upoznati se sa novim utjecajima kako bi ih mogli iskoristiti i ostvariti ono što želimo. Pogledajmo utjecaj ovog tranzita Jupitera u odnosu na vaš ascendent ili položaj Mjeseca u znaku (uzmite u obzir da trebate znati svoj znak ascendenta po sideralnom zodijaku ili po đjotišu – vedskoj astrologiji). Naravno da postoje nebrojene modifikacije ovih uopćenih tumačenja koje će se mijenjati od osobe do osobe u skladu sa natalnim položajima Jupitera i ostalih planeta.

Jupiter donosi ekspanziju, mogućnosti i prilike, dobre sposobnosti i blagoslove u polje života u kojem se nalazi. Period ovog jednogodišnjeg tranzita počeo je sa vrlo povoljnom kombinacijom koju nazivamo "Sarasvati joga" ili združenost sve tri dobroćudne planete (Jupiter, Venera, Merkur). Sarasvati je boginja učenosti, znanja i muzike. Pošto se cijeli ovaj period otvara upravo ovakvom kombinacijom možemo reći da je ovo godina otvaranja kreativnosti na tim nivoima. Učenost će se tokom ovog perioda cijeniti, komunikacije će biti česte, usvajanja novih vještina i talenata će biti aktualna, putovanja, upoznavanja, otvoreni umovi i slobodno razmišljanje općenito će vladati sljedećom godinom.
Jupiter će u znaku Merkura stvoriti most između mudrosti i praktičnosti. Komunikacija je alat kojim će se to dostići. Tražiti će se "prave" informacije, a sve ono što je površno, bez svrhe i dubine, privremeno ili bazirano na lažnim vrijednostima poput tračeva, glasina, političkih prepirki i prepucavanja imati će poteškoću u svojem opstanku i širenju.
Za Hrvatsku općenito, kao državu, ovo je period "zlatnih prilika" koje u početku izgledaju kao izazovi i iskušenja. Prilike se mogu pojaviti , ali neke neće biti prepoznate kao takve.

Za sve vas čiji je ascendent u sideralnom znaku Ovna:
Jupiter je sada u tranzitu kroz treću kuću. Ovo vam donosi dobru komunikaciju, donijeti će odgovore koje već neko vrijeme tražite. Ovaj tranzit sljedećih godinu dana otvara mnoge mogućnosti u planiranju i postavljanju vaših ciljeva i prioriteta. Ambicije mogu biti visoke te se nemojte ograničavati sa visinom (ili širinom) svojih vizija, težnji i želja za dostignućima. Imati ćete dovoljno ljubaznosti i komunikativne sposobnosti, inteligencije i otvorenog uma da uspijete pokrenuti neke važne projekte u svom životu. Hrabrosti možete dati oduška.
Oprez je potreban u ambicioznosti jer se može desiti da vaši planovi budu nerealni i da ćete se zbog toga razočarati ili neugodno prizemljiti.
Dobar period za kraća putovanja ili izlete. Također dobar period za komunikaciju sa strancima i za učenje novih znanja/vještina koja dolaze iz stranih zemalja ili stranih kultura. Pokušajte naučiti nešto novo, saznati nešto što do sada niste znali.

Znak Bika:
Dobar period za sređivanje financijskih pitanja i pokretanje nekih novih projekata u tom području života. U prošlih je godinu dana otvoren novi ciklus u vašem životu. Jupiterov je tranzit donio nove ideje i prilike. Sada je prilika da materijalizirate (ili počnete materijalizirati) sve ono što ste poželjeli u prošlom periodu, sve one ideje koje ste dobili i nove prilike koje su Vam se ukazale.
No, pripazite na prehranu, biti će potrebno malo kontrole. Budite uravnoteženi i ispravno koristite blagoslove održavanja i prosperiteta koje Jupiter može donijeti. Ako potrošite sve što Vam Jupiter tokom ove godine donese na kraju ovog tranzita imati ćete točno ono što ste imali u početku tranzita, a možda i manje. Pazite u zaduživanju (ili osiguranjima), Jupiter na tom nivou sada daje inteligenciju i pozitivne prilike, ali Jupiter također zna biti lijeni rastrošnik ili rasipnik pa čak i hedonista. Vrijeme je sada da se pokrenete korak dalje od takvih situacija.

