субота, 12. јануар 2013.

Vasilice

Ovaj kolac je obicno baka pravila za srpsku Novu godinu ili praznik Svetog Vasilija…cesto ga pravimo i tokom godine jer je testo vrlo fino, mekano, lisnato i premazuje se sa medom.:))) 



Vasilice 1.

 Sastojci

 

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Kvasac razmutiti u malo toplog mleka sa kasicicom secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.
  2. 2
    Od brasna, pripremljenog kvasca, malo soli i jednog jajeta zamesiti testo sa mlakim mlekom.
  3. 3
    Razviti cetvrtastu koru i premazati 1/3 margarina, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.
  4. 4
    Postupak ponoviti jos 2x, sa odmaranjem od 15 minuta, dok ne utrosimo ceo margarin.
  5. 5 Vasilice – priprema 
    Na kraju, razviti koru debljine 0, 5 cm, iseci je 4 ili vise delova (u ovom slucaju je bilo 6 kvadrata), poredjati u pleh i izbockati viljuskom na vise mesta, ne treba premazivati.
  6. 6
    Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200-220 C oko 20-tak minuta, dok lepo zarumeni.
  7. 7 Vasilice 2. 
    Izvaditi i jos tople ih obilno premazati medom.

Posluživanje

Probala sam da na netu nadjem jos neki slican recept za Vasilice, negde se pravi kao pogaca, ili pita sa orasima, u nekim receptima se premazuje sa medom, u drugima ne…ovaj receptek sam nasledila od bake, ali bih rado saznala kako se priprema i u drugim krajevima, uvek je lepo nauciti nesto novo…:)))

Izvor  http://www.coolinarika.com/recept/vasilice/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.