четвртак, 11. јул 2013.

ŠKORPIJA



Opće karakteristike:

Vladajuca planeta:Pluton
Polaritet:Negativan
Kvalitet:Fiksni
Element:Voda
Omiljena boja :Tamnocrvena i crna
Dragi kamen srece:Opal
Dio tijela:Reproduktivni organi
Kljucna fraza:Ja želim
Glavne osobine:Strasni ali opsesivni
Kuca:Osma
U egzaltaciji:Uran 11 st
U izgonu :Venera
U padu :Mjesec 3 st



            Škorpioni su po prirodi tajnoviti.Vole noć,sijenke,smeta im sve što je bučno,zaslepljujuce,razdražuje ih.
            Usko vezane za sve što je mračno,osobe rodjene u ovom znaku,osjećaju jaku privlačnost prema misteriji brojeva.Glavni srećan broj-100.
             Njihov precizni,logični,oštar i matematički um,neprestano luta izmedju matematike i nedokučivog.
             Podanici ovog znaka  su jaki ,ponosni, vole da dominiraju  iako su vodeni,umjetnički znak,smatraju se najopasnijim od svih«vodenjaka«.Mada znaju za uzvišena osjećanja,umiju da budu i prilično nepopustljivi,tvrdoglavi,pa i okrutni,te ih je često teško razmjeti.,odgonetnuti,jer ,su nedefinisani,kompleksni,simbol im je noćni Mars;oni su tekuća vodena vatra i često-genijalni.


Škorpija je drugi i od jesenjih, i od vodenih znakova. Taj dvostruki središnji položaj upućuje, kao i kod Lava, na ego čvrsto centriran u samom sebi. Ali, postoji razlika. Činjenica da je Škorpija jesenji, a ne letnji znak, ukazuje na samopouzdanje više u okviru unutrašnjeg identiteta nego spoljnjeg, svetovnog položaja. A budući da je Škorpija vodeni znak, to određuje i njeno odlučno kretanje, uglavnom prema nekom određenom cilju, ne obazirući se pri tom zbog uništavanja koje to kretanje može da izazove (Lav, naprotiv, želi da se istakne jedino svojom smirenom snagom).

Škorpijino izražavanje vodenog “elementa” razlikuje se od recimo Rakovog ili Ribljeg. Za razliku od vrtloga planinskog potoka, Škorpija je nalik širokoj, sporoj reci koja se kroz raznolike životne krajolike kreće sa tihom svrhom, zatvorena između visokih obala, neupletena u išta što leži izvan njenog toka – i (setite se posledica rečnih izlivanja) možda je bolje da tako i ostane! Duh Škorpije samopotvrđujući je – ne nužno u egoističkom sm-islu, već više u odlučnom postizanju sopstvenih ciljeva. Škorpija ostaje nepokolebljivo verna samoj sebi i svojim idealima, bez obzira na probleme na koje nailazi.

Škorpija je suprotni, pa samim tim i komplementarni znak znaku Bika. Tamo gde Bik pokazuje svoju energiju prema spolja i oseća potrebu da se dokaže u društvenoj areni, snaga Škorpije u suštini je okrenuta prema unutra, više ili manje ravnodušna prema svim smerovima i vrednostima osim svojih sopstvenih.

Prema drevnoj tradiciji, Škorpijom, kao i Ovnom, vlada Mars, planeta energije. Ali, ovde je njegova energija kontrolisana i fokusirana, slično laseru. Budući da Škorpija pada u osmu kuću, kuću smrti i skrivenih stvarnosti, i s obzirom na to da je njen uticaj dubok i suptilan, u novije vreme astrolozi pripisuju upravljanje ovim znakom nedavno otkrivenoj planeti, Plutonu. I Ovan i Škorpija, predstavljaju obnavljanje, koje je neodvojivo od smrti ili od svršetka jednog starog ciklusa. A opet, za spoljnje planete našeg Sunčevog sistema se veruje da se odnose više na večne nego na trenutne, prolazne stvari. U tom slučaju, Škorpiji – reci u večnoj potrazi za Beskonačnim Morem – svakako više od Ovna odgovara da bude Plutonova kuća. U svakom slučaju, obe te planete imaju poseban uticaj na ovaj znak: fokusiranje energije Marsa i moć, za koju se smatra da je posledica Plutonovog uticaja, da bi se obnavljajuća snaga potražila duboko u samoj sebi.

Ključ za uticaj Škorpije, bez obzira da li je usmerena, stvaralačka ili rušilačka, je njena skrivena snaga.

Ako se vaše Sunce nalazi u Škorpiji, vaš osećaj za autoritet proizlazi iz tajnovitih dubina. Čak i kada ste, što nije retkost, strogi tradicionalista, vijugajući kao reka kroz dobro utvrđene kanale, vaš će tradicionalizam imati težinu gotovo mističnog kulta. Možete sami sebe ubeđivati da svoj autoritet dobijate od drugih, ili od društva u celini, ali on u stvari potiče iz dubine vašeg bića. Ako ga pripisujete drugima, nećete to činiti zbog osećaja poniznosti, već zbog svoje urođene potrebe da sakrijete od ostalih svoj istinski izvor snage.

