петак, 7. децембар 2012.

Dendroterapija - lečenje drvećem ili uz pomoć drveća

Dendroterapija je metod lečenja i profilakse koji koristi isceliteljske osobine drveća. Većina ljudi, pa i lekara, čak i ne podozreva da praktično svekoliko drveće (isključujući topolu, jovu i divlji jorgovan) nesumnjivo poseduje lekovitu snagu – dovoljno je, naime, da se prosto prislonite uz njegovo stablo. Drveće je u stanju da leči psihička rastrojstva, da stimuliše rad srca, aktivira razmenu materija u organizmu... poznato je takođe isceliteljsko delovanje drveća na lečenje glavobolja i otklanjanja posledica stresa, a već samo ove njegove osobina dovoljne su da dendroterapiju preporuče i istaknu kao jednu od vodećih terapija našeg vremena (i, reklo bi se, jednu od najpristupačnijih).

VODIČ KROZ DENDROTERAPIJU


O „darodavcima“ i “kradljivcima“ energije

Postoji drveće koje daje, a i ono koje oduzima energiju. Sve je u prirodi izbalansirano, vođeno mudrom rukom Tvorca, te nemojte žuriti sa zaključkom da su samo darodavci dobri, a da se sa „oduzimačima“ –„kradljivcima“, „vampirima“, kako ih nepravedno zovu, treba radikalno obračunati. Kao što nije moguće stalno udisati vazduh, ili stalno biti budan, tako nije dobro stalno nakupljati energiju: postoje trenuci kada je, naročito onu „prljavu“, treba izbaciti. I, kome da se obratimo? Upravo drveću koje ume da upije sve ono što nam ne treba. Topola je pravi primer za to. Koristi se za pročišćavanje energetskih kanala, oslobađa čoveka glavobolje, upala i razdraženosti. Zato je topola toliko dobro prilagođena i buja upravo u velikim gradovima, oko fabrika i otpadnih voda. Ali, najveću „hranu“ topola dobija od naših nelagoda, nemira, negativne energije, koju upija kao sunđer. Dok šetate obalom reke, i ne znate šta ste sa sebe „zbacili“ u hodu. A topola, koju s pravom nazivaju gradskom energetskom deponijom ili kanalizaacijom, prima sve to i raste sve više... Rjabina – jarebika, divlja oskoruša i čerjomuha su takozvani „slabi“ upijači i koriste se kod depresije – naročito njihovi komadi, kao kod i manjih tumora. Jele su dobre za rasterećenje od razdražljivosti i umora. Dovoljno je čak da jednu jelinu šišarku držite malo među dlanovima i već te se osloboditi negativne energije. Ako posadite jele po obodu svog imanja, njihova energetika će postati pravi moćni štit koji brani vaš dom od negativnih delovanja spolja.
Biokorektori

Sami, u domaćoj radinosti, možete da napravite plošku za lečenje. Izaberite stablo ili grane zdravog, dugovečnog drveća, posebno ako je stajalo sa strane, izvan šumskog masiva. Za stan u gradu trebaju vam ploške veličine 8 – 15 cm u prečniku. Kada ih presecete, ostavite ih da se suše zaštićene od direktnog sunčevog svetla. Ovakvi bio-korektori, to jest ispravljači našeg bio-polja mogu da emaniraju svoju energiju 2 – 3 godine, posle čega ih treba zameniti novim, svežim. U našoj zemlji za sada nema ovakvih ploški, ali u inostranstvu se mogu nabaviti u dendrološko-naturopatskim centrima.

Kako pristupiti lečenju?

Prvi način je neposredno komuniciranje – opštenje sa drvetom, ali treba ipak znati sledeće: svako drvo ima takozvane „hranilice“ koje su najpogodnije za razmenu energije. Te zone su smeštene odmah uz koren, ukoliko se on nalazi iznad zemlje, ili oko moćnih jakih grana. Zapamtite, tih zona nema oko suvih grana.

