среда, 7. новембар 2012.

Luk za zdraviji organizam

Crveni luk je fantastična namirnica i jedan je od glavnih sastojaka u ishrani. Fantastičan je zato što sadrži veliku količinu zaštitnih fitonutrijenata, vitamina, minerala i antiupalnih jedinjenja.

Zdravstvene koristi crvenog luka


  • Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje da luk pomaže ublažavanje simptoma kao što su kašalj, astma i respiratorne infekcije.
  • Rani američki doseljenici koristili su divlji crveni luk za liječenje prehlade, kašlja, astme te za odbijanje insekata.
  • U kineskoj medicini, crveni luk je korišten za liječenje angine, kašlja, bakterijskih infekcija i problema sa disanjem.
  • Crveni luk je bogat izvor flavonoida, supstanci za koje je poznato da štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja.

  • Crveni luk je i prirodni lijek protiv zgrušavanja krvi, jer sadrži supstance sa fibronilitičkom aktivnošću. Ovaj efekat crvenog luka blisko je povezan sa njegovim sadržajem sumpora.
  • Obzirom da je bogat sulfidima, crveni luk može pružiti zaštitu protiv raka želuca. Mnogobrojne studije pokazuju da je pola glavice crvenog luka dnevno sasvim dovoljno.

Zanimljivosti o crvenom luku


  • Stari Egipćani su obožavali crveni luk. Vjerovali su da njegov oblik i prstenovi simbolizuju vječnost; crveni luk je bio jedina vrsta povrća koju su pravili od zlata.
  • Da, znamo, mnogi izbjegavaju crveni luk zbog njegovog mirisa. Međutim, ako nakon crvenog luka pojedete malo peršuna, on vam može pomoći da se otarasite pomenutog mirisa.
  • Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, “najteža” glavica crvenog luka teška je nevjerovatnih 4.9 kilograma, a uzgajivač ove džinovske glavice bio je Vincent Throup iz englskog grada Silsdena.
  • Sportisti u antičkoj Grčkoj jeli su ogromne količine crvenog luka, jer se vjerovalo da on olakšava ravnotežu krvi.
  • U srednjem vijeku, ljudi su plaćali stanarinu lukom ili su ga poklanjali.

Hranjive vrijednosti


  • Nizak nivo zasićenih masti, natrijuma i holesterola.
  • Bogat vitaminom C, hranjivim vlaknima, vitaminom B6, folatima i manganom.
  • Hranjiva vrijednost crvenog luka čini ga odličnom namirnicom za mršavljenje i održavanje optimalnog zdravlja.
  • Dobar izvor fruktoligosaharida koji stimulišu rast zdravih bifido bakterija te stvaraju okruženje u debelom crijevu koje ne pogoduje štetnim bakterijama.

Interesantne činjenice


  • Crveni luk se počeo uzgajati prije 5 000 godina i to u Aziji i na Bliskom Istoku.
  • Može se naći na svim kontinetima, osim na Antarktiku.
  • Crveni luk je na šestom mjestu među svjetskim vodećim povrtarskim kulturama.
  • Potrošnja crvenog luka u SAD-u u poslednjih dvadeset godina povećana je za 50%.

Crveni luk i suze


Uh, koliko nam se samo puta desilo da čistimo luk i plačemo. Evo par malih savjeta kako da smanjite pojavu suza prilikom čišćenja luka:
  • Stavite luk u frižider sat vremena prije čišćenja.
  • Čistite ga i sjeckajte pored otvorenog prozora.
  • Nosite naočale (obične, sunčane, zaštitne).
  • Možete ga čistiti i pod mlazom hladne vode, ali se to ne preporučuje, jer ćete tako “isprati” njegove hranjive sastojke (pribjegavajte ovom koraku, ako ništa drugo ne pomaže).
  • Odsijecite korijen na kraju, jer on sadrži najveću koncentraciju enzima koji “proizvodi” suze.

Izvor  http://www.minimagazin.info

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.