четвртак, 7. март 2013.

Moćne semenke

Ukoliko redovno jedete seme susama, lana, suncokreta i golice, sigurno ćete biti zdravi. Evo i zbog čega.

Seme susama

 
Postoji beli, braon i crni susam. Susam sadrži dve supstance: sesamin i sesamolin, koje spadaju u dijetalna vlakna. U 100g semenki ima 596 kalorija. Bogate su magnezijumom, fosforom, cinkom, gvožđem, selenom, vitaminom E i kalcijumom. Zbog prisustva kalcijuma, dobre su za trudnice, dijabetičare i decu. Susam je bogat proteinima, a u njegovom sastavu se nalazi i lignin koji utiče na snižavanje holesterola. Idealan je za jačanje nervnog i imunološkog sistema, kao i protiv hemoroida, glavobolja i starenja. Listovi susama pomažu kod upalnih procesa, astme, bronhitisa i u prevenciji osteoporoze. Povoljno deluje i na neuredni menstrualni ciklus.

Seme lana

 
Seme lana je najveći izvor lignina i nezasićenih masnih kiselina (omega-3, omega-6 i omega-9). Pored toga, sadrži i magnezijum, gvožđe, kalijum, vitamin E i mnoge druge korisne materije. U 100g semenki ima 492 kalorije. Zbog jakog antikancerogenog dejstva, štiti od moždanog udara, srčanih oboljenja, snižava trigliceride, holesterol i visok pritisak. Dobar je laksativ i ubrzava metabolizam. Pomaže i kod artritisa. Seme lana pruža osećaj sitosti zbog visokog procenta dijetalnih vlakana. Ako se koristi redovno, laneno seme jača srčani mišić i pomaže bubrezim u izlučivanju tečnosti. Svakodnevno treba da ga koriste i osobe koje imaju problema sa prostatom, plućima i debelim crevom.

Seme suncokreta

 
Seme suncokreta sadrži veliki broj dragocenih sastojaka. Pre svega, to je biljno ulje, vitamini – E, B1, B12, A, D6, minerali – magnezijum, mangan, bakar, selen, gvožđe, cink, kalijum, fosfor, kalcijum… U 100g semenki ima 560 kalorija. U sastavu semenki nalaze se esencijalne aminokiseline, i to linoleinska i oleinska. Zastupljena je i folna kiselina. Ove semenke su korisne za kardiovaskularna i maligna oboljenja, kao i za kožu i ekceme. Dobro je grickati semenke suncokreta kod mentalnog naprezanja, pa se preporučuju učenicima i studentima.

Seme golice

 
Seme golice sadrži belančevine, nezasičene masne kiseline, kalcijum, gvožđe, cink, pektin, mangan… Najvipe lekovitih sastojaka se nalazi u zelenkastoj pokožici, pa je stoga ne treba skidati. U 100g semenki ima 554 kalorije. Korišćenjem ovih semenki znatno se smanjuje holesterol zbog prisustva fitosterola. Seme golice je dobar izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Osim toga, ovo seme pomaže u lečenju prostate i kardiovaskularnih bolesti, jača imunitet i koristi se za bolju funkciju mozga.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.