уторак, 22. октобар 2013.

Odnos prema sopstvenom telu

Onoga casa kada dodjete na ovaj svet biva vam dodeljeno telo u kome je smestena vasa neponovljiva duhovna sustina. Od tog trenutka u njemu boravi vase sustinsko bice sazdano od nada, snova, zelja, strahova, misli, dilema, dubokih uverenja i verovanja, svega onoga sto vas cini jedinstvenim. Iako cete provesti nerazdvojno povezani citav vek, ipak, vi i vase telo ste potpuno dve zasebne razlicite i razdvojene celine.
Osnovna uloga vaseg tela je da vas zastiti od spoljasnjih uticaja i da vas od pocetka do kraja provede kroz skolu zvanu zivot. Ono nas veoma cesto poucava najosnovnijim lekcijama o tome sta to znaci biti covek u najizvornijem i najelementarnijem smislu. Ukoliko ste otvoreni prema onome sto vam telo nudi u vidu zadovoljstva o lekcija ono vam moze pruziti vredna i nezaobilazna znanja koja ce svojom izvornom mudroscu i uzvisenoscu biti znacajan putokaz na putu vaseg duhovnog razvoja. Telo ce vam priziti osnovne informacije i razumevanja koje ce korisno posluziti kao polaziste oslonac, neophodno utociste iz koga cete se otiskivati u svaki dan bitisanja.
Zanjte da je telo koje vam je dodeljeno bez obzira da li vam je mrsko ili drago, da li ga prihvatate ili odbijate, jedno jedino koje cete imati na raspolaganju tokom celog zivota – od prvog placa do poslednjeg otkucaja srca. Posto ne postoji mogucnost «reklamacije» ukoliko bilo cime niste zadovoljni, neophodno je da ga ne dozivljavate kao puko bezlicno sredstvo koje vam je dato na raspolaganje, vec da ga iskreno podignete na nivo svoga zivotnog partnera i bliskog saradnika jer je odnos izmedju vas i tela zapravo najvazniji najsustinskiji od svih odnosa koje cete imati tokom zivota. Stavise, taj odnos ce biti reper i osnova koji ce u mnogome odredjivati i vrstu i kvalitet svih drugih odnosa u koje cete se upustati.
Svako od nas se razlicito odnosi prema svome telu. Mozete ga smatrati za idealno dizajnirano zdanje, potpuno odgovarajuce vasem duhu ili dusi, ili misliti da ono uopste nije u skladu sa vasom unutrasnjom sustinom, pa cete se osecati zarobljenim u neadekvatnom kavezu. Mozda cete imati jaku povezanost sa svojim telom i osecati da ste u zadivljujucoj vezi sa njim. Mozda cete biti nezadovoljni i zeleti da je drugacije – jace, vitkije, zdravije, atraktivnije ili manje nezfrapno. Mozda cete biti otudjeni od njega, pa ce vam izgledati kao da je doslo do greske pri raspodeli. Bez obzira na to sta osecate prema svome telu i kako ga dozivljavate ono je vase i vas odnos prema njemu vrsi snazan uticaj na kompletan kvalitet vaseg zivota.
Izazov ovoga odnosa koji je nuzno nauciti je pomirenje. Ono je tu, vama dato takvo da bi izvrsilo svoj zadatak i prenelo vama vazne lekcije o prihvatanju, samopouzdanju, postovanju i zadovoljstvu koje morate savladati da biste koracali kao covek kroz smislen zivot. U nastavku cemo napraviti osvrt na svaku od navedenih kategorija ponaosob, kretacemo se postepeno da bi svako imao dovoljno vremena da u medjuvremenu zastane, razmisli i osvesti svoje emocije i stavove kako bi mogao raditi na njihovom unapredjenju.

Prihvatanje i samopouzdanje

Prihvatanje je prisutno ako ste sposobni da bez gorcine, otvoreno prigrlite sve sto vam zivot donosi. Nasa tela su napozvanija da nam pokazu upravo ovu vestinu. Naime, za vecinu ljudi njohovo telo je predmet najstrozijih kritika i mera kojom ocenjuju svoju vrednost. Posto je fizicki izgled prvenstveni kvalitet kojim se predstavljamo svetu veoma cesto na osnovu njega dozivljavamo sami sebe, a takodje, na osnivu njega nas dozivljava i okolina.

