уторак, 6. новембар 2012.

Smej se dokle ti zdravlje hoće!

Oduvek sam verovala da je moć humora I radosnog življenja najbolji način da se preživi stres. Moja teorija bazirana je na tradicijama starim nekoliko vekova, kao I na najnovijim naučnim otkrićima. U skorije vreme, naučnici su otkrili da smeh zaista pozitivno utiče na naše telo, I to na nekoliko načina:
1. Temperatura našeg tela se diže, I postaje nam toplije.
2. Naš pusl I krvni pritisak padaju.
3. Mišići nam se stežu, zatim opuštaju dok se smejemo.
4. Naše disanje postaje dublje.
5. Naši nivoi kiseonika su povećani, što pomaže našem kardiovaskularnom sistemu, povećava naš nivo energije, I redukuje tenziju.
Smeh pomaže našem imunom sistemu. On aktivira određenu grupu belih krvnih zrnaca, kao I prirodne ćelije ubice, koje pomažu u uništavanju mikroorganizama koji nas napadaju. Kao dodatak, smeh povećava proizvodnju gama interferona I ubrzava proizvodnju novih ćelija imuniteta. Plus, redukuje I nivo kortisola – hormona stresa, koji može oslabiti naš imuni sistem.
Kada se smejemo, mi otpuštamo endorfin, koji je hemijski rođak opijatima poput heroina I morfijuma – prirodnih ublaživača bola. Robusni smeh daje vašoj dijafragmi, torzou, abdomenu, srcu I plućima, I možda čak I vašoj jetri odličnu vežbu.
Smejanje bez prestanka čitavih deset minuta, identično je kao da ste sto puta dotakli svoja stopala prstima ruke. Vaši mišići se zategnu zatim opuste, što ih čini jačim. Zahvaljujući plućnom kardio refleksu, vaš puls se može udvostručiti sa dobrim smehom.
Photo by:Echoes83
Photo by:Echoes83
Smejanje je kao aerobik; kada se smejete sa zadovoljstvom, vaše telo se pretvara u veliki vibrator I obavlja unutrašnju masažu. Ovo bi se moglo nazvati I sigurni sex u svom najboljem izdanju! Baš kao I u sexu, ova reakcija vas ostavlja potpuno opuštene. Neki ljudi se toliko opuste da se upiške u gaće! Možda bi tržište Pampers pelena trijumfovalo kada bi proizvođači ugradili čip koji bi puštao zvuk smeha svaki put kada bi postao mokar. Ovo bi dalo potpuno novi smisao urinarnoj kontroli.
Još u ranom dobu imala sam dar smisla za humor. Znajući sve ove činjenice o smehu, duboko sam uverena da sam tokom godina u mnogome poboljšala svoje zdravlje. Međutim, suština svega toga je da nam smeh izuzetno prija. Daje nam da odahnemo od konstantnog fokusa našeg uma na stvari koje reba da obavimo, I činjenice koliko malo vremena imamo za zabavu.
Rzvedrite se ove nedelje:
Verujem da treba da živimo svoje živote kao da nam je ostalo još pet minuta. Ostavite mesta u svom danu za smeh I slavlje. Ima mnogo momenata koji u sebi imaju radost, humor, I osećaj kako život može biti apsurdan. Nemojte ih propustiti. Oni će vaš život učiniti bogatijim, kao I živote onih koji su oko vas.

Izvor /ratnicisvetlosti.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.