уторак, 10. септембар 2013.

Recept za pripremu surutke


surutkaSurutka odnosno sirutka je tečnost koju dobijemo iz kravljeg mlijeka prilikom izrade sira. Tečnost je bogata mineralima, vitaminima, aminokiselinama, proteinima i drugim po naš organizam zdravim tvarima.

S obzirom da se radi o tekućini, ona brzo stiže do svih organa putem kojih se nadoknađuju svi nedostaci u našem organizmu. Zbog niske PH vrijednosti prijenos do organa je veoma brz i učinkovit.
U jednoj litri sirutke možemo naći svega 360 kilokalorija, što je upola manja vrijednost od one koju sadrži svježe mlijeko. Pored spomenutog, sirutka u sebi sadrži za nas neophodne bjelančevine.
Minerali koje možemo pronaći u sirutki održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni tlak, moždani udar i infarkt. Proteini sa druge strane sprečavaju osteoporozu, reguliraju kolesterol, zaustavljaju djelovanje zubnog kamenca, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i ono najvažnije, regeneriraju jetru.

Treba znati da intenzivna ishrana sirutkom, u svim njenim originalnim ili derivatnim oblicima, dovodi do brže regeneracije bolesnih mjesta u organizmu.

1 litru mlijeka staviti na vatru da prokuha, pa u još vruće mlijeko dodati sok od limuna. Na 1 litru mlijeka ide sok dobiven iz jednog limuna. Ostaviti sve da se ohladi, te tako ohlađeno pretočiti u boce koje držite u frižideru.
Talog koji se dobije na dnu se može iskoristiti kao dodatak za pitu zeljanicu ili sirnicu.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.