Znak Blizanaca:
Počeo je novi životni ciklus. Jupiter upravo otvara sljedećih 12 godina koje mogu biti drugačije od prošlih 12. Biti će onoliko drugačije koliko ih napravite da budu, ali ovo je period kada se mogu pojaviti nove prilike, ideje, poznanstva i mogućnosti. Uzmite te prilike ozbiljno u obzir jer je ova godina za Vas jedna od boljih barem što se tiče Jupiterovog tranzita.
I inače ste otvorenog uma i komunikativni, a tokom ove godine imati ćete prilike za dublje uvide u područja na kojima se zadržavate površno. Zato iskoristite mogućnost fokusa ili koncentracije na važne teme jer vam to daje potencijal prodiranja u dubine koje inače ne možete dostići. Učite, proučavajte, podučavajte, komunicirajte, upoznajte nove ljude, ideje, mjesta i okolnosti, putujte što više... ali pokušajte u svemu pronaći dublji smisao i svrhu jer ona zaista postoji i sada je pravi period za raspitivanje o tome.
Pošto Jupiter i Vaš vladar ascendenta (ili položaja Mjeseca) nisu prijatelji, mogu se pojaviti i neke netrpeljivosti između onoga što bi Vi željeli i onoga što okolnosti ili prilike zahtijevaju ili pružaju. Pazite da zbog toga ne propustite dobre prilike koje se mogu pojaviti tokom ove godine.

Znak Raka:
Tokom ove godine imate zaštitu Jupitera koji vas priprema za blagoslove koji tek slijede. No, da bi blagoslovi u potpunosti uslijedili trebate se malo "pročistiti", odvojiti od određenih negativnosti, srediti svoje misli i ideje, ukratko; podignuti svoju svjesnost i životne okolnosti na jedan viši nivo.
Zato ovo može biti dobar period za promjene razmišljanja, paradigmi ili nekih ustaljenih stavova, možda čak i za promjene nekih negativnih navika za koje osjećate da Vas duže vrijeme sputavaju.
Ovo bi mogao biti dobar period za duža putovanja ili čak hodočašća. Zdravstveno ćete također dobro stajati, odnosno prepreke na tom nivou uklanjati će se same od sebe.
Uz sva iskušenja koja se mogu pojaviti postoji i "zaštita više sile". Odricanja i žrtvovanja shvatite kao korak prema unapređenju ili "pročišćenju" od onoga što ne želite ili Vam nije potrebno. Upotrijebite svoju maštu i intuiciju koju ćete tokom ovog perioda imati u izobilju.

Znak Lava:
Jupiter u sljedećih godinu dana donosi ekspanziju dobrih komunikacija, mogućnosti udruživanja, prijateljstava, umrežavanja, ali i općenitog prosperiteta, rasta i napretka. Moguć je rast u reputaciji, položaju i ugledu, inteligencija će dobro funkcionirati i pronalaziti praktične odgovore na pitanja.
Ovo je period odličnog timskog rada tako da bi bilo dobro iskoristiti tim i sinergiju tima. Ponekad je dobro osloniti se na sebe, ali ovo je trenutak kad je dobro računati na suradnju i udruživanje.
Za Lavove će sljedeća godina biti pomalo nalik onome što će proživljavati Bikovi. Jupiter može biti i rasipnik i djelovati negativno u financijskom smislu ukoliko je inteligencija zbunjena blještavilom privremenih dobitaka ili nekog vanjskog sjaja („glamura“). Inteligencija i znanje koje Jupiter daruje tako mogu biti utrošeni na privremeni dobitak. U tom smislu lavovi će trebati napraviti određene promjene u svom stavu, načinu komunikacije, udruživanja i suradnje. Lavovi su poznati kao vladari, ali u timskom radu trebaju se podrediti grupnom interesu i tu će biti glavni izazov za Lavove u ovoj godini.

