среда, 9. јануар 2013.

Kako izgubiti težinu kad dijete ne uspevaju?

Mnogi od nas pokušavaju da se drže plana raznih dijeta, i obično ne uspevaju u tome. Pritom za neuspeh krivimo sebe ili samu dijetu. Međutim, možete smanjiti težinu čak i kad ne uspete da se držite dijete, i to samo ako promenite pristup mršavljenju.

Utvrdite prave razloge vaše želje da izgubite težinu i počnite odatle. Motiv je veoma važan.
Programi dijete ne obezbeđuju trajni gubitak težine, sem kad osoba odluči da trajno promeni stil života jer su prethodne prehrambene navike narušavale njeno zdravlje.
Morate biti svesni toga da možete smanjiti težinu bez strogih dijeta, i pritom imati dugotrajne efekte mršavljenja.
Sledi nekoliko saveta koji će vam sigurno pomoći u nameri da na zdrav način i bez mnogo napora postignete rezultate koji su trajni:
Korak 1

Izbegavajte drastične i iznenadne promene u ishrani i nerealna očekivanja od vežbanja.
Da bi se videli rezultati mršavljenja potrebno je da prođe određeno vreme, a kako nam je svima poznato, manje nam treba vremena da se ugojimo nego da smršamo.
Vaša očekivanja uvek treba da budu realna. Tako ćete izbeći razočaranja i nećete lako posustajati pred nerealnim ciljevima koje ste sami sebi nametnuli.
Težina se najzdravije gubi postepenom progresijom režima vežbanja, i istovremenim postepenim smanjenjem unosa kalorija na dnevnoj bazi.

Vežba takođe produkuje endorfin, hormon sreće, zbog kog se osećamo dobro i opušteno posle vežbanja.
Dok vežbate, razmišljajte o svim dobrim posledicama koje iz toga proizilaze. Razmislite o tome zašto jedete previše hrane, ili se hranite nezdravo, i rešite čvrsto da to promenite.
Treba da imate u vidu da time sebi činite dobro, i kada zdravim načinom razmišljanja budete postigli zadovoljavajuće rezultate, teže ćete se vratiti nezdravom načinu života.

Korak 2
Odbijajte da nazivate svoj plan mršavljenja dijetom. Dijeta je reč koja nas asocira na izgladnjivanje i isključivo lišavanje naših omiljenih poslastica i jela. Samo treba da jedete razumno i umereno. Smanjite unos brze hrane, slatke hrane i skrobnih ugljenih hidrata na dnevnoj bazi i zameite ih drugim namirnicama koje volite i koje će vas učiniti zadovoljnim, bez osećaja gladi i uskraćenosti za zadovoljstvo koje hrana pruža.


Korak 3

Ne treba da budete robovi kontrole ishrane.
To će samo povećati želju u trenucima slabosti da se prejedete onoga što vam tako fali, a uskraćivali ste sebi neko vreme.
Povremeno dozvolite sebi da se prepustite. Nagradite sebe svake nedelje za to što ste poboljšali sopstvenu ishranu. To podrazumeva da možete jednom nedeljno sebe častiti hot dogom, picom, ili čak parčetom čokoladnog kolača, što će znatno pomoći da ublažite vaše žudnje ako ste sladokusac.
Planovi dijete koji su restriktivni donekle su
prihvatljivi za kratkoročne ciljeve i za kratkotrajnu upotrebu, ali nisu razumni za očekivanje održavanja efekata dugoročno. Takođe predstavljaju svojevrsni šok za organizam, i treba ih izbegavati.


Korak 4

Jedite razumno, što znači da treba jesti manje porcije. Suština je da treba izbegavati osećaj gladi, koji nas po pravilu vodi nezdravim rešenjima i prejedanju.
Zato treba jesti četiri do šest manjih obroka dnevno, umesto dosadašnja 2 ili 3. Tako ćete osećati sitost ceo dan, a metabolizam će održavati svoju brzinu, jer će uvek imati određenu količinu hrane da svari.
Izbalansirajte hranljive materije koje su neophodne vašem telu konzumiranjem svežeg voća i povrća i mesa bez masnoće u većini vaših obroka.
Možete večerati pečeni krompir, ali ne punite ga pavlakom, sirom ili slaninom.

Treba da imate u vidu da samo smanjenjem konzumiranja  kupovnih sokova, gaziranih pića, peciva, pržene i masne hrane možete da postignete vidljve rezultate.

Najvažnije je da budete strpljivi. Promene navika u ishrani se ne postižu preko noći, i zato ne prezajte ni od neuspeha. Bitno je da ne odustajete u svojoj nameri da poboljšate kvalitet života i obezbedite sebi dugoročne efekte kojima ćete biti zadovoljni.

planeta zdravlja

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.