понедељак, 19. новембар 2012.

"Dubrovački gospar"


Резултат слика за "Dubrovački gospar"


Ovo je grm neobično lijepog cvijeta porijeklom iz Brazila.Biljka se može u primorju saditi vani a na kontinentu u saksije.Kod sađenja traži lagano zemljište iz bašte i bogat humus.

Cvjetovi jacobinie mogu biti roza,naranđasti,crveni i bjeli.Kad biljka ocvate treba ukloniti suhe cvjetove ,da bi potakli daljnu cvatnju. Neprekidno cvjeta od maja do zime.Gusta skupina cjevastih cvjetova u obliiku malih jezika čini biljku jedinstvenom.

Biljka se razmnožava reznicama.Zimi biljku treba staviti na svježe i svijetlo mjesto.Ako je biljka u vrtu zimi izgubi lišće.


Резултат слика за "Dubrovački gospar"

 Pripada prodici Acanthaceae, a poreklom je iz Brazila, u svetu baštovana poznata je i pod imenom Jakobinija.

To je žbun visine do 1 m, sa dihotomim grananjem - stablo kao i sve dalje grane se uvek dele na dve. listovi su jajastog oblika, dugački do 15 cm, dklakavi. Cvetovi su nepravilnog oblika, sa isturenom savijenom donjom usnom, sakupljeni u glavičaste cvasti na vrhu grana. Uglavnom su ružičaste boje bez mirisa, mada sada ima i belih, narandžastih, razvijaju se početkom leta, ponekad ponovo tokom kasne jeseni.

Treba je tokom cele godine držati na toplom svetlom mestu. Zaliva se preko zime uemreno, leti više, a poželjno je i povremeno davanje tečne prihrane.

Presađuje se svake godine a istovremeno se i orezuje, tako da na svakoj grani ostane po 2-3 para listova. Posle precvetavanja prvih cvetova, gornji delovi tih grana se odsecaju, pa se iz pazuha listova razvijaju novi izbojci koji treba da cvetaju 20-25 dana kasnije.

Reznice dobijene orezivanjem  mogu se lako ožiliti u čistom vlažnom pesku pod staklom


 Резултат слика за "Dubrovački gospar"

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.