четвртак, 14. март 2013.

Sve blagodati đumbira

Slika zaslona 2013-02-18 u 00.14.59 

Ako me pitate za samo jednu biljku koju bih preporučila svakodnevno koristiti zimi – moj bi izbor bio – Đumbir. Preporučujem ga, za početak, svakodnevno dodavati hrani kao začin. Ogulite ga i nasjeckajte na komadiće, ili još bolje – naribajte, te dodajte u čaj, variva, juhe, sokove… U ove zimske dane vaš će stomak biti jako zahvalan i sretan ako mu što češće priuštite đumbirov čaj. Postoji više načina kako praviti đumbirov čaj – i niti s jednim nećete pogriješiti. Budući da se radi o korjenastoj biljki, neki ga vole naribanog prokuhavati 15 minuta, jer znamo da je generalno pravilo kako korjen ljekovitih biljaka prilikom pripreme čaja najčešće prokuhavamo. Posudu uvijek držite poklopljenu kako bi sačuvali što više eteričnih ulja đumbira od ishlapljivanja. Upravo zbog eteričnih ulja, neki đumbirov čaj ne prokuhavaju nego samo preliju vrelom vodom i poklope. Meni je najdraži čaj od đumbira koji nismo prokuhavali, nego smo sitno nariban đumbir prelili vrelom vodom i pustili da odstoji u poklopljenoj posudi najmanje 2 sata. Što duže to bolje… Vrlo je važno da đumbir nasjeckamo što tanje, najbolji izbor je – ribež. I još ako čaju, uz med i limun dodamo i pola žličice kurkume – dobili smo napitak koji dubinski balansira i liječi cijeli organizam. U ovom tekstu detaljno ću Vam otkriti zašto je đumbir uvijek dobro imati u kuhinji…
Znanstveni naziv: Zingiber officinale
Ayurvedski naziv: Sunthi, Nagara (suhi), Ardraka (svježi)
Efekt na Doše: VK-P+ (suhi), VPK= (svježi)
/ Svježi đumbir pogodan je za sve tri doše, dok đumbir u prahu, zbog izrazito zagrijavajućeg utjecaja na organizam, ne pogoduje osobama s naglašenom Pitta došom /

 Slika zaslona 2013-02-18 u 03.17.58
Djelovanje i upotreba: Đumbir je najbolji lijek protiv viroze i gripe! Energizira cijelo tijelo, a značajno djelovanje ima u ublažavanju probavnih smetnji, ostipacije, proljeva, plinova, podrigivanja, spore cirkulacije… Ublažava simptome kod arteroskleroze, artritisa, mučnine, hemoroida, kod iskašljavanja sluzi (šlajm/phlegm) iz pluća, grčeva, glavobolja/migrena, alergija, srčanih oboljenja (pospješuje rad srca). Koristi se i za ublažavanje menstrualnih grčeva i u svakom slučaju regulira menstruaciju.
Iako pogoduje radu svih organa, kad spomenemo đumbir, prva asocijacija je: probava, pluća i srce.
Izuzetno je djelotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, pogoduje zdravom razvoju tjelesnih tkiva, jača imunitet, te smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i kroničnih bolesti poput dijabetesa.
Slika zaslona 2013-02-18 u 03.09.40
Ne koristiti: U trudnoći (u malim dozama može se korisiti za ublažavanje trudničke mučnine), kod upale kože, visoke temperature, visokog krvnog tlaka, krvarenja, žučnih kamenaca, i ostalih Pitta disbalansa (osobito đumbir u prahu)
S đumbirom nećete pogriješiti, poznat i kao “Univerzalni lijek”- blagotvoran je za sve. Jedan je od najzdravijih začina na svijetu (najviše “sattvic” od svih začina) i svakako ga preporučujem uvijek imati u kuhinji!
Ne zna se koliko je star, jer nikad nije pronađen kako raste u divljini. Potječe iz Indije i Kine, i u drevna vremena bio je iznimno značajan u trgovanju začinima. U 19. stoljeću u engleskim je pubovima bilo popularno imati đumbir u kutu, kako bi ga klijentela dodavala u piće.
Stomak voli đumbir
Đumbir je, uz gore navedena djelovanja i uporabu, izuzetno koristan kod probavnih smetnji. Pospješuje probavne vatre (agni), apsorbira i neutralizira toksine (ama) u probavnom traktu, pojačava izlučivanje probavnih enzima i sokova, uključujući žuć i slinu, te ublažava bolove u stomaku (osobito svježi đumbir). Njegovi sastojci čine crijeva glatkima, te ubrzavaju kretanje hrane – tako smanjuju napuhivanje i ostale neugodnosti. Čaj od svježeg đumbira ublažava bol i kiselinu u želucu, te djeluje protuupalno. Đumbir liječi sve probavne poteškoće. Vrlo je učinkovit u čišćenju organizma od parazita i bakterija, ubija patogene bakterije i pogoduje razvoju dobrih bakterija. Takodjer, đumbir 
 čisti toksine iz krvi i limfe

