субота, 16. фебруар 2013.

Srbi izmislili hleb od bundeve

Zdravo i ukusno
06.02.2013., Pripremila Janja Rešćanski
Bundeva ima široku primenu u prehrambenoj industriji. Njeno ulje je veoma cenjeno i zdravo zbog svojih nutritivnih vrednosti. Nedavno je novosadskom Institutu za prehrambene tehnologije pošlo za rukom da patentiraju i prvi hleb na svetu napravljen od jedinstvenog bundevinog brašna.

Srbi izmislili hleb od bundeve

Hranljivo poput mesa, bundevino brašno je vrlo poželjno u ljudskoj ishrani. Zelene je boje i koristi se kao dodatak pšeničnom brašnu. Nastalo je kao nusproizvod od semenki.
Nakon ceđenja ulja iz semena tikve „golice", koja se koristi u stočnoj ishrani, ostatak se melje i pretvara u brašno. Tako nastaje „pogača" koja je veoma bogata hranljivim sastojcima, a koristi se kao stočna hrana. Ubrzo su se tehnolozi dosetili da bi „pogača" bila idealna kao dodatak u ljudskoj ishrani. Tako počinju i prve ideje o hlebu od bundeve.
Nakon brojnih ispitivanja i detaljnih analiza, stvoren je idealan dodatak u ishrani, bogat potrebnim sastojcima koje čovek, na ovim prostorima, slabo unosi. Iz tog razloga novosadski stručnjaci su ovaj bogat proizvod uspeli da „upakuju" u hleb, odnosno u nešto što se svakodnevno koristi u ishrani.
Brašno od bundeve će se ubuduće dodavati crnom brašnu. Hleb napravljen od ove mešavine biće nutritivno idealan. Proizvođači kažu da je interesovanje u pekarskoj industriji ogromno. Počele su i prve proizvodnje hleba i peciva. Uskoro će se ovi proizvodi naći na slobodnom tržištu u zemlji i inostranstvu.
Jedinstveno brašno od bundeve je i zvanično patentirano kao srpski brend.
foto:publicdomainpictures.net

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.