Može se reći da ste vi u stvari dovoljni sami sebi, “samopokretač” nalik vašem pobratimu, Marsu u Ovnu, ali na dublji, promišljeniji način. Možete biti iznenađujuće ravnodušni prema tuđim osećajima, kao i da nenadano ubodete svojim rečima, kao prava škorpija – ne nužno iz zlobe, koliko verovatno zbog sklonosti da mislite kako je napad najbolja obrana. Mada ste ponekad oštri na rečima, vaša je istinska želja da vas ostave na miru; stoga je vaša žaoka retko namenjena uništenju. Jer, kada su u pitanju prijatelji, vi ste isto tako skloni preterivanju u svojoj odanosti, kao i u svemu drugom ostalom.

Uopšteno rečeno, naginjete ka intenzivnosti koja, ako nije kontrolisana, ponekad može da se graniči sa nerazumnošću. Ako vaš osećaj unutrašnje snage nije zauzdan, možete uskočiti u nešto glavom bez obzira, ne razmišljajući o mogućoj opasnosti, kao ni o ceni koju bi morali da platite.

Loše promišljenim akcijama, Škorpija svojim izlivima energije može uništavati čak i kada joj je namera da stvara. To je čudna dualnost kreativne energije kojom vlada ovaj znak. To je snaga koja se može usmeriti i ka uništavanju i sebe, i drugih. (Dokaz tome je škorpijin svima poznat običaj da svojom žaokom usmrti samu sebe ako ne vidi izlaz iz opasnosti.) Ali, drži li se ta energija pod kontrolom, njena je snaga konstruktivnog delovanja ogromna.

Budući da vaša snaga, ako ste Škorpija, proizlazi iz dubine vašeg bića, retko ćete se puno dvoumiti pre nego što počnete da delujete. Bolje od ostalih znakova shvatate da preveliko analiziranje i razvlačenje nekog projekta može oslabiti vašu snagu potrebnu za njegovo izvršenje. Vaše shvatanje da je snaga najbolje kanalizovana kada je usmerena, a ne raspršena, daje vam takvu istančanost misli kakva se retko može sresti kod drugih znakova. Ali, pogrešno upotrebljena, ona može poprimiti oblik samozavaravanja – kako sebe, tako i drugih ljudi.

U svima nama postoji, ili bi trebalo da postoji nešto od uticaja Škorpije. Potrebno je da uvek delujemo iz snažnog unutrašnjeg centra, kako bi naše akcije imale svoju težinu. Moramo najpre naučiti da sačuvamo, a zatim da kanališemo svoje energije, a ne da ih rasipamo nepotrebnim trošenjem ili naglošću. Kako svaki znak sadrži svoju sopstvenu suprotnost, mnoge Škorpije, koje ne odgovaraju na pravi način na taj aspekt uticaja svoga znaka, zamenjuju samodisciplinu intenzivnošću, i sa najvećim žarom se prepuštaju užicima i načinu života u kome nema praktički nikakve kontrole.

Ako ste Škorpija, možda ćete trebati da naučite da uravnotežite ove dve stvari: intenzivnost i kontrolu. Štaviše, teško ćete pronaći istinsko ispunjenje, već ćete besciljno vijugati kroz život i nikada nećete zaista “pronaći sebe”, sve dok ne shvatite da istinski cilj vašeg životnog putovanja nije tek puko trenutno zadovoljenje, već beskonačni okean uzvišene svesnosti. Nemojte biti poput izlivene reke, koja uništava obale tuđih osećanja, već poštujte njihova prava i čast. Svako ima svoj put koji mora da sledi. I vi bi trebalo da se držite svoga.

Deo moći kozmičke iluzije jeste i to da čoveka uvek tera u iskušenje da svoje energije usmerava prema spolja, od sebe ka drugima. U redu je ako se to čini iskreno i nesebično, tada to nije iskušenje. Ali, lavirint egoizma je više nego složen i čovek je, zbog same snage svoje iluzije, sklon da spiska svoju duhovnu zaradu gotovo istovremeno kada je i dobije. Škorpije moraju da nauče da preusmere svoj smisao za kontrolu prema sebi, kako bi razvili samodisciplinu.

Uopšteno govoreći, destruktivni impuls u vama jedan je od negativnih smerova kojim vaša izuzetna kreativna energija može takođe krenuti - življenje jedino za samog sebe na kraju će vas pretvoriti u neku vrstu živog mrtvaca. Međutim, ako tu destruktivnu snagu okrenete ka suzbijanju svoga ega, to može rezultirati, paradoksalno, vašim najvišim kreativnim činom jer ćete time omogućiti veličanstveno unutrašnje rođenje svesnosti svoje duše.

Uvek zapamtite da je odvojenost cena veličine. U ovom životu, prenatrpanom obavezama, nikada nećete uspeti ako ne budete više sami sa sobom. Nikada, nikada, nikada. Hodajte u tišini; idite ćuteći, rastite duhovno. Ne smemo dozvoliti da ono što nas okružuje uništi antenu naše pažnje, jer mi osluškujemo da čujemo Božje korake kako ulaze u naše svetilište.

Paramahansa Yogananda


http://jebes-pravila.com/ 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.