четвртак, 28. март 2013.

Dubrovačka ljuta naranča

Ljuta naranča oduvijek je krasila dubrovačke đardine i bila gotovo nezaobilazan detalj uz kamene zidove, glorijete, u vrtovima samostana i ljetnikovaca. Danas pozdravlja posjetitelje Dubrovnika u parkovima na zapadnim i istočnim vratima od Grada, posebno u jesen i zimi kad se zimzelene grane ljutih naranača svijaju od zrelih plodova. Za vrijeme dubrovačkih blagdana i festa povijesna jezgra grada se tradicionalno ukrašava lovorovim vijencima dekoriranim ljutim narančama.
 



U vrijeme Dubrovačke Republike, već u 12. stoljeću ljutu naranču moglo se naći na gradskoj tržnici, a ovi sočni plodovi kao i listovi igrali su bitnu ulogu u gastronomiji dubrovačkog kraja onoga doba, zadržavši svoju ulogu i danas. Zahvaljujući svom karakterističnom mirisu i okusu koristila se kao začin u kulinarstvu, darivala dragim osobama i kolendarima, a na dubrovačkim trpezama ljuta naranča je i danas nezamjenljiva uz božićno pečenje. Kuhali su se ljekoviti čajevi od lišća ljute naranče koji su se koristili za ispiranje rana i za olakšavanje probave. Njezino eterično ulje upotrebljava se u industriji parfema, a do danas su sačuvani i recepti za poseban džem od ljutih naranči.
Na Kandeloru, 2. veljače, prigodom otvaranja Feste svetoga Vlaha, pod arkadama Palače Sponza Udruga Deša organizira Dan ljute naranče. Tada se mogu kušati i kupiti delicije od ploda ljute naranče spravljene prema tradicijskim receptima - džem i marmelada od ljute naranče.


Džem od ljutih naranača
Naranče (1kg) dobro oprati. Koru oguliti i u zdjeli ili plastičnoj posudi potopiti u vodu i ostaviti 24 sata.
Iz pulpe (mesnatog dijela) naranče izvaditi koštice i skuhati ih (oko pola sata) u pola litre vode te ostaviti u staklenoj pokrivenoj posudi u hladnjaku 24 sata.
Pulpu razdvojiti na kriške koje treba još prepoloviti te im dodati šećer (1500 grama) i ostaviti pokriveno u posudi 24 sata na sobnoj temperaturi.
Nakon 24 sata koru isprati i izrezati na uske i sitne rezance. Koštice, skuhane u vodi, procijediti (preko plastične cjediljke) i isprati vodom, pa dopuniti količinu od pola litre vode. Pomiješati vodu od kuhanja koštica s pulpom naranči (prepolovljenim kriškama pomiješanim sa šećerom), usitnjenom korom i sokom od tri limuna, pa kad sve zajedno provri, kuhati tridesetak minuta, uz povremeno miješanje.
Kad je džem kuhan, vruć se ulije u staklenke (prethodno zagrijane u pećnici). Staklenke se čvrsto zatvore poklopcima i okrenu naglavce (na poklopac), pa ostave tako 15 minuta, kako bi se poklopac sterilizirao vrućim džemom.

http://visit.dubrovnik.hr/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.