петак, 22. март 2013.

MIRISI LJETA

MIRISI LJETA





Kada dođe ljeto prvo na pamet padne godišnji odmor, more i neka lijepa plaža, ali već sljedeća misao je ono obilje plodova koje ljeto nudi. Nepregledno šarenilo na tržnicama inspirira na isprobavanje svih mogućih varijanti i slatkih i slanih jela: salata i variva, slastica i pikantnih kombinacija s rajčicama ili nježnih složenaca s tikvicama i patlidžanima.


Neiscrpni su izvori koji nam nude kuharice i nepregledna polja net gastronomije, a svakako najomiljeniji i najdraži su recepti i ideje koje nam povjere prijatelji ili ih naslijedimo od baka, teta i mama koje su nam kuhale najdraža jela našega djetinjstva.


Možete se i poigrati s okusima i isprobati neke trendy kombinacije s lavandom u slatkim ili slanim jelima, začinima svježe ubranim u vrtu ili na balkonu, probati pripremiti povrće "na slatko" ili voće "na slano", a što manje termičke obrade i što više svježih namirnica je lajtmotiv svake ljetne kuhinje.


Dajte šansu morskim plodovima svih vrsta, ne štedite na pomidorima u šalši ili brodetu, isprobajte grčke specijalitete s krastavcima i tikvama, pecite morsku ribu u vinu kao da ste u Španjolskoj, prelijte tjesteninu s puno češnjaka i luka kao da ste u Toscani, ubacite mekušcima za društvo pinjole ili pistacije kao da ste u Maroku... A uživajte kao da ste na nekom dalmatinskom otoku pod borom.


Kad dođete do deserta držite se voća k'o pijan plota. Nema toga što ne možete pripremiti od bobica iz šumskog carstva, bresaka iz Neretve, grožđa i smokava sa Korčule.
Marelice i mirisne rane jabuke u svakoj piti će biti neodoljive, a kad dođemo do sladoleda i sorbeta stvar se pomalo otima kontroli. Ako vam se ne da "prčkati" sa strojevima za sladoled ili svaki čas miješati sorbeto u zamrzivaču, naprosto ohladite dobar voćni jogurt i prelijte ga preko komadića voća.


Ako vam se pak čini da ljeto prebrzo prolazi, "zarobite" mirise i okuse u maloj bočici soka ili džema. U hladni zimski dan će vam mirisati kao sunčano jutro u vrtu, a malo likera od crnih ribizli ili višanja ugrijat će vam dušu i u najtmurniji jesenski dan.

Radujte se ljetu i prepustite mirisima obilja i slasti.


Izvor  http://jedozovniduo.blogspot.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.