среда, 29. мај 2013.

PONEDJELJAK je dan Mjeseca

Astro vodič – Yoga, planete i dani u tjednu – Ponedjeljak

Astro vodič – Yoga, planete i dani u tjednu – Ponedjeljak
Kako planete utječu na nas – iz dana u dan? U mnogim drevnim kulturama planete se smatraju pravim nebeskim božanstvima, gospodarima, vladaocima, utjelovljenjima duhovnih sila i djelovanja. Svaki planet zadužen je za određeni aspekt našeg života i specifično utječe na naš život. Mi nosimo dio njegove energije, kao što i svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom.
Ovaj mali astro-yoga vodić može vam pomoći da uskladite ritam svemira sa svojim svakodnevnim ritmom. Opisi planeta, njihovog utjecaja, vježbe yoge, pranayame i meditacije, dan po dan. Posvetite jedan tjedan planetima. U njihovim bojama, jelima, mirisima, karakteristikama, utjecajima, yogi i svemu navedenome, dan po dan. Om Shanti
„Vi ste dio ukupne Univerzalne svijesti ili Boga. A prema tome i (dio) svega što je unutar Univerzalne svijesti ili Univerzalne svjesnosti, kao što su i zvijezde, planeti, Sunce, Mjesec. Upravljate li vi njima ili oni vama? Oni su stvoreni da služe vama, kao pojedincu. Da, to je dio (igre)… Jer vi ste kao korpuskula u Božjem tijelu; prema tome su-stvoritelj s Njime u svemu što mislite i činite… Život je svrhovito iskustvo, a mjesto na kojem se osoba sama zatječe jest mjesto na kojem može iskoristiti svoje sadašnje mogućnosti, greške, promašaje, vrline, da bi ispunila svrhu koju je duša odlučila manifestirati u trodimenzionalnom planu.“ – There is a River, Edgar Cayce

PONEDJELJAK je dan Mjeseca

Mjesec se zove Chandra na sanskritu. Predstavlja žensku energiju, dobrotu i suosjećajnost. Mjesec je nestalan, promjenjiv, ali predstavlja stvaralaštvo i kreativnost. Transformira osjećaje i zadovoljstva, predstavlja naše reakcije i naše nesvjesno. Čezne za pripadnošću, zaštitom i sigurnosti.
Ponedjeljak je dan koji je dobro posvetiti za razmišljanje o osjećajima, obitelji, umjetnosti, psihologiji ili razvijati intuitivne sposobnosti. Intuicija je prirođena svima nama, ali se prepoznaje kada su naše srce i um čisti, a energetski kanali (nadiji) otvoreni. Tek onda je možemo slijediti i vjerovati našem srcu.

ponedjeljak hatha_reduced_04 

Ponedjeljak nije baš najbolji za nove početke zbog svoje promjenjive prirode, ali je dobar za otklanjanje negativnosti i razvijanje dubljih emocija usmjerenih prema povezivanju sa Božanskim. To je dan gospodina Šive, koji je milostiv, koji oslobađa i pročišćava od negativnih utjecaja. Šiva daje veliku duhovnu snagu i štiti nas od negativne karme, daje harmoniju, stabilnost i intuitivno znanje.
Ovaj dan možete napraviti fokus na mjesečeve asane, one koje hlade, opuštaju i otpuštaju. U to spadaju svi pretkloni prema naprijed od stojećih do sjedećh, poput uttanasane (stojeći položaj istezanja leđa), paschimottanasane (sjedeći položaj istezanja leđa), janu sirshasane (položaj glava-koljeno), balasane (položaj djeteta) i sl. Ostanite u njima dulje vrijeme, zaboravite na sve oko vas i naučite se prepustiti. Kada dulje ostajemo u asanama možemo uroniti u cijeli novi unutrašnji svijet. Takva praksa yoge naziva se “Yin” i radi sa našom ženskom stranom. Druga opcija je napraviti predloženi «Moon Salutation».

ponedeljak-paste12

U ponedjeljak napravite pročišćavajuću pranayamu: Udahnite kroz obje nosnice do 4, držite dah i zaklopite nosnice Vishnu mudrom (ako ste iskusni napravite Mula i Jalandhara bandhu) brojeći do 12, otpustite i izdahnite kroz lijevu nosnicu brojeći do 8. Napravite minimalno 3 ciklusa. Ovo je pranayama koja se povezuje uz mjesec i pročišćavanje. Lijeva nosnica vezana je uz mjesečevu – žensku stranu, chandra ili ida nadi, ono pasivno, hladno i emotivno u nama. To je naša Luna, naša tajna, ona duboka skrivena strana emocija, koja leži na srcu.
Dharana ili koncentracija je za ponedjeljak „Moon Trataka“ – ovdje nam Mjesec služi kao objekt pažnje. Ova tehnika se preporučuje onim ljudima koji su emotivno osjetljivi kao i svima koji žele pročistiti svoje emocije. Mjesec vlada znakom Raka i nosi kvalitete elementa vode. Gledajte u Mjesec, u sav njegov sjaj i mliječno svjetlo. Vidite ga kao odraz iznad oceana i ako je moguće koncentrirajte se na njegove kvalitete spokoja, dubine i postojanosti.
Mjesec predstavlja čovjekovu dušu. Razvijajte ju kroz plemenitost, dobrotu, blagost i suosjećajnost. Mjesec razvija maštovitost, inspiraciju, vizije i umjetničko-stvaralački dio nas. Vizije dobrote, ljubavi i predanosti. Iskoristite ovaj dan razmišljajući o Ahimsi – nenasilju i/ili Ishvari Pranidhani – predanosti Božanskom.
Unesite ljiljane u svoj dom, to je cvijet kojim Mjesec vlada, a jelo možete obogatiti sa zelenom salatom ili krastavcima. Nosite nešto u bijeloj ili srebrnoj boji na Ponedjeljak.

ponedjeljak-Traci-Bush-moon-5-5-12
Sandra Petra Pintarić, Dharma Yoga
Izvor http://atma.hr/ponedjeljak/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.