среда, 12. јун 2013.

Suve smokve u maslinovom ulju


 

Maslinovo ulje i suve smokve su kao suvo zlato vrijedni prirodni ljekovi, ovaj narodni lijek primorcima je od davnina  poznat .Iskustva govore da  kombinacija smokava i maslinovog ulja pomaže kod: neplodnosti, hemoroida ,  crijevnih oboljenja, malokrvnosti, zatvora,visokog  holesterola,  bronhitisa, astme itd.
Smokve u maslinovom ulju su najbolji ljek za bakterije u želudcu, čir…
Uopšte, smokva je vrlo ljekovita u kombinaciji sa maslinovim uljem kod razlicitih želudačnih tegoba…

Ova ljekovita kombinacija priprema se na sljedeći način :
40 suvih smokvi potopiti u jedan litar maslinovog ulja u staklenoj tegli i tako treba da odstoji 40 dana . posle toga uzimati svaki dan po jednu smokvu prije bilo kojeg jela , znači na prazan želudac. Ako neko nemože na taj način da konzumira smokve onda može da , jednu kašiku popije maslinovog ulje i iza toga da pojede jednu suvu smokvu , ima isti efekat pa kako je kome ugodnije tako i neka upotrebljava .Ovo je provjeren recept i sigurno ublažava tegobe , čak i zauvijek otklanja.

Suve smokve sadrže mnogo više energije, bjelančevina, masnoće, šećera i minerala od svežih. Obavezno ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Suve smokve su odlični izvor minerala poput kalcijuma, bakra, kalijuma, mangana, gvožđa, selena i cinka. 100g sušene smokve sadrži 640mg kalijuma, 162mg kalcijuma i 2,03mg gvožđa. Kalijum je važna komponenta ćelija i tjelesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvnog pritiska. Bakar je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe je potrebno za formiranje eritrocita u krvi.

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masnoće, zdraviju vrstu masnoća koja može da smanji rizik od srčanih oboljenja smanjujući i ukupni holesterol i holesterol male gustine (LDL), ili loši holesterol, u krvi.Maslinovo ulje sadrži vitamine A, D, K i E, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidacije ćelija…
Maslinovo ulje jedna od namirnica koja u najvećoj mjeri dovodi do prevencije nastanka maligniteta, naravno uz svježe voće i povrće. Dokazano je da dijetetski režim ishrane bogat maslinovim uljem smanjuje broj malignih tumora debelog crijeva, dojke i tumora kože.
Zbog dobrih masti koje sadrži u sebi maslinovo ulje je ubrojano u spisak namirnica koje svetski kardiolozi preporučuju kao prevenciju ali i snižavanje već postojećeg visokog krvnog pritiska. Pokazalo se da pacijenti koji konzumiraju maslinovo ulje na dnevnoj bazi, nakon nekog vremena, nemaju više potrebu za medikamentima koje su do tada pili u okviru internističke terapije.
Neurolozi, sa druge strane, maslinovo ulje preporučuju zbog njegovog učinka i blagodeti na sitne krvne sudove mozga, redukuju pojavu aterosklerotičnih promjena i samim tim umanjuju vjerovatnoću od nastanka Alchajmerove bolesti u trećem dobu.
Ubrazava i pospešuje sekreciju žuči i hormona pankreasa i na taj način prevenira nastanak kamenaca u žuči i žučnim kanalima.
I na kraju, maslinovo ulje je ukusno.

Kod stomačnih problema, da bi izlječenje bilo što bolje i što efikasnije trebate svoju ishranu da uskladite sa lječenjem. Jedite kuvanu blagu hranu bez previše začina naročito ljutih i paprenih. Nemojte jesti kisjelo. Izbjegavajte masna mesa naročito suhomesnate proizvode.
Hranu pripremajte na maslinovom ulju koje je prirodno ne prerađeno.

Jedite što više svježe hrane.




Izvor http://durmitor.wordpress.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.