субота, 15. децембар 2012.

Cimet kao blagdanski ukras



Cimet kao blagdanski ukras
Cimet je jedan od najomiljenijih i najpopularnijih blagdanskih mirisa.
Cimet  je biljka koja pripada porodici lovorika, potječe iz Šri Lanke i Južne Indije. Začin se dobiva od kore drveta, sušenjem i mljevenjem. Okus cimeta dolazi od aromatičnog ulja koje čini manje od 1 posto njegovog sastava.  Cimet je jedan od najomiljenijih i najpopularnijih blagdanskih mirisa. Budući da je čest sastojak kolača, ovaj miris često pobuđuje lijepa sjećanja na protekle blagdane.
Evo nekoliko jednostavnih načina kako cimet možete iskoristiti kao ukras:

Ovaj zabavni hobi je vrlo jednostavan, a rezultati su prekrasni.  Za početak uzmite svijeću bijele, crvene, zelene ili plave boje. Zalijepite pištoljem s vrućim ljepilom štapiće cimeta oko svijeće. Ostavite neka se ljepilo osuši, a zatim zavežite svjetlucavu, kariranu ili neku drugu svečaniju vrpcu oko štapića cimeta. Stavite svijeću na stol, u kuhinju ili kupaonicu, kako bi širila blagdanski miris.


Smatra se da topao, ugodan miris cimeta podiže budnost i pozornost. Dodajte 20 kapi organskog esencijalnog ulja cimeta u  60 ml vode. Ulijte tekućinu u čisti raspršivač i osvježite sobe, ormar, kupaonicu ili ured ovim ugodnim mirisom. Pripazite pri tom da ne umrljate namještaj ili odjeću. Sličan učinak ćete postići upalite li aromaterapijsku lampu s vodom u koju ste dodali 2-3 kapi eteričnog ulja cimeta.
Istraživanja su pokazala da cvijeće u kući umanjuje stres. Kako bi pojačali blagdanski ugođaj adventski vijenac, aranžman ili božićnu zvijezdu poprskajte s mješavinom eteričnog ulja cimeta i vode koju ste stavili u raspršivač (prethodno opisano).


Pričvrstite 3-5 štapića cimeta zajedno s pištoljem s vrućim ljepilom i ostavite da se osuši. Kad se ljepilo ohladi i osuši, omotajte svežnjić tankom vrpcom, te zavežite mašnu. Zalijepite vrućim ljepilom svežanj cimeta na široku traku, dugačku oko 30-tak centimetara. Zavežite traku oko ubrusa i dobit ćete prekrasni držač za ubrus.
Pričvrstite li na svežnjić štapića cimeta žicu, to možete iskoristiti kao ukras za božićno drvce.
Također svežnjić cimeta možete pričvrstiti na zamotan poklon i tako napraviti jedinstvenu blagdansku kreaciju.
Otkriveno je da crvenkasto-smeđi tonovi cimeta potiču izlučivanje endorfina, hormona sreće. Stoga nabavite sliku u tim toplim tonovima ili obojite jedan zid u nijansu cimeta. Ovo će produžiti blagotvorni učinak cimeta i nakon blagdana.

 http://zena.hr/

ribizla




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.