четвртак, 24. јануар 2013.

Zašto je đumbir uvijek dobro imati u kuhinji?

Đumbir ima višestruki učinak na zdravlje i cijeli organizam. Preporučujem ga, za početak, svakodnevno dodavati hrani kao začin. U ove zimske dane vaš će stomak biti jako zahvalan i sretan ako mu što češće priuštite đumbirov čaj! Ogulite ga i nasjeckajte na komadiće te dodajte u čaj, variva, juhe, sokove…
Znanstveni naziv: Zingiber officinale
Ayurvedski naziv: Sunthi, Nagara (suhi), Ardraka (svježi)
Efekt na Doše: VK-P+ (suhi), VPK= (svježi)
Djelovanje i upotreba: probavne smetnje, plinovi, podrigivanje, spora cirkulacija, arteroskleroza, artritis, mučnina, iskašljavanje sluzi (šlajm/phlegm) iz pluća, grčevi, glavobolja/migrena, srčana oboljenja (pospješuje rad srca). Koristi se kod ublažavanja viroza, menstrualnih grčeva i hemoroida.
Iako pogoduje radu svih organa, kad spomenemo đumbir, prva asocijacija je: probava, pluća i srce.


Ne koristiti: U trudnoći (u malim dozama može se korisiti za ublažavanje trudničke mučnine), kod upale kože, visoke temperature, visokog krvnog tlaka, krvarenja, žučnih kamenaca, naglašenih Pitta disbalansa (osobito đumbir u prahu)
Preporučena doza i načini korištenja: Kapsule, čaj, sok, ili u hrani. Do 500mg dnevno (K.P.Kalsha)
Preporučujem prije upotrebe konzultirati se s Ayurvedskim terapeutom radi određivanja dnevne doze i načina upotrebe.
S đumbirom nećete pogriješiti, poznat i kao “Univerzalni lijek”- blagotvoran je za sve! Jedan je od najzdravijih začina (najviše “sattvic” od svih začina) i svakako ga preporučujem uvijek imati u kuhinji!
Ne zna se koliko je star, jer nikad nije pronađen kako raste u divljini. Potječe iz Indije i Kine, i u drevna vremena bio je iznimno značajan u trgovanju začinima! U 19. stoljeću je u engleskim pubovima bilo popularno imati đumbir u kutu, kako bi ga klijentela dodavala u piće. I kult đumbira je rođen!
Stomak voli đumbir
Đumbir je, uz gore navedena djelovanja i uporabu, izuzetno koristan kod probavnih smetnji. Pospješuje probavne vatre (agni), apsorbira i neutralizira toksine (ama) u probavnom traktu, pojačava izlučivanje probavnih enzima i sokova, uključujući žuć i slinu, te ublažava bolove u stomaku (osobito svježi đumbir). Njegovi sastojci čine crijeva glatkima, te ubrzavaju kretanje hrane – tako smanjuju napuhivanje i ostale neugodnosti. Čaj od svježeg đumbira ublažava bol i kiselinu u želucu. 

 

 (Čaj se obično pripravlja od 4-6 komadića đumbira po šalici, no možete dodati i više vode ako vam je prejak. Zasladite medom i dodajte malo limuna). Takodjer, đumbir čisti toksine iz krvi i limfe!
Spašava od glavobolje
Jedan je od najboljih prirodnih ljekova koji suzbija glavobolju/migrenu, osobito u početnoj fazi! Čim počnete osjećati glavobolju, dobro je popiti dvije velike žlice praha đumbira otopljenog u vodi. Moguće je da se kroz nekoliko sati glavobolja ponovo pojavi, tada ponovite postupak s đumbirom.
Snižava šećer, kolesterol, a pomaže čak i kod – raka!

Đumbir, međuostalim, pomaže i kod diabetesa – smanjuje šećer u krvi. U većoj dozi snižava kolesterol. Istraživanja su pokazala da đumbir čak smanjuje širenje stanica obuhvaćenih rakom te ublažava mučnine tijekom kemoterapije.
Ublažava menstrualne grčeve
Blagotvoran je kod poticanja menstruacije i ublažava menstrualne grčeva (topli čaj od svježeg đumbira). Preporučujem piti čaj od đumbira za balansiranje ženskih organa u cjelosti (2. čakra).
Stop virozi, gripi, artritisu, te hladnim rukama i stopalima
Đumbir (suhi prah) pospješuje površinsku cirkulaciju, stoga se koristi u tretmanima hladnih ruku i stopala. Koristan je u ublažavanju viroze i gripe. Oblozi od đumbira pomažu kod bolnih zglobova (nastalih zbog učestalog ponavljanja istih pokreta). Često se koristi kod artritisa (suhi prah), osobito za hladne i suhe zglobove.
Vrlo je bogat izvor kalcija i željeza. Preporučujem ga, za početak, svakodnevno dodavati hrani kao začin. Ako se sjetite skuhati i čaj, tim bolje! Ogulite ga i nasjeckajte na komadiće te dodajte u variva, juhe, čajeve, sokove… Svježi đumbir prepoznat ćete po glatkoj, debeloj kori, tamnije smeđoj boji, kvrgast je, čvrst i izgleda kao napuhan.
Recept za jedan jaaaaako dobar voćno povrtno đumbirasti sok

 

1-2cm svježeg đumbirovog korjena
1 svježi limun
5-6 mrkvi
1 oguljena jabuka
Dodajte vodu i izmiksajte svježi sok!
Čaj od đumbira
4-6 tanka komada svježeg đumbira
2 šalice vode
1/2 limuna
1-2 žlice meda
Ogulite đumbir i narežite ga na što tanje komadiće (kako bi čaj bio što ukusniji). Dodajte ga u toplu vodu i kuhajte najmanje 10 minuta. Za “jači” čaj, kuhajte ga najmanje 20min, te dodajte i više đumbira. Uklonite s vatre, te kad se malo ohladi dodajte med i limunov sok. Ne dodavati med u VRELI čaj !
 http://lightofayurveda.wordpress.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.