понедељак, 21. октобар 2013.

KONCEPT YIN I YANG



Jedna od autentičnih i verovatno najtačnijih definicija Feng Shuija jeste da se radi o umetnosti pravilnog postavljanja gradova, kuća i grobova - u skladu sa protokom energije Ch'i
Kada energije - Ch'i u zemljištu i okruženju ima u izobilju, to će uticati povoljno na zdravlje i prosperitet ljudi koji tu žive. Sa druge strane, nedostatak energije - Ch'i i svaki zastoj u njenom toku može otežati živote onih koji tu žive, utičući negativno ne samo na njihovo zdravlje, već i međusobne odnose i opšti prosperitet. 

Osnovni principi Feng Shuija: koncept Yina i Yanga

U osnovi, veruje se da Ch'i (energija) nastaje iz preplitanja Yina i Yanga, te da ova dva principa ’’sa istom snagom mogu pomerati kako ljudska bića, tako i nebo iznad.’’ Prema Čuang Ce-u, "Yin je u svom najvišem obliku leden, a Yang u svojoj najvišoj formi ključa. Hladnoća dolazi sa neba, a toplota dolazi od Zemlje. Interakcija ova dva uspostavlja He (balans), tako da rađa sve stvari."(Čuang Ce, poglavlje 21).
Uticaj Yina i Yanga nije teško uočiti, premda njihova konceptualna značenja nije tako lako definisati. Yin i Yang su dva polariteta koja prožimaju univerzum, utičući na to da sve da prolazi kroz faze rasta i opadanja i u isto vreme održavajući stalnu ravnotežu svih stvari.
Yin-Yang teorija potiče iz četvrtog veka pre nove ere i objašnjava prirodne fenomene kao ''kontinuirani uspon i pad suprotstavljenih snaga koje se ipak dopunjuju''. Yin obično označava ženski princip, hladan, mračan, tih i spor, dok je Yang muški princip i kao takav je dinamičan, svetao, topao i brz. Ova dva principa ne samo da zavise jedan od drugog, već su i u stalnoj međusobnoj interakciji, uvek oscilirajući ka dinamičkoj ravnoteži.

Yin i Yang karakteristike
Yin Yang
pasivan aktivan
ženski muški
star mlad
dubok plitak
spor brz
komplikovan jednostavan
skriven vidljiv
daje uzima
U senci Na svetlu
temeljan površan
materijalan duhovan
hladan topao
introvertan ekstrovertan
Mesec Sunce
Zemlja Nebo


  

Yin i Yang u okruženju

Yin i Yang se mogu posmatrati kao udah i izdah prirode. Yang princip je aktivan tokom dana, dok Yin vlada tokom noći; Yang je aktivan u proleće i leto, dok Yin dominira u jesen i zimu. U prirodi i Feng Shuiju, Yin je povezan sa planinama (sve što je nepokretno je bazično Yin), dok je Yang u vezi sa vodama (kretanje je aktivan, Yang princip). Idealna lokacija bi trebalo da sadrži i Planinu i Vodu, pošto idealna lokacija treba da prikaže harmoniju koja potiče iz preplitanja Yina i Yanga.
Ne postoji ograničenje u praktičnoj primeni koncepta Yina i Yanga u Feng Shuiju. Lokacijski, zapuštena i napuštena mesta, groblja i druga mesta tuge, lošeg zdravlja, propadanja i smrti jesu obično povezana sa Yin principom, dok se aktivna i otvorena područja povezuju se Yang principom. Na isti način, niska mesta mogu se posmatrati kao pretežno Yin (jer gravitiraju prema Zemlji), dok se visoka mesta mogu posmatrati kao pretežno Yang (pošto su bliža Nebu).
Čak i Feng Shui praksa ima svoja Yin i Yang aspekte, pa se tako praktikanti Yin Feng Shui prakse pretežno bave pronalaženjem najboljeg mesta za sahranjivanje, dok su Yang Feng Shui praktičari usmereni ka pronalaženju najboljih mogućih mesta za stambene i komercijalne prostore.
Principi Yina i Yanga su veoma važni i u samoj Feng Shui praksi. Tako naprimer stambeni objekti su  uglavnom pretežno Yin, dok su komercijalni objekti - pretežno Yang. Isto tako, centar grada je kao najprometniji deo uvek više Yang u odnosu na predgrađa gde je energija smirenija i opuštenija (zbog čega se predgrađa mogu kvalifikovati kao pretežno Yin i stoga pogodna za stanovanje).



