петак, 21. децембар 2012.

Šafran – kralj začina

šafranZačin šafran je poznat od davnina.
Koristio se još u Mezopotamiji prije 5000 godina, spominjan je i u Bibliji.
Šafran je simbol  mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog.

Naziv je dobio po perzijskoj riječi za'faran, što u prijevodu doslovno znači "budi žut".

Na glasu je kao najskuplji začin na svijetu.

Šafran (lat. Crocus sativus) se dobiva od biljke iz porodice Iridacee koja ima kratku sezonu cvata - samo tri tjedna u godini. Proces proizvodnje ovog začina je mukotrpan, pa mu se cijena po gramu kreće između 4 i 14 eura.

Šafran je iznimno cijenjen začin koji se koristi u gotovo cijelom svijetu, a često ga nazivaju i “kraljem začina”.

Iako je najpoznatiji kao začin, zbog svoje specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe.

Obično se koristi tučak šafrana, ali u medicinske svrhe mogu se koristiti i latice ove biljke.


Ljekovita svojstva šafrana


Šafran ima dugu povijest medicinske upotrebe, a spominje se čak i u najstarijim ayurvedskim spisima.

Primjerice, šafranov čaj koristi se za liječenje depresije. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog čaja, ali i samog začina potiče osjećaj sreće.

Istraživanja potvrđuju da je njegov antidepresivni učinak usporediv s antidepresivom Prozacom, budući da podiže razinu serotonina u mozgu.

Ovaj začin ima i antikancerogena svojstva - tvari krokin, šafranal i pikrokrocin iz šafrana sprečavaju rast stanica raka.

Šafran se koristi za poboljšanje cirkulacije i liječenje modrica. Također, regulira razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Ovaj začin pomaže u liječenju ateroskleroze, artritisa i astme.

Šafran poboljšava vid i uspješno neutralizira najčešće uzroke slabog vida i sljepoće kod starijih osoba.

Ovaj začin jača imunitet i produžuje vitalnost. Njegov sastojak šafranal moćan je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala - spojeva odgovornih za starenje stanica.

Šafran ublažava predmenstrualne tegobe i umiruje bol u trbuhu.

Koristi se kao lijek protiv oboljenja bubrega, regulira probavu, otklanja glavobolje, migrene i vrtoglavice.

Učinkovit je i u liječenju akni, bradavica i drugih kožnih tegoba. Ublažava grčeve, a može se koristiti i kao diuretik.

Premda su istraživanja pokazala veliku ljekovitost šafrana, preporučuje ga se uzimati samo u malim količinama - do 200 mg dnevno.

Šafran...

  • pomaže kod anksioznosti i depresije
  • ima antikancerogena svojstva
  • regulira razinu kolesterola i triglicerida
  • prirodan je afrodizijak
  • čuva zdravlje očiju
  • štiti od slobodnih radikala
  • ublažava menstrualne tegobe
  • pomaže kod mnogih kožnih problema
  • jača imunitet i produžuje vitalnost


Primjena u kulinarstvu


Premda je u prošlosti korišten kao lijek i bojilo, danas se šafran najviše primjenjuje u gastronomiji.

Intenzivnog je mirisa, blago gorkastog okusa, a već četvrtina čajne žličice dovoljna je da bi jelu dala aromu i boju.

Šafran koji se nalazi u prodaji pakiran je u vrlo malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili mrvljen.

Čuva se u dobro zatvorenim posudama na tamnom i hladnom mjestu, a rok trajanja mu je tri godine od dana pakiranja.

Najčešće se primjenjuje u pripravi slatkiša i jela s rižom. U Italiji njime začinjaju rižoto Milanese, dok Španjolci njime obogaćuju okus svog tradicionalnog jela paelle.

Šafran se dobro slaže s povrtnim juhama, krumpirima i paprikom.

Zbog svoje specifične žute boje zauzima posebno mjesto među začinima koji se koriste za bojenje peciva ili sira.


Recept - smeđa riža sa šafranom


Sastojci
  • 3 žlice djevičanskog maslinova ulja
  • 100 g crvenog luka
  • ½ žličice mljevenog korijandera
  • ½ žličice naribanog muškatnog oraščića
  • ½ žličice mljevenog kardamoma
  • 1 žličica šafrana
  • 500 g basmati smeđe riže
  • 1 L vode
  • sol

Priprema
 

  1. Na zagrijanom ulju, na laganoj vatri popecite luk i sve začine, osim šafrana.
  2. U posebnoj posudi zgnječite šafran i dodajte ga luku.
  3. Kratko pirjajte, dodajte opranu rižu i vodu.
  4. Kuhajte još 35-40 minuta u polupokrivenoj posudi na laganoj vatri.

Poslužite sa sezonskom salatom. Prije posluživanja, jelo poklopite i ostavite da odstoji 5–10 minuta.


 http://www.alternativa-za-vas.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.