среда, 14. новембар 2012.

Watermelon Tourmaline -lubenica turmalin

 

 

Turmalin

je kamen koji se javlja u jedinstvenom sjaju boja. Prema staroj egipatskoj legendi, to je zbog toga što je na dugom putu od Zemlje ka Suncu turmalin putovao duž duge. Usput je pokupio sve njene boje, zbog čega se danas zove dugin dragulj.
Ime turmalin nastalo je iz "tura mali", što na jeziku singa znači "kamen pomešanih boja". Turmalin može biti žut, plav, crven, zelen, roze, provi-danÖ Često se u jednom kamenu vide dve i više boja i on se ceni upravo zbog svoje višebojnosti. Ima turmalina koji menjaju boju s obzirom na to da li ih gledate na dnevnom ili veštačkom svetlu. Teško da ćete naći dva identična primerka turmalina, on se javlja u mnogo vidova i zato je odličan za sva raspoloženja i temperamente. Zato ne iznenađuje da su mu još od davnina pridavana magična svojstva. Turmalin navodno ima posebno jak uticaj na ljubav i prijateljstvo, dajući im stabilnost i trajnost.
Naučnike intrigira zapanjujuća fizička osobina ovog kamena da se, zagrejan i zatim ohlađen, ne puni energijom. Kamen na jednom kraju bude pozitiv-no, a na drugom negativno naelektrisan. Pritisak takođe vodi naelektri-sanju turmalina, a tokom oslobađanja energije menjaju se pozitivni i negativni pol, tako da kamen snažno vibrira. Holanđani, koji su prvi doneli turmalin u Evropu, odavno znaju za ovaj efekat. Oni su ga koristili da izvlače pepeo iz svojih lula i zvali su ga "aštreker" (koji privlači pepeo). Skoro svaki turmalin je unikat.

Mnogi turmalin nazivaju kamenom muza, jer se veruje da njegove boje imaju sposobnost da inspirišu svog nosioca i podstaknu njegove kreativne talente. U vreme Manču dinastije u Kini, mandarini su nosili okruglu dug-mad od crvenog turmalina, kako bi se razlikovali od pripadnika ostalih kla-sa. Carica Cu Hsi bila je tako fascinirana lepotom i bojama turmalina da je imala preko tonu ovih dragulja u svojoj kraljevskoj kolekciji.



Najklasičniji turmalin zove se lubenica. On se preliva iz lepe zelene boje u crvenu ili roze. Ova mešavina zelene i crvene-roze, dobra je kad treba uspostaviti ravnotežu u nečijem srcu. Ovaj kamen pomaže čoveku da se oslobodi ideje da je večita žrtva i uči ga da kroz sve životne nedaće ide sa odlučnošću u srcu i osmehom na licu.

Zeleni turmalin, ili brazilski smaragd, uspostavlja ravnotežu između ljubavi i strasti. Pomaže čoveku da gleda srcem. Jača želju za životom, životnu en-ergiju, saosećajnost. U sebi sadrži esenciju biljnog sveta i pokazuje nam da smo jedno s prirodom. To je snažan, elektromagnetski dragulj. Jača telo i duh, nižu frekvenciju misli i energije menja u višu frekvenciju svetla i unosi svetlost i duhovnost u fizičke pojave. Zrači svetlo kojim štiti svog nosioca. Daje energiju centralnom nervnom sistemu, pa je dobar za glavobolje, mi-grene itd.


Prozirni turmalin prebacuje našu telesnu energiju na višu frekvenciju. Naročito je dobar za nervni sistem i čišćenje toksina iz krvi i limfe.

Plavi turmalin je pravi kamen za uspostavljanje ravnoteže sa sopstvenom dušom, mentalnog mira, učenje strpljenju i umirenje nervnog sistema. Oslobađa od stresa i daje miran san.

Roze turmalin poboljšava emotivnu i duhovnu ljubav, leči bol posle gu-bitka, strah. Najbolje deluje u kombinaciji sa psihijatrijskim savetovanjem. Povećava ljubav prema samom sebi, saosećanje, oslobađa starih bolova. Jača poverenje.

Crveni je dobar za emotivnu i duhovnu ljubav i za uspostavljanje ravnoteže između jina i janga. Smatra se da svom nosiocu daje hrabrost i snažnu volju.

TURMALIN KREMEN RIBE

Boja - bezbojna poput vode prošarana crnim nitima

Liječi bolesti izazvane živčanom napetošću, išijas, heksenšus, čuva kožu od sušenja. Preporuča se da ga nose bračni partneri koji imaju problema u braku.

Psihi pomaže prebroditi udarce sudbine. Koristi se neobrađen i obrađen u svim oblicima.

Prazni se 1-2 puta mjesečno pod tekućom mlakom vodom, a puni se na suncu 1-2 sata ili uz grupu gorskih kristala.

Čakra - AGIA Planet: SATURN

Označava znanje i spoznaju, te je duhovno središte. Omogućuje pozornost i svjesnost. Zovu je i treće oko. Smještena je između obrva, na sredini čela, iznad korijena nosa. Najvažnija je za održavanje općeg zdravlja. Označava se indigo plavom bojom. 

TURMALIN (ZELENI) BLIZANCI

Boja - različite boje ( zelena – verdelit, crvena – rubelit, plava – indigolit, crna – šorl, smeđa- dravit), stakleno sjajna

Veliki spektar djelovanja. Jača srce, živce, djeluje na unutarnje organe, krvotok i kožu. Koristi se neobrađen i obrađen. Dosta je skup.

Prazni se redovno svakih 10 – 15 dana pod tekućom vodom 3 – 5 min, a puni se na suncu u trajanju 1 – 2 sata. Ogrlicu treba jednom mjesečno preko noći staviti u suhu zdjelicu s kamenčićima hematita i gorskog kristala.

Čakra - SVADIŠTANA Planet: MERKUR

Energetsko je središte spolnosti i životne radosti. Smještena je iznad spolnih organa. Utječe na spolne žlijezde, na raspoloženje i osjećaje. Zelene je boje, a ta boja aktivira impulse koji povećavaju kreativnost i volju za životom. 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.