четвртак, 14. март 2013.

Recepti s Đumbirom

ginger-81001409392 

Kada sam prije par dana objavila tekst o blagodatima đumbira, obećala sam i još nekoliko recepata. Đumbir u svakodnevnom Životu – preporučila bih svakome. Osobito svježi đumbir. Jer pogoduje zdravlju cijelog organizma, svih organa. Dotiče i ozdravlja svaku našu stanicu. Izuzetno je djelotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, pogoduje zdravom razvoju tjelesnih tkiva, jača imunitet, energizira cijelo tijelo, te smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i kroničnih bolesti poput dijabetesa.
Svježi đumbir ima blago zagrijavajuća svojstva, stoga je odličan za osobe s naglašenim Vata i Kapha došama, u umjerenim količinama preporučujem ga i za Pittu. Svježi đumbir preporučujem koristiti još nekoliko mjeseci, sve do ljetnih vrućina. Tijekom ljeta organizam hladimo, pa ćemo rađe posegnuti za, primjerice, mentom.
Za razliku od svježeg đumbira koji je jednako dobar za sve tri doše, đumbir u prahu ima mnogo snažnije zagrijavajuće svojstvo te je stoga dobar za Vata i Kapha došu, a ne preporučuje se Pitta doši jer je za nju pretopao.
Sirup od đumbira, ukiseljeni đumbir, komprese… U nastavku teksta sljede recepti s đumbirom…
Više o blagodatima đumbira možete pročitati OVDJE.
Znanstveni naziv: Zingiber officinale
Ayurvedski naziv: Sunthi, Nagara (suhi), Ardraka (svježi)
Efekt na Doše: VK-P+ (suhi), VPK= (svježi)
/ Svježi đumbir pogodan je za sve tri doše, dok đumbir u prahu, zbog izrazito zagrijavajućeg utjecaja na organizam, ne pogoduje osobama s naglašenom Pitta došom /
Više o ayurvedskim došama i kako ih vratiti u ravnotežu OVDJE.
SIRUP OD ĐUMBIRA
  • 2 šake đumbira, sitno nasjeckanog ili naribanog
  • 1 limun, sok i korica
  • 1 1-2 šalice šećera ili meda
Prelijte đumbir sa 4 šalice vode i zakuhajte. Kuhajte na laganoj vatri 10/15 minuta, odnosno dok se tekućina ne reducira na 3 šalice. Potom procjedite.
Dodajte šećer ili med. Ukoliko dodajete šećer,  možete ga umješati u vrući sok. Limun i med dodajte u lagano ohlađem sok, odnosno čaj, te dobro izmješajte. Ostavite barem pola sata da se sastojci prožmu.
Dobili ste divan sirup od đumbira. Pohranite ga u hladnjaku i popijte kroz 10tak dana.
Ukoliko mu želite produžiti rok trajanja na nekoliko mjeseci, u sirup dodajte 1dcl ruma / samo ako je za odrasle.
UKISELJENI ĐUMBIR

http://lightofayurveda.files.wordpress.com/2013/03/slika-zaslona-2013-03-04-u-05-35-21.png
  •  
  • 120g svježeg đumbira, tanko narezanog
  • 2 žličice soli
  • 1 šalica rižinog octa
  • 3/4 šalice šećera
Posipajte đumbir sa soli, dobro promješajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom dobro isperite sol. Usipajte rižin ocat i šećer u malu zdjelicu, lagano zagrijte dok se šećer otopi. Prelijte otopinu preko đumbira i ostavite preko noći. Pohranite u hladnjaku i pojedite tijekom mjesec dana.

KOMPRESE OD ĐUMBIRA
/ kod grčeva, bolova i slabe cirkulacije /
1-4 šalice svježeg đumbira, sitno nasjeckanog ili naribanog (ili 1 vrhom puna žlica đumbira u prahu) u 2 šalice vode – stavite na vatru da proključa, i tada kuhajte na laganoj vatri 10/15 minuta. Nakvasite pamučnu gazu u otopinu, koja bi trebala biti što toplija, iscjedite i stavite na dio tijela gdje vas muče grčevi, bol ili loša cirkulacija. Prekrijte suhom pamučnom gazom i ostavite dok se ne ohladi. Ponovite 1-3 puta. Završite s hladnom kompresom natopljenom u vodi.
ELIKSIR OD ĐUMBIRA I ČEŠNJAKA OVDJE
ČAJ OD ĐUMBIRA OVDJE.
NAPITAK ZA POTICANJE PROBAVE OVDJE.
Uživajte u đumbiru, koristite ga obilato i svakodnevno ~
Izvor http://lightofayurveda.wordpress.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.