субота, 9. фебруар 2013.

Obogatite prehranu mirisnim koromačem!

Ovo povrće još i danas zbunjuje mnoge kontinentalce, ali i ljude s obale, navikle na samonikli koromač tanke, tvrde stabljike. Uzgojeno povrće ima plosnato zadebljanje na dnu stabljike, blizu korijena nalik na luk.
Zadebljanje se upotrebljava za jela samo ili u kombinacijama. Sirovi koromač izvrstan je dodatak ili sastojak salata, a kuhan se obično jede s nekim preljevom. Odaberite lijepe bijele "lukove", odrežite dio s korjenčićima pa ćete lako oljuštiti vanjske, oštećene "listove". Njih možete upotrijebiti kao začin juhi. I kuhan i sirov koromač lako je probavljiv, lagan i bogat kalcijem. Lišće se upotrebljava sirovo ili kao dodatak kuhanim jelima.
10 dag koromača sadrži:

k

0,45 g željeza
24 mg natrija
27 mg kalcija
258 mg kalija
24 mg fosfora
63,5 mg vitamina C
0,0137 vitamina B 1 i B 2
0,312 mg vitamina P
30 kalorija 

Isprobajte koromač na provansalski način

Potrebne namirnice:
1 kg koromača
25 dag rajčica
4 žlice slatkog vrhnja
13 dag kuhane šunke
10 dag šampinjona
8 dag maslaca ili margarina
1 žličicu škrobnog brašna
sol, papar, maslinovo ulje
Priprema

k


Odrežite s koromača donji dio sa korjenčićima. Pristavite veći lonac slane vode. Kad provri, stavite kuhati koromač. Dok se kuha, očistite šampinjone, narežite ih na tanke ploškice i propirjajte na maslacu.
Rajčice operite, sitnije narežite, ispirjajte na ulju. Kad se ohlade, protisnite ih. Oljuštite i nasjeckajte 1 režanj češnjaka.
Pristavite protisnutu rajčicu, umiješajte škrobno brašno otopljeno u malo vode, vrhnje i češnjak. Posolite, popaprite. Miješajući, kuhajte 5 minuta. Šunku narežite na kockice pa sa šampinjonima umiješajte u umak od rajčice.

Skuhani koromač ocijedite, narežite i poslažite na zagrijani pladanj. Zalijte ga s 5 dag otopljenog maslaca i prelijte umakom. Nasjeckajte lišće koromača i pospite po jelu.
http://www.ordinacija.hr/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.