уторак, 9. јул 2013.

Lubenica - sočni čuvar zdravlja

Slatka, sočna i ukusna, lubenica pripada vrsti povrća (iako je svi zovemo voćkom) koja je omiljena ljeti. Njena crvena boja i osvježavajući ukus je čine simbolom ljetnog povrća. Međutim, ono čega možda niste svjesni, je da lubenica ima odlično djelovanje na vaše zdravlje. Obiluje nutritivnim materijama, sadrži malo masti i održava vaše tijelo hidratizovanim.
Vitamin A
Ovaj vitamin je važan za zaštitu zdravlja očiju, a njegova antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju slobodnih radikala u tijelu.
Vitamin C
Svi znamo da je potreban za jačanje imuniteta, ali vitamin C će takođe ubrzati zarastanje rana, spriječiti oštećenja ćelija, poboljšati zdravlje zuba i desni.
Vitamin B6
Vitamin B6 je potreban za sintezu serotonina i norepinefrina (noradrenalina) koji su zaslužni za vaše dobro raspoloženje.
Likopen
I dok veliki broj ljudi misli da je paradajz najbolji izvor likopena, lubenica ga sadrži u najvećoj koncentraciji, u odnosu na bilo koje drugo voće ili povrće. Likopen smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i makularne degeneracije.
Kalijum
Ako niste ljubitelj banana, kalijum možete potražiti i u lubenici. Pomaže u oporavku mišića, poboljšava funkcionisanje mozga i nivo elektrolita vraća u ravnotežu. Takođe će pomoći u smanjenju nivoa krvnog pritiska.
Aminokiseline
Lubenica sadrži aminokiseline arginin i citrulin. One su potrebne za održavanje zdravlja arterija i cjelokupnog kardiovaskularnog sistema, a takođe poboljšavaju cirkulaciju.
Voda
Lubenicu čini oko 92% vode, što znači da je odličan izbor za hidrataciju i osvježenje tokom vrućih ljetnih dana.
1 šolja lubenice sadrži oko 45 kalorija i:
  • 20.5% od preporučenog dnevnog unosa vitamina C
  • 17.2% od preporučenog dnevnog unosa vitamin A
  • 4.8 % od preporučenog dnevnog unosa kalijuma
  • 3.8% od preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
Savjeti za kupovanje i čuvanje
Lubenica može biti različitih oblika i veličina. Tokom odabira lubenice, tražite onu koja je simetričnog oblika i nema tamne mrlje ili fleke. Lubenica, čija je kora blago žute boje, je najbolji izbor jer pokazuje da je svježe ubrana.
Lubenicu možete u frižideru držati i do 2 sedmice ako je niste narezali. Izvadite ju iz frižidera barem 1 sat prije serviranja jer će ukus biti još bolji.
centar-zdravlja.net

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.