Znak Djevice:
Djevice će imati sreće u poslovnim pothvatima i projektima. Osim sreće tu je i obećanje komunikativne moći koja ovaj put praktično primjenjuje stečeno znanje i mudrost. Dakle, sve povezano sa poslom, karijerom, aktivnostima, reputacijom i ugledom, vanjskom slikom koja se odašilje u okolinu prosperirati će.
U zavisnosti od položaja ostalih planeta u Vašoj natalnoj karti ovaj tranzit može donijeti više ili manje uspjeha u karijeri. Potencijal postoji i probajte ga iskoristiti koliko je to moguće.
Ako budete imali priliku i mogućnost za unapređenje iskoristite je i radite na tome. No, Jupiter ovdje može predstavljati i određene prepreke koje se mogu manifestirati upravo na nivou posla i karijere. Te prepreke služe da Vas učvrste prvenstveno u partnerstvu, a zatim i u osobnoj sigurnosti, samopouzdanju, vjeri u sebe i općenitom osjećaju sreće u životu.

Znak Vage:
Ovo je odličan tranzit za Vage. Mnoge negativnosti koje inače u životu osjećate sada mogu biti umanjene. Ova godina donosi manifestaciju dobre sreće ili „dobre karme“ koju ste stvorili u prošlosti.
Odličan period za putovanja i hodočašća. Dobar period za pothvate u području visokog obrazovanja ili slijeđenja autoriteta, tradicije ili duhovnog učitelja. Povoljno je za duhovne inicijacije, stjecanje duhovnih iskustava i učenje od Gurua.
No, na putovanjima će biti potrebno paziti na nezgode i ozljede, neki konflikti ili arogantno ponašanje se može manifestirati u odnosu sa autoritetom, kulturom (netrpeljivost), tradicijom ili slično. Zato pokušajte kontrolirati svoj naglašeni idealizam tokom ovog perioda, stvari ipak treba prizemljiti kako bi one zaista bile stabilne i donijele dugoročne rezultate.

Znak Škorpiona:
Za Škorpione ovo neće biti laka godina. Ovo je period transformacije, preobrazbe i promjene. Takve okolnosti života obično dolaze na neugodne načine, tjeraju nas na kompromise, zaduživanja ili ekstra iskorake iz zone ugode. No, iskorak izvan uobičajenog i redovnog može donijeti i nagradu. Zato se ovaj period također može nazvati periodom „zlatnih prilika“ gdje se određene stvari (posebno ako su povezane sa financijama ili financijskim stanjem osobe, ali i djecom i odnosom sa djecom) mogu promijeniti ili transformirati.
Priliku treba znati prepoznati jer tokom ovakvih perioda ona se može pojaviti prerušena u nepriliku i poteškoću. U svakom slučaju vrlo su vjerojatni financijski izazovi i na tom nivou su Vam potrebne promjene. Prilika se može pojaviti kao spremnost drugih ljudi ili institucija da Vam pomognu, rješenje pitanja nasljedstva, pozitivna rješenja sudskih procesa i slično.
Potrebno će također biti malo pripaziti na zdravlje, nezgode i ozljede. Jupiter za Vas može donijeti i uvide u određene tajne i misterije, razvoj intuicije ili znanja koje je povezno sa okultnim i ezoteričnim.

Znak Strijelca.
Ovo je period u kojem možete biti posvećeni partneru i partnerstvima. Ugovori koje sklopite tokom ove godine mogu biti uspješni i donijeti dobre rezultate. Slično kao i za Lava u ovom periodu možete računati na dobar timski rad, suradnju, ali od Vas će se ipak više tražiti da se posvetite timu ili partnerstvu. Lav će imati podršku prijatelja, ali Vi ćete se trebati više potruditi i dati da dobijete pozitivne rezultate. Stoga nemojte tražiti previše nego radije dajte previše.
Odlična godina za upoznavanja općenito, a pogotovo za sklapanje bračnih ugovora. Također dobra godina za putovanje, bračne odnose, odnose sa djecom i ostale povoljnosti u obitelji i suradnji.

