четвртак, 10. јануар 2013.

Vasilica i krofne sa paricom se prave za mali Božić 13. 1...

VASILICA

Srpska pravoslavna crkva  1. januara po Julijanskom - 14. januara po Greogijanskom kalendaru - proslavlja  tri velika praznika: spomen na Svetog Vasilija Velikog, Mali Božić  i srpsku Novu Godinu. Na taj dan mesi se obredni hleb - Vasilica.


Postoje različiti recepti za Vasilicu i najčešće su lokalnog karaktera. Ovaj recept je u osnovi recept za Božićnu Česnicu (lisnata pogača koju premazujem mašću) samo što Vasilicu punim sirom, da nam godina bude bogata i premazujem medom, da nam godina bude slatka i vesela. U nju se ne stavlja parica. 




VASILICA
(okrugla limeni pleh prečnika oko 26cm)

20g svežeg kvasca
50ml tople vode
pola kašičice šećera i brašna
oko 500g brašna i još 200 - 300g za posipanje i dalji rad
1/2 - 1 kašičica soli (zavisi od slanoće masti i sira)
250ml tople vode
svinjska masti, sobne temperature (oko 300-400g)
250g mrvljenog belog sira (zlatiborski, zlatarski, feta...)
1 kašičica meda i 1 kašika vruće vode


Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u 50ml tople vode. U 250g brašna, dodajte so, nadošli kvasac, 250ml tople vode, postepeno dodajte ostatak brašna (oko 250g), i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo na toplom da se duplira.
Premesite testo. Rastanjite ga na brašnom posutoj podlozi u oblik pravougaonika debljine oko 1cm ili tanje, veličine oko 40x45cm. Premažite mašću, štedeći rubove. Preklopite desnu trećinu preko srednjeg dela, pa levu preko toga. Okrenite testo za 90 stepeni i ponovite postupak, desna trećina preko sredine, pa leva preko toga. Pritisnute ga na nekoliko mesta oklagijom (radi lakšeg tanjenja i istiskivanja vazduha) i ponovo ga rastanjite ponavljajući postupak mazanja i preklapanja još 2 puta. Ako mast počne da probija prilikom tanjenja kroz klobuke testa, odlično, jer će površina biti hrskavija i rustičnija. Samo to mesto pospite brašnom. Svaki put kad je tanjite ona postaje sve neurednija i sve manje možete da je razvučete (tako treba).

Posle trećeg mazanja i preklapanja rastanjite je i ne mažite mašću već pospite komadiće sira po sredini testa. Ako želite okruglu Vasilicu onda polako preklapajte testo preko centra i preko svakog novog preklopa pospite malo sira. Poslednji preklop neka zatvori celu površinu. Podvucite dlanove pod Vasilicu, okrenute je i spustite u namašćen okrugli pleh dimenzija oko 26cm u prečniku. Njena veličina je oko 20cm. Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta.

Ako želite kockastu varijantu onda pospite sir po sredini, i preklapajte kao kad ste je razvijali, a pre svakog preklopa površinu ispod pospite mrvljenim sirom.
Pre stavljanja u rernu spustite par kašičica masti preko nje. Pecite na žici  ispod sredine rerne na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta. Vrelu premažite medom koji ste rastvorili sa malo vrele vode vode. Nemojte preterivati sa medom, kontrast slatkog i slanog  će biti prevelik.

Ako želite veću Vasilicu povećajte količinu vode sa 250 na 350ml i količinu kvasca sa 20 na 30g, pa će to samim tim vući i više brašna.



http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2013/01/vasilica.html

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.