петак, 1. фебруар 2013.

Heljdine kore

u štrudlopiti s gljivama i porilukom, Petrin poklon iz Novog sada! 
Foto: Sanjin Kaštelan
Kore od heljde se za sada ne mogu nabaviti u Hrvatskoj, koliko znam, ali zato ako imate koga u Novom Sadu ili vas put nanese - svakako ih naručite/kupite.

Jedan tako malen dodatak u receptu kojega već radim zatvorenih očiju, a tako značajan!

Foto: Sanjin Kaštelan
Hruskavost, tekstura, okus, brzina kojom se ispeku čine ih neodoljivima ;)

Foto: Sanjin Kaštelan
Ako još uz štrudlopitu poslužite salatu od mladog špinata, s kozjim sirom, bobicama nara i bučinim uljem poželjet ćete tako blagovati svaki dan!

Do isteka zaliha heljdinih kora ;).

za protvan štrudlopite

2 heljdine kore
1/2 šalice jogurta
1/2 šalice kiselog vrhnja
200 g svježih bukovača
1 nasjeckani poriluk
papar
sol
bučino ulje
rastopljeni maslac i malo vode za premazivanje kora


Zagrijte pećnicu na 220 C.

U posebnoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i jogurt s malo bučinog ulja i prstohvatom soli.

U tavi lagano ispecite gljive na poriluku s malo papra, soli i bučinog ulja.
Protvan obložite masnim papirom i stavite prvu koru koju dobro namastite maslacem i poškropite mlakom vodom.

Po kori ravnomjerno rasporedite gljive s porilukom i prelijte smjesom od vrhnja i jogurta. Prekrijte drugom korom koju opet premažite rastopljenim maslacem i poškropite vodom. Ponavljajte sve do isteka zaliha (ja sam napravila tanku štrudlopitu od dvije kore).

Stavite u pećnicu i pecite 20 minuta dok se gornja kora lagano ne zažuti/posmeđi i počne izgledati hruskavo.

Foto: Sanjin Kaštelan
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi

Foto: Sanjin Kaštelan
Napravite salatu od mladog špinata s kozjim sirom, bobicama nara, orasima i začinite je cijeđenim sokom limuna, mandarine, soli i bučinim uljem

Foto: Sanjin Kaštelan
Štrudlopitu narežite na veće kvadrate i poslužite


Foto: Sanjin Kaštelan
Hruskajte uz salatu i čašu kakvog dobrog crnog vina 

  Izvor http://sjediijedi.tportal.hr/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.