Znak Jarca:
I inače ste dobri i marljivi radnici, a to ćete pokazati i tokom ovog perioda. Imate dobre prilike da upotrijebite inteligenciju za pronalaženje rješenja na važna životna pitanja, na suočavanje sa poteškoćama i neprijateljima i slično. Upotrijebite praktičnu inteligenciju i komunikaciju za savladavanje prepreka.
Nemojte se previše opustiti i misliti da će se stvari riješiti same od sebe (neke stvarno hoće, ali baš za sve ne možemo garantirati). Uložite energiju u rad, strpljivost i ne dajte se zbuniti sa preprekama koje će biti bačene pred Vas. Jednostavno vjerujte u sebe jer imate dovoljno sposobnosti (hrabrosti, inicijative, ambicioznosti, vizionarstva…) da se suočite sa svim poteškoćama. A biti će prisutan i blagoslov „zaštite više sile“ kada se neke prepreke mogu ukloniti, neprijatelji odustati ili nestati i slično.
Što se zdravlja tiče potrebno je da pazite na zloupotrebu uživanja (ne uživajte preko svake mjere).

Znak Vodenjaka:
Za sve vas Vodenjake ovo je odličan period. Kreativni ste do maksimuma, inteligentni, ostvarujete svoje želje, učite vještine i razvijate talente, komunicirate i upoznajete ljude. Možda se i neka ljubav (afera) može pojaviti usput...
Inače odlična godina za djecu (ako planirate) i općeniti odnos sa djecom.
Komunikacija je na vrhuncu tako da stvarno možete ostvariti mnogo toga o čemu inače samo sanjate. Prethodnih godinu dana Vas je pripremilo i dalo Vam stabilnost i jasniju definiciju životnih vrijednosti i čvrstog temelja na kojem treba počivati Vaš život, a ovo je sada godina aktivnost, kreativnosti, proaktivnosti, ukratko dinamizma i širenja osobne energije u svim smjerovima (ne zaboravimo da se „širenje osobne energije“ također vrši kroz potomstvo i rad na ili sa potomstvom).
Ove godine također možete imati sreće u dobicima. Nemojte me pitati za dobitne brojeve lutrije jer kad bih to znao prvo bih sebi napravio dobitke. U zavisnosti od položaja Venere u Vašoj natalnoj karti tokom ove godine možete imati (više ili manje) sreće u financijskim transakcijama i dobicima. Dakle, sreća je na vidiku.

Znak Riba:
Ovo je jedna mirna godina za Vas. Radite na unutarnjoj stabilnosti i vjeri u sebe, možemo reći da radite na unutarnjem dijalogu sa samim sobom. Taj dijalog možda i nije toliko miran i staložen jer traži mnoge odgovore i raspituje se za sve i svašta. Zato imate izvrsnu priliku da dobijete odgovore o sebi koje već neko vrijeme tražite.
Ova godina Vam daruje obilje informacija o Vama samima, daruje mogućnost da se malo više zadubite u pitanja podsvijesti, navika, mentalnih obrazaca, trauma (eventualno) i slično. Raspitajte se o tome i pronađite odgovore koje trebate. Usidrite se i postavite svoje vrijednosti onako kako želite jer sljedeći će period dati potencijal izvrsne kreativnosti. No, za sada se osigurajte, pobrinite se za ono što Vas veseli i raduje, radite na samopouzdanju te ostvarite ugodu i zadovoljstvo u domu (možda kupite novu nekretninu), investirajte u sigurne izvore prihoda i brinite se za svoju obitelj.
Također i u poslovnom smislu tražiti će se od Vas da se bolje definirate, da budete sigurniji u sebe, da pokažete samopouzdanje i da zračite srećom koja je poput prirodnog djela Vaše osobnosti.

Dean Valentić
dean.valentic@pu.t-com.hr
www.vedska-astrologija.com


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.