субота, 8. јун 2013.

POD UTICAJEM MESECA

Svest, zdravlje i blagostanje pod uticajem Meseca









Vekovima ljudi istrazuju nebo i pokusavaju da shvate zakonitosti i ritmove prirode, uspostavljajuci vezu izmedju ponavljanja odredjenih pojava i ciklicnog kretanja zvezda, Sunca i narocito Meseca. Meseceve faze su bile predmet istrazivanja i antickog vremena i tadasnjih filizofa.
Grcki lekar Hipokrat iz 5 veka p.n.e. govorio je svojim ucenicima: "Neuk (glup) je lekar koji ne uzima u obzir kretanje zvezda. Nikada nemojte da operisete onaj deo tela kojim vlada sazvezdje, kroz koje Mesec upravo prolazi".

Na zalost savremena nauka jos uvek nije uspela u potpunosti da dokuci i objasni ovaj fenomen, ali danas niko vise ne moze da negira uticaj koji Mesec ima na prirodu i ljude. Poznato je da on upravlja plimom i osekom, menstrualni ciklus traje u proseku 28 dana, koliko i lunarni, a statisticki podatci dobijeni istrazivanjem jasno govore o znacajnom povecanju broja zlocina i nasilja u vreme punog Meseca.
U Italiji je objavljena knjiga pod naslovom: "Zdravlje i blagostanje u harmoniji sa Mesecevim fazama", autori su Johana Paunger i Tomas Poup. Oni su imali nameru da na jednom mestu izloze tradicionalna iskustva i saznanja savremene nauke, jer smatraju da je pracenje ritmova prirode ujedno i najbolji nacin za dostizanjem psihofizicke ravnoteze.

Navescemo neke od osnovnih pravila, pomocu kojih svoje aktivnosti mozemo da dovedemo u bolji sklad sa lunarnim ciklusom.








MESEC U FAZI OPADANJA

Mesecu u opadanju - je period izmedju punog i mladog Meseca. U prirodi i u ljudskom organizmu u ovom periodu od 14 dana, javlja se tendencija ka prociscavanju. Mesec u opadanju isusuje, izduvava, smanjuje, potencira aktivnost i potrosnju energije. Efekat se pojacava sa priblizavanjem faze Mladog meseca. Najbolje je iskoristiti ovaj period za prociscavanje - dezinfekciju organizma. Tretman na bazi caja od koprive u toku ove lunarne faze prociscava organizam, a ako se sprovodi tokom cele godine ima i preventivno dejstvo. Dok u doba rastuceg Meseca nema jaci efekat. Dakle, masaze za relaksaciju, dezintoksikaciju i otklanjanje grceva u ovo doba imaju veci uticaj i jacu efikasnost.

Zdravlje
Osobe koje pate od alergija posebno treba da obrate paznju na lunarni kalendar: npr. boje koje se koriste u industriji odece sadrze teske metale i supstance koje mogu da izazovu alergije i dermatitise. Da biste izbegli rizik, svaki novi deo odece operite u vreme Meseca u opadanju - tada je ciscenje dublje i efikasnije, bakterije i prljavstina se bolje odstranjuju. Kada je rec o hirurskim zahvatima veca je mogucnost uspeshnog ishoda, postupak ozdravljenja je bolji i brzi. Rane ne krvare mnogo i ne stvaraju se oziljci, koji blokiraju protok energije kroz organizam. Bradavice i mladeze treba tretirati i odstranjivati samo kada je Mesec u opadanju. Ako lecenje jos nije zavrseno u vreme mladog Meseca, postupak treba prekinuti i nastaviti posle faze punog Meseca. Bradavice koje se odstranjuju u vreme rastuceg Meseca kasnije se ponovo javljuju i umnozavaju.








Lepota
Ovo je najbolje vreme za dubinsko ciscenje koze i organizma. Prociscavanje i uklanjanje toksicnih elemenata je olaksano. Poslednjih godina posebno je naglasen trend estetske hirurgije, nikako ne bi trebalo zanemariti uticaj Meseca jer ishod i kasniji efekti zavise od Mesecevih faza. Dakle, uz ostale aspekte, vazno je obatiti paznju na polozaj natalnog i tranzitnog Meseca.

Ishrana
Sjajan period za uspeh sa primenom razlicitih dijeta ili sa korekcijom ishrane. Cak i ako jedete vise nego obicno necete se ugojiti, ili cete cak, smrsati. U ovom periodu hrana se teze apsorbuje i zato mozete sebi da priustite neku poslasticu bez vecih posledica.








MESEC U FAZI RASTA

Mesecu u rastu, samo nekoliko sati posto je potpuno "nestao", Mesec zapocinje svoj novi ciklus - rast, za 14 dana njegov srp ce se pretvoriti u sjajan krug. Ovo je period regeneracije i rasta. Mesec u rastu apsorbuje, odredjuje, usmerava, prima, gradi, inspirise, nadahnjuje, akumulira energiju i prikuplja snagu. Efekat se pojacava sa priblizavanjem faze punog Meseca. Svi tretmani za jacanje organizma su mnogo efikasniji u vreme kad Mesec raste, nego kada opada. Telo je spremno za primanje - posle dobre dezintoksikacije, obavljene za vreme faze Meseca u opadanju, pravo je vreme za jacanje organizma.

Zdravlje
U periodu rasta Meseca vitamini i minerali se bolje apsorbuju, a razliciti preparati na bazi magnezijuma, kalcijuma i gvozdja su mnogo efikasniji. Tendencija ka zadrzavanju, akumuliranju energije, odrazava se i na zadrzavanju vode u organizmu, narocito noge mogu da oticu. Svaki oblik intoksikacije, napr. od uboda insekata do trovanja pecurkama, je mnogo jaci, takodje i lekovi imaju jace dejstvo.

Lepota
Ovo je najbolji period za primenu regenerativne masaze i razlicitih tretmana. Takodje, ovo je pravo vreme za primenu vitaminskih, hidrantnih preparata i krema protiv bora. Ako zelite da Vam kosa bude jaca, bujenija i da brze raste, treba da je skratite u periodu mesecevog rasta.

Ishrana
U ovom periodu masnoce se lakse akumuliraju, bez obzira na to sto je nacin ishrane ostao isti. Da bi se izbeglo povecanje tezine i telesne mase, dobro je promeniti kulturu ishrane i primeniti dijetetski razim.








MLAD MESEC
Faza mladog Meseca - je noc bez Meseca. U ovoj fazi koja traje nekoliko sati, priroda, ljudi, zivotinje i biljke su izlozeni veoma jakom dejstvu nebeskog tela, koje, cini se da ne postoji. Sposobnost organizma da se oslobodi razlicitih toksina i otrova je najveca, i zato post daje veoma dobre rezultate, narocito u prevenciji. Ovo je najbolji dan za otpocinjanje (skoro) bilo koje aktivnosti, takodje i za oslobadjanje losih navika, kao sto su duvan i alkohol (zelja za cigaretom ili alkoholom se lakse podnosi).







PUN MESEC
Faza punog Meseca - sada je uticaj Meseca na zemlju u kulminaciji ili na vrhuncu. Poznato je da tada mesecari hodaju u snu, a da rane jace krvare. Lekovite biljke koje su ubrane u ovim satima imaju najjace dejstvo, povecava se broj nasilnih slucajeva i razlicitih oblika kriminalih aktivnosti, dok se u porodilistima znacajno uvecava obim posla.
Ovaj dan je veoma dobar za post, ali veoma je los za postoperativni oporavak. Na dan punog Meseca i tri dana pre njega, nije dobro primati vakcine. 



http://www.astrolook.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.