недеља, 10. фебруар 2013.

Tradicionalna kineska medicina

Kažu da su ljepota i zdravlje do 20 godine života –dar prirode, a nakon 40 - veliki rad čovjeka.

Bez obzira na to u kojem tisućljeću živi čovjek, on uvijek želi biti mlad i snažan dugo godina. U povijesti svaki narod je tražio svoj način za očuvanje zdravlja i dugovječnosti, ali za sve ljude na Zemlji najbolji "laboratorij zdravlja" je Majka priroda. Sve što okružuje čovjeka- koristi se u hrani, za liječenje i ljepotu.Najuspješniji u tom pogledu postali su Kinezi. Oni su pažljivo prenosili znanja iz generacije u generaciju, stoljećima su vodili bilješke i tako stvarali ogromni nauk.

b_300_220_16777215_0___images_stories_ljepota.jpgZašto sada širom svijeta postoji tako veliki interes za tradicionalnu kinesku medicinu (TKM)? Zato što načela ove drevne znanosti nisu izgubili svoju snagu niti danas, oni su razumljivi i prihvatljivi za sve narode:

- Ljudski organizam je jedinstvena cjelina koja je povezana s cijelim svemirom.
-Organi i njihove stanice također su međusobno povezani.
- Ljudski život traje dok tijelo ima energiju koja kreće organizmom bez prepreka.
- Energiju koju je priroda dala organizmu da ju  koristiti mora i  nadopunjavati.
-To znači da je potrebno ne liječiti bolesti već obnavljati zdravlje.
Od davnina, kineski carevi su puno doprinosili razvoju medicinske znanosti, proučavali ju i tako ušli u povijest kao "mudraci medicine." Tako je car Shen Nong dobio ime "Yao Wan" - kralj lijekova. Legenda kaže da je on na sebi proučavao djelovanje različitih trava, odabrao je najbolje i opisivao ih.
Još prije naše ere kod Kineza se pojavila riječ "liječnik". U V st. naše ere bila je sagrađena prva bolnica a u VI stoljeću otvorila se prva medicinska akademija u kojoj su četrdeset učitelja poučavali tristo studenta. Oni su proučavali različite discipline, uključujući i dijagnozu srčanog ritma, akupresuru, akupunkturu, biljne lijekove. Zato je znanost o zdravlju i dugovječnost doista nacionalno blago Kine.
Čim su liječili u staroj Kini? Svime što nas okružuje i danas - ljekovitim biljem, mineralima i životinjskim proizvodima.
Po kanonima kineskoj medicine naše tijelo od glave do pete je prožeto kanalima (meridijanima) po kojima se kreće vitalna energija "Chi"( čita se kao Či).Zastoj te energije je početak neke bolesti.Najvažnija je "nasljedna Chi." Ona se prenosi od strane roditelja i čuva se u bubrezima što daje našem organizmu otpornost na različite štetne čidbenike. Nasljedna snaga Chi je potpuno ovisna o zdravlju roditelja.Kinezi su toga jako svjesni i zato čuvaju svoje zdravlje.
Neuredan spolni život, alkohol (uključujući i pivo), „mini“-odjeća koja otvara leđa ( kratke majice, haljine i sl.) smanjuju snagu naše buduće djece, a ponekad dovodi do neplodnosti. Stalni stres, brza i nepravilna prehrana, horor-filmovi (i horor crtići!) su uzrok bolesti jetre, bubrega, osteohondroze, pretilosti, prostatitisa, infarkta, moždanog udara i drugih teških bolesti. Kao rezultat nesklada, u organizmu se pojavljuju bolesti koje moderna medicina ne nalazi uzrok: sindrom kroničnog umora , distonija, epilepsija, rak i dr.
b_300_220_16777215_0___images_stories_kineski_zid.jpgU Kini je pacijenata oboljelih od raka deset puta manje nego u razvijenim zemljama Evrope, a pojava 90-godišnjeg muškarca na biciklu nikoga ne iznenađuje.
Kineski liječnici su vrlo pažljivi u  proučavanju svg nauka i danas, njeguju svoju baštinu i kontinuirano poboljšavaju svoje znanje.
Kineska dijagnostika je definicija ljudskog stanja (prošlosti, sadašnjosti i budućnosti) po pulsu, jeziku, očima, ušnoj školjci, koži i drugim dijelovima tijela. Ako u tijelu " luta vjetar jetre " ili "vatra se podigla gore" - to govori o pretinzultnom stanju. Ako je neispravan rad slezene koja je odgovorna za preradu hrane i akumulaciju „prehrambene Chi"- niti jedna dijeta i liposukcija neće pomoći sačuvati vitku liniju. I kao rezultat toga, dolazi do pojave slabosti, umora, bljedila, suhe kože, lomljivih noktiju, kose, itd. A kineski ljekoviti recepti od kumina, kopra, magnolije i dr. prekrasnih biljaka mogu očistiti crijeva, normalizirati floru i obnoviti peristaltiku.

Kineska narodna mudrost kaže: "Liječenje bolesti kada se ona dogodi je slično kopanju bunara kada kada je osoba već žedna ili kovanju oružja kada je rat već počeo."

http://www.li-west.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.