понедељак, 14. јануар 2013.

Bogojavljenske pihtije

Pihtije se tradicionalno u krajevima iz kojih poticem kuvaju dan uoci Bogojavljenja, 19.januara. neizostavne su uoci sutrasnje slave sabora svetog Jovana. Ne stavlja se u njih nikakvo povrce, one su same po sebi ukras trpeze. dakle, kuvaju se na Bogojavljensku noc, a jedu cim se stegnu…Posto je zima, to bude brzo :) 


Sastojci

Broj osoba:
10 osoba
  •  3 suve svnjske nozice
  •  3 sveze svinjske nozice
  •  1 teleca noga (da bi bihtije bile bistre)
  •  1 kesica bibera u zrnu
  •  po ukusu soli
  •  3 glavice belog luka
  •  po zelji par svinkskih usiju i repova, i ko voli bogatije, jedna svinjska kolenica

Priprema

Vrijeme pripreme:
240 min
  1. 1
    Ocistiti sve sastojke, staviti ih u veci lonac, naliti vodu i dodati zacine
  2. 2
    Na tihoj vatri pihtije kuvati 4 – 5 sati, zavisi od kolicine i starosti mesa.
  3. 3
    Skupljati povremeno penu i skidati masnocu koja se cediljkom moze “uhvatiti”
  4. 4
    Kad meso pocne da samo otpada s kosti (podignete komad, protresete na varjaci i ako samo pada, to je to ) , pihtije su kuvane. Videcete da je i tecnost lepljiva.
  5. 5
    Lonac skinuti s vatre, staviti da se stalozi.Kad se prohladi, ponovo skup[iti mast sa povrsine
  6. 6
    Procediti kroz gusto sito, meso i kosti ostaviti sa strane, i iskidati ih na osrednje komade, ne suvise sitne
  7. 7
    Meso rasporediti u dublje tanjire, po zelji naseckati belog luka i naliti procedjenu tecnost.
  8. 8
    Za nekoliko sati , pihtije ce se stegnuti.Iseci ih na kocke, po zelji posuti alevom paprikom i sluziti kao hladno predjelo.

Posluživanje

U novije vreme pihtije se razlivaju u kalipe za mafine, kuglof i srneca ledja, rezu se i redjaju na ovale kao sastavni deo ordevera, sa rolatima i ostalim slanim djakonijama. Mi vise volimo po starinski…Kad ih u tanjiru isecemo na kocke, pa onda uz proju, nikad kraja :)
I da..Niko kao dete ne voli i ne jede pihtije. To dolazi s godinama :)
P.S.Slika nije moja, ali isprobavam, iskoro dolaze moje. :)


 http://www.recepti.rs/recept.asp?link=23999

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.