уторак, 25. јун 2013.

Vežbam, vežbam

Sanja Cvetanović


Kao što ne možete da skidate masne naslage samo s jednog dela tela, tako ne možete da oslabite ni samo uz pomoć gimnastike. Evo nekih istina i zabluda o vežbanju i mršavljenju.
Znojenje topi kalorije. To bi bilo dobro, jer bismo odlaskom u saunu smršali. Nažalost, znojenje nije znak aktivnosti; "mirno" znojenje čisti organizam od toksina, oduzima vodu i minerale, ali ne topi salo.
Topljenje sala počinje tek posle pola sata vežbanja. Ni to nije tačno - već na početku sagoreva se masnoća.
Vežbama mišića ciljno se otklanja masnoća s pojedinih delova tela. Netačno. Organizam deponuje i izgrađuje masnoću gde želi. Muškarcima na stomaku, ženama na kukovima. Da biste skinuli suvišno, morate da vežbate čitavim telom i svim mišićima.
Istezanje je suvišno. Ni govora! Istezanje pre vežbanja je obavezno, jer nezagrejano telo hvataju grčevi, a može doći i do povreda.
Vežbanje samo jednom nedeljno je sasvim dovoljno. Jednom kao nijednom, ali bolje je i tako nego nikako. Ko želi da ojača srce i krvotok, trebalo bi da vežba tri puta nedeljno.
Prestanak vežbanja pretvara mišiće u salo. Posle nedelju dana lenjosti, masnoća počinje da oblaže mišiće. Telesna težina može da ostane ista, ali merenje masnoće pokazaće, nažalost, ko je pobednik.
Vitkost označava dobru kondiciju. Nipošto! Ko drži stroge dijete, uz to i puši da bi bio vitak, ne može da se pohvali dobrom kondicijom. Naprotiv, umara se posle pet minuta hoda. Ko redovno vežba, sigurno će umesto celulita imati lepe, vretenaste noge.
Onaj ko želi da smrša treba da zaboravi na hranu dva sata posle vežbanja. Naprotiv, baš u prva dva sata treba uneti vitalnu hranu - na taj način se organizam regeneriše.
Ko se bavi sportom, sigurno će imati manje kilograma. Ne mora da znači. Sve zavisi od toga kako se hrani i koliko često vežba. Najvažnije je da potroši više kalorija nego što je uneo u organizam - samo tako će slabiti.
Specijalni napici zamenjuju minerale iz ishrane. Ne, jer ovi napici najčešće imaju bolji marketing nego sadržaj. Ipak su bolji voćni sokovi i sveže salate.
Za trudnice je vežbanje rizik. Nije ako se dobro dozira i izabere vežbanje. Trudnice ne treba da se bave sportovima od kojih se znoje ili opterećuju, ali mogu da pešače i da plivaju. 

http://zivot.krstarica.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.