Yin i Yang u kući

Yin i Yang su veoma važni u primeni klasičnog Feng Shui-ja; tako naprimer, saznanje da u svakom prostoru ulaz najviše Yang mesto, a da je najviše Yin mesto najdalje od ulaza, omogućava ne samo da se dom dizajnira u saglasju sa ova dva principa, već i da se odgovarajuće funkcije postave na najbolja moguća mesta.
Dakle, pošto spavaća soba zahteva pretežno Yin energiju (Yin se povezuje sa spavanjem i odmorom), najbolje je kada se glavna spavaća soba postavi u miran i tih deo kuće, najudaljeniji od ulaza. Sa druge strane, pošto se dnevna soba smatra pretežno Yang odajom (mesto gde primamo goste), poželjno je da bude postavljena u blizini ulaza (ulaz je najviše Yang mesto u prostoru).
Principi Yina i Yanga mogu se primeniti u Feng Shui praksi na mnogo načina, što uključuje i fino podešavanje kuće i odabir namene važnih prostorija i funkcija u životnom i poslovnom prostoru.  Pošto su pravci veoma važni u klasičnom Feng Shuiju i mi se uvek trudimo da odaberemo najbolje pravce za spavanje i rad, potrebno je znati i da su pojedini pravci više Yang od nekih drugih. Ukoliko se Yang pravci koriste za orijentaciju uzglavlja, moguće je da kod senzitivnih osoba uzrokuju probleme u vezi sa spavanjem (nemiran san, buđenje noću, teškoće prilikom uspavljivanja, itd). Na isti način kao što za spavanje biramo mirnije (Yin) lokacije i pravce, za orijentaciju poslovnih objekata, ulaznih vrata u kancelariju i orijentaciju radnog stola, potrebno je odabrati pretežno Yang lokacije i pravce, zato što će to povećati efikasnost i produktivnost. 


KONCEPT YIN I YANG  

  
Yin i Yang u kontekstu zdravlja i opšte ravnoteže

Stari medicinski tekst poznat kao Klasik interne medicine Žutog cara, pruža mnogo primera primene Yina i Yanga u kontekstu ljudskog zdravlja.
Svi organi u našem telu su takođe pretežno Yin ili Yang, a pet Yin organa našeg tela su bubrezi, jetra, srce, slezina i pluća. Dok Yin organi pretežno kontrolišu skladištenje vitalne supstance i energije Ch'i, Yang organi su zaduženi za varenje i transport hrane (Yang organi su: žučna kesa, želudac, tanko i debelo crevo, mokraćna bešika i trostruki grejača).
It gore navedenog može se zaključiti da je skladištenje pre svega Yin funkcija, dok je transformacija prvenstveno Yang funkcija. Kao i kod svega što postoji, Yin i Yang u ljudskom telu ne postoje u izolaciji, već upravo njihova stalna međusobna interakcija održava ljudsko telo u životu odnosno stanju (dinamičke) ravnoteže.
Duža izloženost ekstremnim vremenskim uslovima (hladno / toplo, suvo / vlažno) takođe može da utiče na Yin ili Yang u našem telu, premda i mi sami možemo da poremetimo ravnotežu u svakom trenutku svog života jednostavnim uzimanjem izuzetno tople ili hladne hrane ili pića, tako što jedemo kasno noću (kada Yin dominira) ili izbegavamo doručak ujutru (kada Yang raste). Isto tako, ako se stalno lišavamo odmora i sna (Yin), to može da utiče na našu efikasnost i aktivnost (Yang). Iako nije lako održavati ravnotežu Yina i Yanga, svakako vredi potruditi se...

KONCEPT YIN I YANG

Izvor http://www.mojenterijer.rs/feng-shui/koncept-yin-i-yang

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.