четвртак, 28. фебруар 2013.

Šargarepa protiv aflatoksina

Kikiriki, bademi, pistaći, začini, kukuruz, pirinač, biljna ulja, ljute papričice i krompir samo su neke od namirnica, pored mleka, u kojima može da se nađe aflatoksin.


Stručnjaci upozoravaju da i najmanja količina u dužem periodu može da ugrozi zdravlje, a kad nas već ne štite strogi zakoni, tu su jak imuni sistem i ishrana. Osim toga što je otrovan, aflatoksin je ozbiljan i zato što može da preživi mnoge procese prerade namirnica.
- Štetni efekti aflatoksina na organizam zavise od godina, nivoa i dužine izloženosti, zdravlja i imuniteta, kao i od ishrane. Problemi mogu da se jave i kod unošenja male količine tokom dužeg vremenskog perioda, jer u hrani ne bi smeo da se nalazi ni promil ovog otrova - kaže nutricionista Ljubomir Pfaf.
Laiku se čini da malo aflatoksina iz mleka, malo iz žitarica, šake badema, kesice kikirikija, krompira i kukuruznog hleba na dan povećava rizik od obolevanja. Stručnjaci tvrde da raznolika ishrana uz povećan unos šargarepe, celera i peršuna jačaju imunitet i omogućavaju organizmu da se izbori sa aflatoksinom.

Srbija zasad odoleva prodoru GMO
Afera sa aflatoksinom ponovo je otvorila priču o delovanju u Srbiji GMO lobista koji se zalažu za ulazak genetski modifikovane (GM) hrane i semena na domaće tržište. Savetnik u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran izjavio je da je uvek bilo pokušaja da se ilegalno unesu neke količine GM semena.

Dozvoljeni nivo aflatoksina
Hrana - Aflatoksin - B1 Aflatoksini B1, B2, G1, G2
Bademi, pistaći - 8 - 10
Brazilski orah i lešnici - 8 - 10
Ostalo koštunjavo voće - 2 - 4
Začini, sušeno bilje - 5 - 10
Žitarice - 5 - 10
*U mikrogramima po kilogramu Foto: David Castillo Dominici/Free Digital Photos
 www.b92.net

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.