понедељак, 31. децембар 2012.

„Pomiriti se sa sobom“

Život je škola Ljubavi


Sve u Kosmosu podleže Zakonu uzroka i posledice. I na Zemlji se ne dešava ništa van tog Zakona. Naši sadašnji životi, to jest, mnogo toga što nam se događa, posledica su našeg delovanja iz prethodnih života.
Mi jesmo stvorenja koja imaju slobodnu volju, ali se naša slobodna volja u suštini svodi na izbor između dva životna puta: da li će nam ljubav ili egoizam postati smisao života.

Zapravo, biramo između puta dobra i puta zla. Kada ljubav postane smisao života, to će značiti da se školovanje na Zemlji približilo svom kraju.Za svako stanje kroz koje se prolazi postoji karmički razlog i on ima samo jednu svrhu - da nam se svest sve više razvija. Nema života koji će se odvijati u spletu okolnosti pod uticajem slučaja.

Svaki život je rezultat određenih karmičkih uzroka i razloga. I oni koji su na svet došli slepi, gluvi, ili i slepi i gluvi, ili na druge načine retardirani, nisu takvi rođeni zbog sticaja okolnosti. Za njihovo stanje postoji karmički razlog; potrebno im je neophodno iskustvo koje može da nastane samo takvim hendikepom. Isto važi i za one koji zbog ranije učinjenih dela prolaze kroz iskustva veće ili manje izdvojenosti iz uobičajene stvarnosti, stanje koje se zove "duševna bolest". Stalno ćemo prolaziti kroz različita iskustva iz života u život, dok ne shvatimo istinsku svrhu našeg postojanja.

Dugovi se moraju platiti

Kao prvo, moramo da odužimo dugove, doživljavajući posledice onih dela koja smo počinili u ranijem životu, to jest, da iskusimo (proživimo) stanja koja smo drugima prouzrokovali. Tu je i uticaj nebeskih tela na naš život, zatim genetsko nasleđe koje je predodredilo našu biološku građu. Postoje i uslovi koje nam nameće i naše socijalno stanje, koje je takođe dobrim delom posledica nastala usled onoga što je učinjeno u prethodnom životu. I kalendarsko vreme (horoskopski znak) našeg dolaska u fizički svet je određeno, jer se, prema nekim tvrdnjama, naše novo rođenje poklapa sa datumom, satom i minutom, zapravo trenutkom, kada je nastupila smrt našeg fizičkog tela u prethodnom životu.

Sudbina je ipak u našim rukama


Ako nam je već od prvog trenutka u novom životu sve ovo predodređeno i van naše volje i uticaja, šta je još ostalo što mi možemo da učinimo, osim da se prepustimo sudbini?
Prepuštanje sudbini uopšte nije to što se od nas očekuje. Od nas se zahteva da "sudbinu" uzmemo u svoje ruke.
Božanska Stvarnost želi da radimo na uvećanju naše duhovne svesnosti i da život koji živimo prihvatimo kao školovanje. Uz to, da pomažemo i drugim ljudima da im život postane lakši. Zapravo, da nam ceo život protiče u trudu da postanemo bolji ljudi.
Ako se tako postupa, stari dugovi uglavnom bivaju otplaćeni, kao što će, ako postoje, i vrlo nepovoljni karmički faktori, oni biti ublaženi. Zakon uzroka i posledice omogućava da se dobrim delima otplati, ili umanji, karmički dug.

Što si posejao…

Sudbina sa lošim posledicama ostaje da važi za one koji nisu krenuli putem duhovne obnove i oni će morati da iskuse ono što su drugima činili. Oni koji su u prethodnom životu načinili nekog žrtvom svog nasilja, u sledećem životu sami će postati žrtve nasilja; oni koji su bili lopovi, postaće žrtve lopova; oni koji su činili pakosti, osetiće pakosti; oni koji su nekoga osakatili, sami će biti osakaćeni; oni koji su sticali bogatstva na račun potlačenih, biće potlačeni i siromašni; oni koji su drugima prouzrokovali duševnu bol i patnju, u sledećem životu moraće da osećaju isto...


Patnja uči samilosti

Jedna iskonska mudrost kaže: "Nikada nešto nije toliko loše, da iz toga neće izaći i dobro". Dobro, naznačeno u ovoj mudrosti, odnosi se upravo na iskustvo koje smo stekli prolazeći kroz nedaće koje će sigurno doprineti da postanemo bolji ljudi. Teško je, na primer, poverovati da će jedan normalan razum koji je doživeo patnju želeti da drugima nanese istu takvu patnju. Iskustvo doživljene patnje budi saosećanje i samilost, osećanja koja se mogu probuditi u svakom ljudskom biću.
Kada duhovni tragalac spozna istinu da i ono najgore što nam se događa samo omogućuje brži razvoj naše svesti, sam život postaje mnogo lakši, pošto shvatimo svrhu takvog života; postalo je jasno da je život školovanje koje ima za cilj da učenika načini savršenim bićem - a ne, kako mnogi veruju, da je život samo vreme do smrti koje bi trebalo iskoristiti da bi se što lakše i lepše živelo.

Proizvod Božanske ljubavi

Božanska Milost pruža mogućnost da kroz životne nedaće ne moramo da prolazimo na najteži način. Naime, ako patimo i ako smo nesrećni, možemo takva stanja da ublažimo, štaviše i da ih otklonimo - ako u toku tekućeg života izazovemo drugačije posledice od onih koje smo ranije izazivali. Te nove posledice, kojima će se neutralisati stari dugovi-posledice, nastaće kada u našim mislima i postupcima preovlada ljubav. Kada dostigne određenu zrelost, duhovnom tragaocu postane jasno da je Zakon uzroka i posledice proizvod Božanske ljubavi i da je sam taj Zakon najveća moguća Božanska Milost.

Preuzeto iz novog, proširenog izdanja knjige „Pomiriti se sa sobom“ Dragiše Milovanovića

http://www.krunet.net/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.