Da biste se oslobodili depresije, opšteg umora, i da biste podigli tonus, potrebno je da sednete pored drveta i da se opustite. Zatvorenih očiju provedite nekih 5 – 30 minuta u blizini navedenih zona. Tonus i raspoloženje se podiže za 20 minuta sedenja ispod lipe. Što je drvo starije, tim jače deluje na čoveka i tim manje vremena je potrebno da se postigne isceljujući efekat. Za vreme seanse treba da se potrudite da osetite – ili bar postanete svesni – da se dešava razmena energije.
Ako imate neki konkretan problem, ukoliko je to moguće dodirnite drvo upravo tim delom tela. Na primer, ako vas boli glava, naslonite čelo na topolu. Kod srčanih smetnji, „grlite“ hrast tokom 10 – 15 minuta, a ako imate neko plućno oboljenje – prionite uz bor. Suvišnu razdražljivost predajte topoli tako što ćete se potiljkom nasloniti na nju jedno 5 – 7 minuta, ne duže. Varikozne vene lečite tako što ćete sesti licem prema drvetu, da kolenima dotičete stablo. Najbolje od svega je sesti između dva jelova stabla. Naravno, u iste svrhe možete upotrebiti i ploške. Seansa traje oko 15 minuta, do 4 puta na dan, sa pauzama od po najmanje pola sata.

U svakom slučaju, nije potrebno da se seansa isceljenja drvetom produži više od pola sata.

Finese

Razne vrste drveća imaju različite periode odmaranja i bujanja. Zimi se energetski potencijal kod lisnatog drveća smanjuje za 50 – 70%, a kod zimzelenih vrsta za 15 – 25%. Izuzetak je jela, koja je aktivna u bilo koje doba godine.

Vrlo moćni potencijal ima sve plodonosno drveće u periodu cvetanja. Najbolje je opštiti sa drvećem rano ujutru i u periodu od 16 – 19 sati, kada je njihova energetska razmena maksimalna. Uveče se može dogoditi da vam suvišna energija razbije san. I, kao i uvek, postoji izuzetak: kleka je sjajno snotvorno sredstvo. Ako želite „čarobni jastuk“ koji će vas nežno zavesti u san, napravite mali jastuk od strugotina drveta borovice, kleke. Odličan je za lečenje menadžerske bolesti, skidanje stresa i opšte smirenje tonusa.

Gradsko drveće nije upotrebljivo za dendroterapiju. Previše je u njemu energetskog otpada. Pod bolesnim drvetom ne treba se ni odmarati, a o isceljenju ne može biti ni reči. Poznati su slučajevi kada se osoba koja je boravila pod takvim, nezdravim drvetom, žalila na težak umor, depresiju i nemotivisan strah.

Za lečenje se bira drvo u čistoj ekološkoj zoni, u velikom parku, šumarku, lugu, sopstvenom imanju koje treba prilagoditi upravo za dendroterapeutske svrhe, što se uvek isplati.

Dendroterapeut će vam najbolje reći koje je drvo pravo za vas, a vi, dotle, možete ispitati sopstvenu osetljivost i potruditi se da otkrijete koje je to vaše drvo. Neki ljudi će se iznenaditi sopstvenim sposobnostima. Ako držite ruke nad korom drveta i osetite toplotu, to je vaš darodavac, donor. Ako osećate da vas nešto „vuče“ ili vam je nekako tugaljivo, to je vaš kradljivac! Budite obazrivi sa njim, ali ga nemojte prezreti. Da, ovakav rečnik je vrlo adekvatan, jer od svakog drveta, opšteći sa njim duže vreme, stvarate poznanika, pa i prijatelja. Topola je brza, kao urbani prijatelj, i odmah skida glavobolju, a breza voli da se sa vama druži čitav niz godina, kao prijatelj iz detinjstva. Višnja u cvetu, čak i ako se on davno osušio na ubranoj grani, može vas jedne zimske večeri spasti od depresije i melanholije. Ako uz to još popijete čaj od lipe na ničim ne pokrivenom hrastovom stolu, osetićete da niste sami, nego među vrsnim prijateljima koji znaju tajne isceljenja.

http://mis-elixir.blogspot.com



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.