Prihvatanje

Upravo zbog nezadovoljstva svojim telom cesto sebe uskracujemo za mnoga prijatna iskustva. Zastanite na cas i samo razmislite sta ste sve propustili da uradite jer ste mislili da ce pravi trenutak za to biti kada budete izgledali drugacije. Ne prihvatanje sostvenog tela u ma kojoj sekvenci predstavlja kocnicu da se uzme puno ucesce u svim aspektima zivota. Vecina nas je bar nekada u zivotu bila opterecena nekim segmentom koji se nije uklapao u idealnu sliku formiranu u mislima o svom projektovanom izgledu. Ovakav odnos koji u svakodnevnici poprima karakter pravog intimnog rata karakterise odbacivanje i osudjivanje, odnos koji se nikako ne moze nazvati "miroljibivom koegzistencijom."
Iako se cini na prvi pogled da je ova problematika prvenstveno vezana za zensku populaciju ako pazljivo gledate muske clanove oko sebe shvaticete da i one vode hladni rat. Vidjamo ih u svojim akcijama po teretanama kako besomucno podizu nezamisliv teret zarad malo misicne mase. To se ne cini iz ljubavi vec zbog proganjajuce zelje da se dostigne projektovani izgled koji treba da obezbedi da se prikazu u pravom svetlu. Cime ovu tvrdnju dokazati - pa nihovim izmenjenim nastupom u drustvu pre i posle.
Poriv za poboljsanje vlastitog izgleda je zdrav kada potice od vaseg zadovoljstva samim sobom, a ne od suprotnog, neprijateljskog osecanja. Pitanje koje je uvek dobro postaviti sa ciljem da se uverite u prave motive i razloge u pozadini vase zelje da, naprimer promenite frizuru ili povecate obim svojih misica je: "Da li je ovo neophodan uslov da se osecam dobro?" Ako je odgovor potvrdan pokusajte biti maksimalno posteni prema sebi - pogledajte istinu. Tek kada uspete da se uvek zadovoljno nasmesite sebi u ogledalu ima smisla potom, eventualno utrositi vreme i novac da spoljnim sredstvima oblikujete ono sto je po prirodi svojoj kao takvo dato - za oblikovanje.
Sagledavanjem da je bez obzira na vase zelje sve nepromenjivo i onakvo kakvo jeste i da jedino u vasoj svesti pociva kljuc kojim cete se osloboditi iz nezadovoljstva dovodi vas do toga da napravite konacan izbor: ili cete se i dalje suprotstavljati realnosti neprihvatanjem svoga izgleda sto ce vas sve dublje vuci u samosazaljenje i osudu, ili cete se suprotstaviti i preduzeti naizgled neveliki, ali u svakom pogledu veoma efikasan mentalni napor je realnost jedna, jedina i neumoljiva. Vase prihvatanje ili odbijanje ima znacaj srazmeran zanacaju koji vi spoljnjem izgledu pridajete u svesti. Na vama je da odlucite: da prigrlite ili da plivate u problemima i bolu odbijanja.

Samopouzdanje

Samopouzdanje cini da se osecate vrednim i sposobnim za frontalno suocavanje sa svim zivotnim izazovima. Ono je neophodno i nezamnenjivo poput vazduha koji disemo i isto tako neuhvatljivo i neobjasnjivo. Potice iz same nevidljive srzi naseg bica i jasno se nazire iz svakog naseg gesta. Ono je sustina na osnovu koje procenjujemo vlastitu vrednost a ujedno i najvazniji temelj na koji se oslanja nasa psiha.
Jedan od nacina na koji vas vase telo moze poducavati samopouzdanju je i proveravanje vase spremnosti da, bez obzira na to kako ono izgleda i funkcionise ni u jednom trenutku ne izgubite samopostovanje. Nema te estetske hirurgije koja ce vam izgraditi rezom samopouzdanje, iako napravite korekciju recimo dojki pitanje je dana kada ce vas osecaj inferiornosti naci "rupu" na brani i provaliti svom snagom i ponovo obojiti bitisanje. Nije presudno kakve vas nedace snalaze vec kako se vi odnosite prema njima. Svojom kompletnom svakodnevnom egzistencijom morate dokazati vas integritet.
Proces izgradjivanja samopouzdanja se sastoji iz tri etape.
Prvi korak je pravilna identifikacija prepreka odnosno onoga sto percepirate kao smetnju na putu ka zeljenom. Posto osvestite faktore koji bas ogranicavaju prelazite na drugi korak -preispitivanje sebe. Nuzno je otkriti sustinsku odrednicu koja vas na istinski nacin karakterise i cini osobom kakva zapravo jeste. Treci korak je preduzimanje konkretne akcije sto moze biti pomirenje i prihvatanje sebe u punom opusu ili pocetak mukotrpnog rada i brusenja sebe, svoje licnosti.
Neophodno je da sebe cesto podsetite na to da je samopozdanje promenljiva kategorija, da ga morate negovati, to nije nesto sto se dostigne kako deca kazu 'zauvek', to je kao vasa frizura da bi je imali morate je odrzavati.
Ono sto je vazno je da spoznate odakle crpite osecanje sigurnosti. Izvoru se vracajte ceo zivot sve do trentka spoznaje vasih jedinstvenih sustinskih vrednosti koje vam jedine pruzaju samopouzdanje. One su tu, "kopajte" marljivo sistematski tunele kao mrav da sve lepote vaseg duha ugledaju svetlo dana.
Bez vaseg pristanka niko vas ne moze uciniti inferiornim
(E.Ruzvelt)

  


Inter CAFFE početna strana

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.