. Slika zaslona 2013-02-18 u 03.11.51

Spašava od glavobolje
Jedan je od najboljih prirodnih ljekova koji suzbija glavobolju/migrenu, osobito u početnoj fazi. Čim počnete osjećati glavobolju, dobro je popiti dvije velike žlice praha đumbira otopljenog u vodi. Moguće je da se kroz nekoliko sati glavobolja ponovo pojavi, tada ponovite postupak s đumbirom.
Snižava šećer, kolesterol, a pomaže čak i kod – raka!

Đumbir, međuostalim, pomaže i kod diabetesa – smanjuje šećer u krvi. U većoj dozi snižava kolesterol. Istraživanja su pokazala da đumbir čak smanjuje širenje stanica obuhvaćenih rakom te ublažava mučnine tijekom kemoterapije.
Ublažava menstrualne grčeve
Blagotvoran je kod poticanja menstruacije i ublažava menstrualne grčeva (topli čaj od svježeg đumbira). Preporučujem piti čaj od svježeg đumbira za balansiranje ženskih organa u cjelosti (2. čakra).
Stop virozi, gripi, artritisu, te hladnim rukama i stopalima

Slika zaslona 2013-02-18 u 03.13.31 

Đumbir (suhi prah) pospješuje površinsku cirkulaciju, stoga se koristi u tretmanima hladnih ruku i stopala. Koristan je u ublažavanju viroze i gripe. Oblozi od đumbira pomažu kod bolnih zglobova (nastalih zbog učestalog ponavljanja istih pokreta). Često se koristi kod artritisa (suhi prah), osobito za hladne i suhe zglobove.
Vrlo je bogat izvor kalcija i željeza. Preporučujem ga, za početak, svakodnevno dodavati hrani kao začin. Ogulite ga i nasjeckajte na komadiće te dodajte u variva, juhe, čajeve, sokove…
Kako prepoznati svježi đumbir?
Svježi đumbir prepoznat ćete po glatkoj, debeloj kori, tamnije smeđoj boji, kvrgast je, čvrst i izgleda kao napuhan.
Gdje raste i od kuda dolazi najbolji đumbir?
Đumbir potječe iz Istočne i Zapadne Indije, te Azije. No, sada već raste posvuda po svijetu. Najkvalitetniji đumbir raste na Jamajci i Havajima, stoga uvijek prilikom kupovine provjerite podrijetlo / sada znate od kuda dolaze najbolji komadi. Nekoliko polaznika mojih radionica kaže da ga uzgaja i kod nas, traži puno vode i bogatu zemlju.
[ NAPOMENE ]
Sveži đumbir i suhi đumbir (u prahu) koristimo u različite svrhe. Svježi đubir je djelotvorniji na površini organizma, đumbir u prahu je energetski puno topliji i kao takav je djelotvorniji za unutrašnjost organizma.
Svježi: potiče perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje. Čisti toksine iz krvi i tjelesnih tekućina. Kod menstrualnih grčeva preporučujem vrući čaj od svježeg đumbira.
Suhi: djelotvorniji kod srčanih oboljenja, čisti sluz i toksine iz pluća, djeluje protuupalno kod artritisa.
[ AYURVEDSKE NAPOMENE ]
Svježi đumbir je bolji za smirivanje Vata doše, bolji je laksativ od đumbira u prahu.
Đumbir u prahu je energetski puno topliji, i kao takav odličan za ublažavanje simptoma Kapha doše, osobito za jačanje probavnih vatri i čišćenje toksina kod Kapha doše.
[ RECEPTI ]
Sirup od đumbira, ukiseljeni đumbir, komprese… I ostali Recepti s đumbirom OVDJE.
Recept za jedan jaaaaako dobar voćno povrtno đumbirasti sok

 

1/2 žlice svježeg đumbirovog korjena
1 svježi limun
5-6 mrkvi
1 oguljena jabuka
Dodajte vodu i izmiksajte svježi sok
Čaj od đumbira
4 žlice naribanog svježeg đumbira
2 šalice vode
1/2 limuna
1-2 žlice meda
1/2 / 1 žličica kurkume (po želji)
Ogulite đumbir i narežite ga na što tanje komadiće, ili izribajte na ribež. Prelijte ga vrelom vodom i pustite da odstoji najmanje 1/2 sata (što duže to bolje). Kada se malo ohladi dodajte med i limunov sok. Ne dodavati med u VRELI čaj !
http://lightofayurveda.wordpress.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.