субота, 15. децембар 2012.

Novogodisnje carolije

Novogodisnji praznici se polako priblizavaju a sa njima i razni obicaji. Jedan od obicaja je i ukrasavanje novogodisnje jelke kao i pravljenje vencica i stonih aranzmana. U Srbiji se tokom novogodisnjih i bozicnih praznika, posece oko dva miliona mladih stabala jelke i smrece starih od pet do deset godina. Porazavajuce je to sto se mnogo jelki bespravno sece i sto na jednu jelku sa busenom idu tri secene. Da bi se jelka mogla poseci trebaju posebne dozvole a jelke koje su u prodaji treba da imaju poseban zig i odpremnicu o poreklu i starosti. Jelke zato treba kupovati samo na proverenim mestima i to samo sa busenom, plasticne ili nekih drugih materijala koje mogu da traju godinama.
Ove simpaticne jelke su napravljene od lima i bez vecih problema se mogu uklopiti u svaki enterijer.





    




Repromaterijal za pravljenje novogodisnjih aramana mozete i sami da obezbedite. Za pocetak evo nekoliko jednostavnih ideja Very Happy


Enlarge this image Click to see fullsize


Kora od cimeta, suseno voce ili zvezdice od kore drveta su extra detalji koje nije tesko nabaviti.
Koru od cimeta mozete pronaci u mnogim prodavnicama. Moja preporuka je da nabavite ako je moguce duze kore posto ih tad mozete skracivati na zeljenu duzinu.


Enlarge this image Click to see fullsize


Fora sa cimetom je u tome da se samo treba sa vremena na vreme poprskati sa malo vode i tad ce lepo da mirise.

  

Jabuke, limun ili narandza ce novogodisenjem aranzmanu dati posebnu toplinu. Voce mozete osusiti ako ga osusiti u rarni. Na papir za
pecenje kolaca pasporediti kolutove voca i ukljuciti da rerna radi najslabije oko 1
sat . Vrata trebaju biti malo otvorena. Voce je potrebno
okrenuti da se bolje osuse a od debljine kolutova zavisi vreme susenja. Mikroralasna pec moze isto da posluzi za susenje voca. Izmedju dva papira stavite voce i susite 1 min. tad proverite dali je suvo. Suve izvadite a ostale susite 20 sekundi.








Enlarge this image



Enlarge this image
       

Jedan od neizbeznih detalja u novogodisnjim aranzmanima su i svece. Na netu sam naisao na ovo zanimljivo resenje kako da se svece jednostavno a neobicno postave u aranzman.





Aranzmani sa svecama izgledaju elegantno ali zelenilo koje je upotrebljeno za izradu aranzmana lako moze da se zapali od plamena svece. Jednostavno resenje su case u koje se postave svece.



 
Enlarge this image


Enlarge this image


Enlarge this image

  




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.