среда, 3. јул 2013.

Simptomi kojima vaše telo pokazuje da mu fale minerali i vitamini

Minerali i vitamini

Saznajte šta vaše telo pokušava da vam kaže o vitaminima i mineralima koji mu nedostaju.

Ispucale usne
Pukotine i ranice oko usana mogu ukazivati na nedostatak vitamina B2, nutrijenta neophodnog za proizvodnju i rast ćelija. Bez njega, telo ne može dovoljno brzo obnoviti ćelije kože i sluznice oko usana.
Ovaj vitamin je potreban i za preradu hrane u energiju, a umor i migrene mogu takođe ukazivati na njegov nedostatak.
Čaša mleka dnevno mogla bi da reši ovaj nedostatak.
Slabo čulo ukusa
Nedostatak: cink, preporučena dnevna količina iznosi 5,5 do 9,5 mg za muškarce i 4 do 7 mg za žene.
Nedostatak cinka može uticati na naše čulo ukusa. Koliki tačno nedostatak cinka izaziva promene u našem organizmu nije poznato. Cink je potreban za proizvodnju enzima u pljuvački i razvoj i održavanje receptora ukusa.
Drugi znaci nedostatka cinka mogu biti česte infekcije i slabije zarastanje rana, budući da ovaj mineral ima vitalnu ulogu u funkcionisanju imunološkog sistema i obnovi ćelija.
Rešenje je crveno meso. Govedina ili jangjetina su najbolji izvori cinka. Jedna do dve porcije sedmično bi trebalo da budu dovoljne. Cinka ima i u indijskim oraščićima, kikirikiju i integralnim žitaricama.
Problemi sa stomakom
Nedostatak: vitamin A, preporučena dnevna količina iznosi 0,7 mg za muškarce i 0,6 mg za žene.
Najčešći znak nedostatka vitamina A je neotpornost na slabije infekcije, budući da je ovaj vitamin potreban za proizvodnju zaštitnih površina koje sprečavaju bakterije da uđu u respiratorni sistem i želudac.
Jedna šargarepa dnevno ili povremeni obrok sa džigericom trebalo bi da budi dovoljni. Trudnice ne bi trebalo da jedu džigericu, budući da previše vitamina A može naškoditi fetusu.
Nervoza
Nedostatak: gvožše, preporučena dnevna količina iznosi 8,7 mg za muškarce i 14,8 mg za žene.
Bleda koža, ošamućenost i zaobljeni nokti su najčešći znaci nedostatka gvožđa, dok je nervoza (zajedno sa umorom i lošom koncentracijom) najčešći rani simptom.
Gvožđe je ključni sastojak crvenih krvnih zrnaca i omogućava im da prikupljaju kiseonik i šire ga po organizmu.
Crveno meso, koštunjavo voće i povrće su dobri izvori gvožđa. Dodaci ishrani trebalo bi da se koriste samo u težim slučajevima nedostatka gvožđa.
Otečeni zglobovi
Nedostatak: kalijum, preporučena dnevna količina iznosi 3,5 mg.
Kalijum pomaže regulaciju vode u organizmu, a njegov nedostatak, pogotovo ukoliko je kombinovan sa previše dijetalne soli, može dovesti do visokog krvnog pritiska.
Oko pet porcija voća i povrća dnevno dovoljno je da se osigurate od nedostatka kalijuma. Banane su posebno bogate ovim mineralom.
Bol u čitavom telu
Nedostatak: vitamin D, preporučena dnevna količina iznosi 5 mg.
Slabe kosti su znak teškog i dugotrajnog nedostatka vitamina D, dok su bol u čitavom telu, slabost i umor znak blažeg nedostatka. Učestali bolovi u stopalima, kukovima, leđima i kolenima ukazuju na nedostatak vitamina D.
Vitamin D pomaže u regulaciji minerala kalcijuma i fosfora, vitalnih za razvoj i održavanje kostiju i mišića. Važan je i za održavanje imunološkog sistema te zaštitu od raka.
Ribe bogate uljem, poput lososa, sardina ili sardina dobar su izvor vitamina D. Takođe, 20 minuta izlaganja suncu dovoljno je da organizmu osigura potrebnu dnevnu količinu ovog vitamina.
(Klix)

Izvor http://www.vestinet.rs/

1 коментар:

  1. Hi sweetie!
    I kindly invite you to join a giveaway held on my blog! Three easy steps & you might find yourself on the winners list! :)

    Your chance to win in an International Giveaway!

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.